Kuopion Kansalaisopistolla elettiin Portugalin huhtikuussa

” *Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Kun saapuu huhtikuu ja kukkiin peittää maan, on kauneimmillaan Coimbra. Ken sinne seisahtuu hän pois ei kaipaakaan, on Portugalin huhtikuu. ”
Portugalin viinejä kevääseen ja kesään.
Kesäviinejä ei tarvitse etsiä merten takaa. Portugalin laajasta viinivalikoimasta löytyy sopiva kumppani kesäkeittiön jokaiselle ruokalajille. Erinomaisen hinta-laatusuhteen lisäksi tarjolla on yksilöllisiä makuelämyksiä, joita ei muualta löydä.  Portugalin punaviinit ovat kahdeksannella sijalla alkuperämaan mukaan Alkon vuoden 2016 myyntitilastossa, kehityksen ollessa 22,7 %.

Dourojoen laakso on Portugalin trendikkäimpien rypäleiden ja viinien syntysija.

Sebastião Garcia tutustuttaa Casa Santos Limasin vivahteikkaisiin ja monipuolisiin viineihin.

Portugalin viineissä valinnanvaraa, laatua ja edullisuutta
Portugalin viinit ovat kysyttyjä maailmalla, ja niiden suosion kasvu näkyy myös Suomessa. Viinikulttuurin kehittyessä käyttäjät etsivät erilaisia viinejä, jotka sopivat juuri heidän makuunsa. Portugalilainen Sebastião Garcia valottaa suosion taustoja. Tänä päivänä Portugalissa panostetaan erityisesti laatuun. Uuden teknologian ja uusien valmistusmenetelmien käyttöönotolla saadaan hedelmäisiä, sopusuhtaisia ja yksilöllisiä viinejä.

Toinen hyvin merkittävä tekijä on Portugalin viinien hyvä hinta-laatusuhde. Suomalainenkin viinikäyttäjä löytää hyviä, arkikäyttöön sopivia viinejä, joiden hintataso jää selvästi alle kymmenen euron kipukynnyksen.

Kansalaisopiston Portugalin viini-ilta alkoi kotoisasti käsityöluokassa, jossa Sebastião Garcia kertoi maan ja Casa Santos Lima -viinitalon viineistä rosé viinilasillinen myötä.

Portugalin omat rypälelajikkeet kiinnostivat ja maistuivat.

Portugalin viinien menestyksen perustana ovat maan omat ainutlaatuiset rypäleet. Ne tarjoavat selvän vaihtoehdon niille, jotka ovat kyllästyneet maailmanlaajuisten megarypäleiden samankaltaisuuteen. Maasta löytyy noin 400 erilaista punaista sekä valkoista rypälelajiketta, joista kolmekymmentä on laajemmin käytössä. Viinintuottajat kokevat isoksi ongelmaksi sen, että kuluttajat eivät tunne portugalilaisia rypäleitä. Niinpä he tekevät viinisekoituksia lisäämällä esimerkiksi maan omaan Touriga Nacionaliin yleisesti tunnettua Pinot Noir-rypälettä. Näin kuluttaja saadaan tutumman rypäleen kautta maistamaan uusia viinejä, jolloin he voivat itse todeta sen laadukkuuden ja hyvän hinta-laatusuhteen.

Valkoisista Rypäleistä tunnetuimpia ovat Alvarinho, Fernâo Pires, Loureiro sekä Arinto. Alvarinhoa pidetään yhtenä maan jaloista rypäleistä. Siitä saadaan intensiivisiä, sitruksen aromisia ja täyteläisen hapokkaita viinejä jotka ikääntyvät hyvin. Fernâo Pires on laajalti viljelty rypäle, joka tuo viinisekoituksiin makeutta ja aromikkuutta. Loureiro rypäleen raikkaus ja hapokkuus antaa Vinho Verdelle sen elegantin olemuksen. Arinto rypäleelle on ominaista sen sitrusmainen voimakas hapokkuus.

Castelâo, Touriga Franca ja Touriga Nacional ovat tunnettuja punaisia rypäleitä. Castelâo tunnetaan myös Periquitan nimellä ja sitä viljellään pääosin Portugalin eteläosissa. Tummasta, lähes mustasta rypäleestä viini saa syvän värinsä. Aromikkaasta rypäleestä löytyy runsas hedelmäisyys ja se ikääntyy hyvin, siksi sitä käytetään paljon eri rypälesekoituksissa.

Touriga Francaa viljellään Douron alueella portviinien sekä punaviinien tuottamiseen. Rypäleestä löytyy uutetta, sekä hedelmää, ja se on suosittu eri viinilaatujen sekoituksissa. Touriga Nacional on Portugalin tunnetuin rypäle. Siitä portviinit ja punaviinit saavat voimakkaan arominsa ja intensiivisen värinsä. Rypäleen voimakkaat tanniinit mahdollistavat viinin ikääntymisen ja kehittymisen.

Portugalin valko- ja punaviinien kanssa maisteltiin pieniä makupaloja, jotka tasapainottivat makuelämyksiä. Monipuolinen kattaus koostui Pirkka hedelmistä ja pähkinöistä, Kala-Lapin graavi- ja kylmäsavuna kirjolohesta, K-Supermarket Petosen lihamestareiden paahtopaistista sekä Valion aromikkaista juustoista.

Viinilasilinen/punaviinit/rypäleet:

-Hat Trick Tinto (Touriga Nacional, Syrah, Cabernet Sauvignon)
-Tarambola Red (Syrah, Cabernet Sauvignon)
-Quinta Vista (Syrah Cabernet Sauvignon)
-What Else? (Touriga Nacional, Castelao, Syrah, Cabernet Sauvignon)

-Quinta da Espiga (Castelao, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Syrah, Alicante Bouschet)
-LAB Reserva (Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Syrah)
-Cigarra Gran Passo (Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon)

-Quinta das Setencostas 0,75L (Castelao, Camarete, Tinta Miuda, Peto Martinho) -Quinta das Setencostas hanapakkaus 3,0L (Castelao, Camarete, Tinta Miuda, Preto Martinho)

Valkoviinit:

-LAB Reserva Arinto Chardonnay 0,75 L -LAB Branco 0,75 L (Moscatel, Sauvignon Blanc, Arinto, Fernão Pires)

-Quinta das setencostas white 0,75l (Rabo de Ovelha, Fernão Pires, Arinto, Chardonnay)

” Coimbra unelmoi, sen kattoin yllä soi tää sävel joka mulle kevään rintaan toi. Näin kanssa ystäväin Coimbran lumoon jäin ja Portugalin huhtikuun. …. Tuo neito ruususuu myös tuntee kevään huuman, on Portugalin huhtikuu…. ”

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viiinimies.com