*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja
Pääsiäisen ruokapöydän keskipisteenä on näyttävä lampaankruunu. Sen yrttiset maut, lämpimän kasvissalaatin aromikkuus ja värikkyys sekä punaviinin mausteisuus sopivat hyvin juhlapöydän ruokatarjontaan.

Valmiiksi leikattu lampaankare, josta on poistettu liiat rasvat sekä kalvot ja jonka kylkiluut on leikattu esille, antaa kokille mahdollisuuden tyylitellä lopputulos halutunlaiseksi. Kyljysrivin voi halutessa paloitella osiin paistettavaksi pannulla perinteisiksi kyljyksiksi.
Kyljysrivin toisessa päässä on hieman luutonta lihaa, jonka ympärille karee ruokaa laitettaessa kierretään kruunuksi. Sekoita marinadi ja kaada kyljysrivin päälle. Laita marinoitumaan vuorokaudeksi pussiin tai laakeaan astiaan ja kääntele välillä.
Lampaan kruunun sitomisessa on omat niksinsä. Kaavi ylimääräinen marinadi kyljysrivistä ja käännä karee tiukasti kruunuksi toisen pään ympärille. Sido langalla huolellisesti kruunun muoto säilyttäen.
Lampaankruunu ohje (5 annosta):
1,5 kg:n lampaan kyljysrivi (14 kyljysluuta)
marinadi:
1 dl ruokaöljyä
0,5 dl punaviinietikkaa
2 dl punaviiniä
3 valkosipulin kynttä viipaleina
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua rosmariinia
1 dl tuoretta oreganoa tai timjamia silppuna
hieman suolaa
Lampaankruunu on näyttävä pääsiäisen juhlaruoka. Kyljysrivi laitetaan ensin marinoitumaan vuorokaudeksi pussiin. Sitten kare kierretään toisen pään ympäri tiukaksi kruunuksi ja sidotaan langalla kiinni. Kruunua paistetaan laakeassa astiassa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Lopputulokseen saadaan kaunis paahteinen pinta kun uunin lämpö nostetaan vielä lopuksi, noin 15 minuutin ajaksi, 210 asteeseen.
Pannulla kypsennetyt kasvikset säilyttävät hyvin värinsä ja viestittävät samalla jo kesäisistä värisävyistä.
Lämmin kasvissalaatti:
8 raakaa perunaa
punaisen ja keltaisen paprikan puolikkaat
vihreitä papuja
nippu kevätsipulia
3 kpl valkosipulinkynsiä
timjamia kuivattuna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi ja kuivaa ne. Paloittele paprikat ja etukäteen ryöpätyt pavut. Laita pannulle oliiviöljyä ja herättele siinä valkosipulit sekä kuivattu timjami. Lisää perunat, paprikat ja sipulisilppu. Anna hautua noin puoli tuntia. Lisää pavut lähes kypsän salaatin joukkoon. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Koristele tuoreella timjamilla.
Lisukkeena helppo punaviinikastike:
3 dl paistilientä
2 dl punaviiniä
1-2 tl sokeria
1 rkl mustaherukkahyytelöä
1,5 tl maissijauhoa
hieman voita
mustapippuria
Keitä paistilientä, viiniä, sokeria ja mustaherukkahyytelöä kasaan, kunnes jäljellä on noin puolet. Suurusta lopuksi maissijauholla, vispaa sekaan kylmä voi ja mausta mustapippurilla.

Pääsiäisviineissä maistuvat marjat ja mausteisuus.
Lampaanviulu soi tasapainoisesti täyteläisessä viiniseurassa
Uunissa kypsynyt lampaan liha on mehukasta ja pehmeää. Hieman roseiseksi paistettu liha kaipaa hedelmäistä ja maltillisen tanniinista viiniä. Valpolicellan punaviinit Koillis-Italiasta istuvat hyvin pääsiäispöytään. Niiden värikylläisyys ja vivahteikkuus sointuvat hyvin lammasruoan makuihin. Valpolicellan perusversio tarjoaa marjaisan ja keskitäyteläinen makuelämyksen, kun taas Ripassossa on enemmän aromikkuutta, pyöreyttä ja täyteläisyyttä.
Viinilasillinen:
Tommasi Valpolicella. Italia, Valpolicella 2015. Alko nro 417847. Hinta 11,88.
Rubiininpunainen, karpalohilloinen ja maultaan keskitäyteläinen, kypsän marjainen ja mausteinen.
Tommasi Ripasso Valpolicella. Italia, Valpolicella 2014. Alko nro 429567. Hinta 19,99.
Tummanpunainen, marjaisa sekä mausteinen ja maultaan täyteläinen, luumuinen, kypsä ja hennon tamminen.
Teksti ja kuvat: HeikkiRemes www.viinimies.com