Kevään viineinä tarjolla halpaa, hyvää ja hyvän parasta

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja

Viinimaailmassa kumotaan helposti kulunut sanonta ”halpaa ja hyvää ei ole”. Toisaalta vanha sanonta ”maku on maistajan suussa” pitää edelleen paikkansa. Kevään valko-, puna- ja kuohuviineistä löytyy verrokkeja sanontojen testaamiseen vaikka kaveriporukassa kotosalla.

The Four Growers on neljän australialaisen viinintuottajaperheen yhdessä lanseeraama valkoviini Semillon ja Chardonnay rypäleistä. Semillon tuo viinin öljyistä pyöreyttä ja hedelmäisyyttä. Chardonnay antaa viinille raikkautta, hapokkuutta sekä täyteläistä hedelmäisyyttä. Australiassa Semillon on paljon käytetty rypäle, josta valmistetaan laadukkaita valkoviinejä yksin tai sekoitteena. Vähemmän arvostettuna rypäleenä Semillon mahdollistaa viinin matalamman hinnoittelun.

Indomita Gran Reserva punaviini tulee Chilen suurimmalta viinirypäleiden tuotantoalueelta Maulen laaksosta. Alueen maaperä on hyvin vaihteleva sekä monipiirteinen. Laaksossa sijaitsee useita pieniä alueita, joissa ilmaston vaihtelut ja mikroilmastot tuottavat monimuotoisia sekä aromaattisia rypäleitä. Viinin päärypäleenä käytetään Carignan-rypälettä, joka on vanha eurooppalainen rypälelajike, jonka viiniköynnöksillä on Chilessä parhaimmillaan ikää noin 60‒80 vuotta. Indomitan rypäleet poimitaan käsin ja niistä puristetut punaviinit edustavat uudempaa viinituotantoa. Erikoisuutena on viinin käyttäminen hiilidioksidikäymisen kautta ennen varsinaista alkoholikäymistä. Se korostaa viinin hedelmäisyyttä ja lisää punaviinin vivahteikkuutta ja pehmeyttä. Viini voitti vuonna 2015 hopeaa Vuoden Viinit kilpailussa sarjassaan hinta alle 11 euroa.

Astoria Prosecco Superiore Millesimato nostaa vuosikertakuohuviininä italialaisen Proseccon uudelle laatutasolle. Viini tulee Italian koillisosasta Valdobbiadenen seudulta. Rypäleet poimitaan käsin, murskataan kevyesti ja dekantoidaan staattisesti sekä käytetään teräsastioissa matalassa lämpötilassa. Valmistusprosessi kertaa toista kuukautta, jonka jälleen viini pullotetaan ja annetaan vielä kypsyä pullossa yli kuukauden. Proseccon laatua ja juhlavuutta korostaa pullo, joka on muranolaisten lasitaiteilijoiden suunnittelema.

 

P1280489 pieni

Viinilasillinen:
The Four Growers Semillon Chardonnay. Australia, South Eastern Australia 2015. Alko 527997. Hinta 6,99.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva(5g/l), ananaksinen, hedelmäinen, hennon hapokas ja mausteinen.

Indómita Gran Reserva Carignan. Chile, Maule Valley 2014. Alko nro 425877. Hinta 9,99.
Tummanpunainen, tuoksu karhunvatukkainen ja maku täyteläinen, yrttinen, nuorehko, maanläheinen ja mausteinen.

Astoria Prosecco Superiore Millesimato. Italia, Valdobbiadene 2015. Glera. Alko nro 509597. Hinta 14,90.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku puolikuiva (16g/l), kevyen sitruksinen, hapokas ja runsas.

Teksti: Heikki Remes
Kuva: Eeva Remes
www.viinimies.com