Kuiske kuuluu ”miltä ruoka maistaa, ruoka maistaa” – lohirulla joulun alusajan alkupalaksi

*Kirjoitus sisältää tuote- ja hintatietoja

Joulua edeltävät viikot ovat täynnä odotusta ja viime hetken valmisteluja. Joululahjavalvojaisissa kirjoitellaan viimeiset joulutervehdykset ja kääritään lahjapaketteja. Jouluisen työpajan tarjoilu on mutkatonta, pöytään nostetaan naposteltavaksi erimakuisia pikkuherkkuja. Lahjavalvojaisissa maistuu suolainen ja vivahteikas lohirulla. Jouluista tunnelmaa tuo, kun rullasiivut tarjoilee piparimuotilla leikattujen ruisleipäviipaleiden päällä.

P1010561-crop

Helppotekoinen lohirulla tarjoaa hienoja makunautintoja.

Lohirulla:
250 g kylmäsavukirjolohta viipaleina
100 g maustettua tuorejuustoa
tummaa vuokaleipää
voita tai muuta levitettä
salaattia
roseepippuria

P1280230 pieni

Levitä työlaudalle tuorekelmua ja sen päälle lohiviipaleet limittäin suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä tuorejuusto viipaleiden päälle. Kiedo viipaleet kelmun avulla tiiviiksi rullaksi, kääri folioon ja laita rulla pakastimeen. Ota rulla pakastimesta 20 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa siitä hieman jäisenä ohuita siivuja. Paina piparimuotilla vuokaleivästä alustat lohirullille. Voitele leivät, laita päälle pieni salaatinlehti ja nosta sen päälle lohirullasiivu sekä pinnalle vähän roseepippuria.

Punainen crémant maistuu lohirullan kumppanina
Pinot Noir -rypäleistä valmistetun alsacelaisen kuohuviinin värimaailma sointuu hienosti yhteen lohirullan värien kanssa. Samoin crémantin raikkaus ja vivahteikkuus käyvät hyvin kalaruoan makuihin. Pinot Noirin aromaattisuus, hyvä happorakenne sekä kiltit tanniinit tekevät siitä tyylikkään kumppanin kylmäsavulohelle, kunhan muistaa vielä tarjota viinin hyvin viilennettynä.

P1280191 pieni

Viinilasillinen:
Pierre Sparr Crémant d’Alsace Rosé Brut. Ranska, Alsace. Pinot Noir. Alko tilausv. nro 951167. Hinta 13,90.
Lohenpunainen, tuoksu marjainen, pehmeän aromikas ja maku erittäin kuiva (12 g/l), sitruksinen ja hapokas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com