Lounasruoka nousee läheltä ja luonnosta

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja      

Lähiruoka on terveellistä, ekologista ja edullista. Sitä on lähempänä kuin luullaan, aivan veden äärellä. Haukipullat ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Niissä kalan maku tulee oivallisesti esille, eivätkä ruodot tunnu, kun kala fileoidaan ruodottomaksi. Hauen valmistaminen ruoaksi onnistuu käden käänteessä. Kiireinen ihminen saa kalapullan raaka-aineet valmiiksi jauhettuna ammattikalastajalta tai kaupan tiskiltä, jolloin kalan makuun pääsee helposti.

P1210557 (Copy)

Fileoitaessa kalan vatsa vedetään terävällä fileointiveitsellä auki, ja ensin viilletään toinen filee irti, nahkoineen ja suomuineen.

P1210559 (Copy)

Sitten viilletään toisen puolen filee irti. Seuraavaksi fileet käännetään nahkapuoli alaspäin ja viilletään lihat irti nahasta. Huomaan kalan lihan valkoisuus, joka on seurausta kalan verestämisestä välittömästi pyynnin jälkeen. Lopuksi leikataan veitsellä kalan kylkiruodot pois.

Haukipullat (uunipannullinen):
600 g jauhettua kalaa (hauki tms.)
2 sipulia
1 pkt sulatejuustoa
0,5 dl kermaa
1 kalaliemikuutio
2 rkl korppujauhoja
2 kananmunaa
1 dl tillisilppua
0,5 sitruunan mehu
suolaa

P1210570 rajaus (Copy)

Jauha kala ja sipuli esim. monitoimikoneella tahnamaiseksi. Sulata juusto kerman ja kalaliemikuution kanssa kattilassa. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja nostele taikinasta kahden lusikan avulla leivinpaperilla vuoratulle pellille kalapullia. Kypsennä 175-asteisessa uunissa n. 25─30 minuuttia.

P1210566 (Copy)Haukipullien raaka-aineet ovat yksinkertaisia ja ruoka on helppo valmistaa.

P1210568 (Copy)

Lusikan avulla kalamassasta muotoillaan kauniita lusikallisia, genellejä, jotka nostetaan suoraan uunipelille paistumaan.

 

P1210576 (Copy)Lounasaikaan lautanen on valmis ja täynnä lähiruokaa! Haukipullat saavat kumppanikseen juuri mullasta nostettuja ja keitettyjä uusia perunoita. Omasta kasvihuoneesta poimitaan annokseen nuorta viinisuolaheinää ja lehtipersiljaa. Lisukkeena tarjotaan ohuita parsan versoja, luumutomaattia sekä kermaviilikastiketta ruohosipulilla ja roseepippurilla.

Haukipullille sopii hedelmäinen ja hapokas valkoviini
Mehevien haukipullien kanssa maistuu hedelmäisen hapokas valkoviini. Kerma, kananmunat ja sulatejuusto sopivat hyvin vähärasvaisen hauen valmistukseen. Kalaliemikuutio, sipulit ja tilli antavat kokonaisuuteen piristävän ja mausteisen lisämaun. Venetolainen Pinot Grigio -rypäleestä tehty pirteän hedelmäinen valkoviini käy hyvin yhteen haukipullien ja tuoreiden kasvisten makujen kanssa.

Pinot Grigio maistuu tuoreeltaan
Pinot Gris on kotoisin Burgundista ja sen sukujuuret vievät keskiajalle asti. Rypäle kuuluu Pinot-rypäleiden sukuun, valkoisen Pinot Blancin ja punaisen Pinot Noirin tuttuun perheeseen. Yhteistä Pinoteille ovat hedelmäisyys ja vivahteikkuus sekä rypäleiden tiivis kasvumuodostelma. Pohjois-Italiassa pinot grigiosta valmistetaan puhtaan hedelmäisiä ja keskitäyteläisiä, tasapainoisia viinejä. Pinot Grisin runsaille sekä vivahteikkaille aromeille ominaista ovat hento savuisuus ja eksoottiset hedelmät.

P1300018 pieni

Verraton makuyhdistelmä rakentuu, kun haukipullien kanssa nauttii uusista perunoista kantarellikastikkeen kanssa. Pehmeän hapokas Pinot Grigio -valkoviini täydentää nautinnollisen kokonaisuuden.

Viinilasillinen:
Tommasi Pinot Grigio Le Rosse. Italia, Puglia 2014. Alko nro 922097. Hinta 12,45.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku puolikuiva (8 g/l), keskihapokas, hedelmäinen sekä yrttinen.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com

Kommentit

  • Ari Niemeläinen

    Hyvä Heikki! Tämmöisiä kunnon ruokaohjeita yksinkertaisista ja helposti saatavista tarvikkeista pitäsi olla enemmän. Kunpa esimerkiksi nuoriso näitä lukisi. Kalan fileeraaminen on tosi yksinkertainen juttu ja ei vaadi ihmevehkeitä, vain hieman treenaamista tai neuvon kysymistä osaajalta. Ilman viiniäkin haukipullat maistuvat tosi hyviltä, vaikkapa piimän kanssa ja kalapullataikinaa kannattaa kokeilla erilaisilla höysteillä, aina onnistuu, ainakin jotenkin. Pääasia, että nälkä lähtee ja ei ruodot pistele!

  • Heikki Remes

    Hei Ari.
    Kyllä yksikertainen on kaunista ja parasta.
    Vähän niinkuin me suomalaiset miehet, emme koreile ulkomuodolla, mutta sisin on täyttä kultaa.
    Tosiasiasa itsekin harjoittelin kymmenen vuotta sitten hauen fileoimista, kun saimme kalaporukalla talviverkolla toista sataa haukea.
    Heikki

Jätä kommentti

*