Kuusenkerkät antavat elinvoimaa luonnosta

Kesän alussa metsä suorastaan huumaa aistit. On nähtävää, kuultavaa, tuoksuja sekä makuja. Tällöin luonnosta on mahdollista kerätä aromaattisia, elinvoimaa antavia puhtaita raaka-aineita. Kuusenkerkät eli silmut ovat yksi metsän kiehtovista ravintoaineista.

IMG_0384 (Copy)

Vaaleanvihreät, pienet ja pehmeät kuusenkerkät ovat luonnon hienoja raaka-aineita.

Kuusenkerkissä maistuvat luonnon jäljittelemättömät aromit
Keväällä kasvien versot ovat täynnä kivennäisaineita, vitamiineja sekä aromeja. Kuusen nuoret vuosikasvaimet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, ja niiden käyttö estää flunssaa ja poistaa kevätväsymystä.
Ravinnoksi ja rohdoksi käytettäviä kuusenkerkkiä on hyvä kerätä vain puhtailta alueilta. Silmut ovat parhaimmillaan pieninä ja vaaleina. Puiden vuosikasvun kannalta kerääminen on parasta tehdä tiheästä taimikosta tai vanhempien puiden alaoksilta. On myös hyvä muistaa, että kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Kuusenkerkistä voi valmistaa juomia tai haudutettua teetä. Kuusen miellyttävän pihkainen maku tulee hennosti esille kerkistä tehdyssä siirapissa ja hyytelössä. Ne maistuvat jäätelön, jälkiruokien ja salaattien kanssa.

Kuusenkerkkäjuoma:
2 l vettä
1 l kuusenkerkkiä
0,25 kg sokeria
13 g sitruunahappoa

Laita kuusenkerkät astiaan ja kaada päälle kiehuva vesi. Lisää sitruunahappo, anna seoksen uuttua ja jäähtyä yön yli. Siivilöi juoma ja lisää siihen sokeri sekä kiehauta se. Jäähtymisen jälkeen pullota juoma ja siirrä se kylmään. Kuusenkerkkäjuoma säilyy jääkaapissa kahden viikon ajan. Juoman makuun saa vaihtelua kun kerkkien sekaan laittaa mustaherukanlehtiä, katajan oksia tai hiirenkorvalla olevia koivunlehtiä. Kuusenkerkkiä voi myös pakastaa, jolloin terveellistä juomaa pääsee nauttimaan myös talviaikana.

IMG_0418 rajaus

Kuusenkerkän jäljittelemättömät aromit maistuvat viilennetyssä juomassa sekä kevyessä hyytelössä.

Kuusenkerkkäsiirappi vie metsäiselle makumatkalle:
kuusenkerkkiä
sokeria

Täytä lasipurkki kerroksittain sokerilla ja huuhdotuilla kuusenkerkillä. Laita molempia saman verran. Peitä purkki lautasella ja aseta ikkunalaudalle auringon valoon. Kääntele purkkia päivittäin ja anna sen oleutua parisen viikkoa, kunnes kerkät ovat muuttuneen ruskehtaviksi. Kaada kerkkäliemi teräskattilaan, kiehauta seos ja siivilöi sitten liemi talteen. Keitä puhdasta lientä vielä noin puoli tuntia, kunnes siitä tulee siirappimaista ja ruskeaa. Kaada siirappi pieniin pulloihin tai purkkeihin ja kierrä kannet kiinni siirapin ollessa vielä kuumana. Kuusen miellyttävän pihkainen maku tulee hennosti esille kerkistä tehdyssä siirapissa ja hyytelössä. Ne maistuvat teen, jäätelön, jälkiruokien ja salaattien kanssa.

IMG_0415

Tuoreiden kuusenkerkkien aromit tiivistyvät auringon valossa.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Kommentit

  • Tuula Kyyrönen

    Kiitos mielenkiintoisista ohjeista!
    Täytyypä kokeilla.

Jätä kommentti

*