Kuohuviinit kuuluvat kesään   

Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja                    

Kuohuviinipullo poksahtaa auki yhä useammin suomalaisten kesänvietossa mökkeilyn, loman ja erilaisten juhlien parissa. Kuohuviinit johdattavat nauttimaan elämän pienistä asioista sekä hetkistä, joko juhlan kunniaksi, ruoan kanssa tai ihan muuten vaan. Vuonna 2015 kuohuviinit olivat ainut merkittävä ja kasvava tuoteryhmä Alkossa, kasvun ollessa yli 5 prosenttia! Kuohuviinien menekki kesäkuukausina on lähes 40 prosenttia Alkon koko vuoden kuohuviinien myynnistä.

P1120277 rajaus

Kuohuviinin kuplat ja värikkyys virittävät juhlatunnelmaan.

Kuohujuoma käy juhlaan ja arkeen
Kuohuviinien keveys, pirteä hapokkuus ja hedelmäinen maku sopivat hyvin kesän nautintoihin. Itseoikeutetusti kuohuviini on omimmillaan tervetulojuomana tai aperitiivina. Erityisen hyvin kuohareiden kanssa maistuvat kesäiset kasvis- ja kalaruoat. Juhlava kokonaisuus rakentuu kun kuohuviiniä tarjotaan voileipäkakun kanssa. Se maistuu myös erilaisten jälkiruokien, kuten mansikkakakkujen tai täytettyjen muurinpohjalettujen kanssa. Olipa kuohujuoma kuivaa tai makeaa, niin oleellista on tarjota se hyvin viilennettynä, noin 6‒8-asteisena.

 

P1000334 (Copy)

Kuohuviini ja voileipäkakku ovat herkullinen makuyhdistelmä.

Kuplien taustalla on toinen käyminen
Viini valmistuu käymisen kautta, jolloin se saa voimaa ja vivahteikkuutta. Laadukkaat kuohuviinit valmistetaan kahden käymisen kautta; perinteisellä kuohuviinien valmistusmenetelmällä samppanjan tapaan, tai tankki- tai siirtomenetelmällä. Perinteisessä tavassa normaalisti käyneeseen perusviiniin lisätään hieman hiivaa sekä sokeria, ja viini suljetaan väliaikaisesti kruunukorkilla pulloihin. Pullot laitetaan lepäämään vaakatasoon viileään tilaan.
Toisessa käymisessä syntyvä hiilidioksidi integroituu viiniin ja saa aikaan kuohuviinille tyypilliset kuplat sekä tekee viinistä vivahteikkaan ja moniulotteisemman. Pitkään käyneessä kuohuviinissä kuolleet hiivasolut vapauttavat entsyymejä, ja tämä niin sanottu autolyysi antaa ikääntyneille kuohuviineille tyypillisen paahtoleipämäisen ja hiivaisen vivahteen.
Kellaroinnin lopuksi kuohuviinipullo asetetaan lähes ylösalaisin, jolloin pullon sisältämä sakka saadaan jäädytettynä poistetuksi. Samalla kruunukorkki vaihdetaan perinteiseen sienen muotoiseen korkkiin, joka kiinnitetään rautalankasidoksella.

IMG_0085 pieniHiivasakka kuohuviinipullossa on edellytys kuohuviinin toiselle käymiselle ja laadukkaalle tuotteelle.

IMG_0094 pieni

Gyropaletit on nykyaikainen tapa sakan poistamiseen kuohuviinipullosta ennen lopullista korkitusta.

Kuohuviinejä maailman mantereilta
Samppanja toimii mittatikkuna eri kuohuviineille niin valmistuksen kuin olemuksen suhteen. Charles Heidsieck Brut Vintage 2005 on Vuoden Viinit 2016 samppanjasarjan loistokas kultamitalivoittaja. Vuosikertasamppanja tehdään kahdesta perinteisesti samppanjaan vaadittavien rypäleiden sekoituksesta, jossa Pinot Noir on runkona (60%), saaden eleganssia Chardonnaysta (40%). Jokainen cru on käynyt omassa tankissaan ja viini on saanut kypsyä rauhassa kalkkikellareissa 8 vuotta.

Pongrácz Rosé Brut on maukas esimerkki etelä-afrikkalaisesta viiniosaamisesta ja laadukkaasta kuohuviinistä. Viinin rypäleet tulevat Länsi-Kapmaan alueelta, merituulten viilentämiltä viinitarhoilta. Siellä alueen ilmaston vaikutuksesta rypäleet kypsyvät hitaasti antaen niille intensiivisen ja raikkaan maun sekä aromin. Ei ihme, että elegantti rosékuohari Pongrácz sai kultaa Vuoden viinit 2016 kilpailun yli 13 euron hintaisten kuohuviinien sarjassa.

