Katkaravut juhlistavat vuodenvaihdetta

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja

Katkaravut ovat täsmävalinta uuden vuoden juhlien herkutteluun. Pieninä katkarapuleipäsinä se sopivat juhlavaan tarjoiluun. Perinteisinä katkarapuleipinä ne maistuvat isommallekin porukalle vaikka suoraan noutopöydästä. Rennompana tarjoiluna ne käyvät siltään kulhosta tarjottuina, jolloin niiden kuoriminen tarjoaa pientä puuhastelua vuoden vaihtumista odottaville.

Tuoreiden, kokonaisten katkarapujen kuoren alta paljastuu kevyen suolainen ja maukas äyriäisherkku, jossa on selkeä merellisen makeahko vivahde.

Tuoreiden, kokonaisten katkarapujen kuoren alta paljastuu kevyen suolainen ja maukas äyriäisherkku, jossa on selkeä merellisen makeahko vivahde.

 

Katkarapukattaus on makuja ja mahdollisuuksia täynnä.

Katkarapukattaus on makuja ja mahdollisuuksia täynnä.

Katkarapuleivät (6-8):
1 kg kokonaisia katkarapuja
tummaa ja vaaleaa vuokaleipää viipaleina
4 kovaksikeitettyä kananmunaa
2 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
5 rkl majoneesia
voita
jäävuorisalattia
koristeluun muikun mätiä
puolikas sitruunaa
tuoretta tilliä

Kuori katkaravut. Voitele leivät ohuesti ja laita niille salaattia suikaleina sekä viipaloidut kananmunat. Sekoita ranskankerma ja majoneesi, sekä levitä seos leiville. Laita päälle runsaasti katkarapuja ja kaada päälle vielä kastiketta. Purista päälle sitruunamehua ja koristele sitruunaviipaleilla sekä tillillä. Kevyemmän version leivästä saa kasaamalla sen katkaravuista ja tillistä sekä puristamalla päälle sitruunaa. Pienten katkarapuleipien pohjat saadaan vuokaleivästä kätevästi sopivan kokoisella muotilla. Päälle laitetaan muutama katkarapu, hieman kastiketta ja koristeeksi mätiä sekä tilliä.

Katkaravut ja kuohuviini kuuluvat yhteen.

Katkaravut ja kuohuviini kuuluvat yhteen.

Tuoreissa katkaravuissa on merellistä raikkautta ja mukava purutuntuma. Katkarapuleipien suolaisuutta lieventää kermainen kastike, ja sitruunan hapokkuus antaa kokonaisuudelle raikkaan säväyksen. Kokonaisuus on täydellinen, kun katkarapujen kanssa tarjotaan aitoa samppanjaa. Samppanjan keveys ja vivahteikkuus sekä runsaat hedelmähapot ja leipämäinen maku sopivat hyvin katkarapuleipien makuihin. Makeahko samppanja ja sen raikkaus tasapainottavat katkarapuleipien kermaista makumaailmaa, ja vuosikerta samppanjan vivahteikkuus tuo juhlavuutta vuodenvaihteen juhlintaan.

P1280315 pieni

Viinilasillinen:
Mumm Le Demi-Sec. Ranska, Champagne. Alko nro 8751. Hinta 39,90.
Vaaleankeltainen, tuoksu makean hedelmäinen ja maku puolimakea (40 g/l), omenainen, hennon paahteinen.

Charles Heidsieck Brut Vintage. Ranska, Champagne 2005. Ravintolamyynnissä.
Kullankeltainen, tuoksu pähkinäinen ja kuiva (11 g/l), aprikoosinen, viikunainen, kermainen ja pitkä maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Kommentit

  • Tuula Kyyrönen

    Kiitos Heikki resepteistä! Pistän itselleni muistiin.

    Raikkaat jättikatkaravut, simpukat ja muikunmäti. Juhlapöydän aatelia!

Kommentointi on suljettu.