Kuohuviinit ovat yhä useammin mukana ihmisten rennossa menossa ja ilonpidossa. Hyvinä esimerkkeinä toimivat italialaiset proseccot, joista Astoria Prosecco Superiore Millesimato vuosikertakuohuviininä nostaa italialaisen proseccon uudelle laatutasolle. Rypäleet poimitaan käsin, murskataan kevyesti ja dekantoidaan staattisesti sekä käytetään teräsastioissa matalassa lämpötilassa. Valmistusprosessi kertaa toista kuukautta, jonka jälleen viini pullotetaan ja annetaan vielä kypsyä muranolaisten lasitaiteilijoiden suunnittelemassa pullossa yli kuukauden.

Blanca Cusine Cava Pares Balta on espanjalaisten cavojen tyylikäs edustaja. Perinteinen cava tehdään kolmen espanjalaisen rypäleen, hedelmäisen Macabeon, aromikkaan Parelladan ja voimakkaan Xarel-lon sekoituksena. Blanca Cusine on valmistettu Chardonnaysta ja tammitynnyreissä kaksi viikkoa käyneestä Pinot Noirista. Näin viiniin on saatu enemmin monipuolisuutta ja vivahteikkuutta. Kuohuviini on kypsynyt kellarissa 30 kuukauden ajan

Italialainen Marchese Antinori Cuvée Royale Brut on franciacortana samppanjan eräänlainen pikkuveli. Se poikkeaa vasta kolmannen rypäleen, valkoisen Pinot Blancin, kohdalla samppanjan vastaavasta, punaisesta Pinot Meunieristä. Näin se haastaa muut kuohuviinit, kuten samppanjat, cremantit, cavan, proseccon ja sektin niin kuplissa kuin hinta-laatusuhteessa. Laadukkaan franciacortan taustalla ovat sadonkorjuussa tarkasti valitut ja käsin poimitut rypäleet. Viinikäyminen tapahtuu terästankeissa ja toinen käyminen pullossa, jossa viini myös kypsyy sakkojen päällä 36 kuukautta.

Dr. Bürklin-Wolf Cuveé Brut edustaa klassisia ja yhtä tuotetuimpia kuohuviinejä maailmalla, nimittäin saksalaisia sektejä. Monipuolinen rypälevalikoima, Pinot Noir, Pinot Blanc and Chardonnay, antaa viinille vivahteikkuutta ja eloisuutta. Dr. B-W:n kohdalla huomionarvoista on kuohuviinin biodynaaminen tausta, sillä tilan viinituotanto on ollut biodynaamista jo vuodesta 2005 lähtien.

P1210790 pieni

Kuohuviineissä on iloisuutta ja mutkattomuutta. Se kokoaa ihmiset ympäri maailmaa nauttimaan yhdessäolosta ja tunnelmasta iästä, sukupuolesta tai ammatista riippumatta.

 

P1280684 pieni

Viinilasillinen:
Charles Heidsieck Brut Vintage. Ranska, Champagne 2005. Pinot Noir, Chardonnay. Ravintolamyynnissä.
Syvä kullankeltainen, tuoksu pähkinäinen ja kuiva (11 g/l), aprikoosinen, viikunainen, kermainen ja pitkä maku.

Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut. Etelä-Afrikka. Chard., Pinot Noir. Alko nro 520977. Hinta 14,99.
Vaaleanpunainen, tuoksu marjaisa ja maku erittäin kuiva(9 g/l), sitruksinen, paahteinen ja hapokas.

Astoria Prosecco Superiore Millesimato. Italia, Valdobbiadene 2015. Glera. Alko 509597. Hinta 14,90.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku puolikuiva (16 g/l), kevyen sitruksinen, hapokas ja runsas.

Blanca Cusine Cava Pares Balta. Spain, Penedes 2009. Chardonnay, Pinot Noir. Ravintolamyynnissä.
Kullankeltainen, kompleksinen, pähkinäinen tuoksu ja erittäin kuiva (2g/l), hunajainen, hedelmäinen ja pitkä maku.

Marchese Antinori Cuvée Royale Brut. Italia, Franciacorta. C, PN, PB. Alko tilausvalikoima 928567. Hinta 26,90.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku erittäin kuiva (7 g/l), yrttinen sekä paahteinen.

Dr. Bürklin-Wolf Cuveé Brut. Saksa, Pfalz. Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay. Ravintolamyynnissä.
Vaaleankeltainen, tuoksu omenainen sekä pähkinäinen ja maku kuiva (1,5 g/l), voimakas, hapokas, hennot kuplat.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
Viinikuva: Eeva Remes
www.viiinimies.com