Mämmikouran pääsiäisyllätys

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja

Pääsiäisenä perinteet ja perinteiset maut ovat pinnalla. Pääsiäinen on myös uusiutumisen aikaa, jolloin pääsiäisen herkkuja voi lähestyä uudesta näkökulmasta. Mämmi, suomalaisten lahja ruokamaailmaan, ja portviini, portugalilaisten lahja viinimaailmaan, sekä Pedro Ximenez sherry, espanjalaisten makea viinilahja, synnyttävät uusia makuyhdistelmiä perinteisten rinnalle.

P1170627 pieniMämmi on ruisjauhoista, maltaista, siirapista sekä pomeranssin kuoresta tehty imelletty puuro. Tumman väri saa vivahteita ja makua koristeeksi lisätyistä kermavaahdosta sekä nuorista koivun lehdistä.

P1200506 pieni

Mämmi saa rinnalleen mämmistä tehdyn jäätelön, joka pehmentää perinteisen mämmin makumaailmaa.

Mämmijäätelö:
– 3 kananmunaa
– 3 dl vispikermaa
– 1,5 dl tomusokeria makua pehmentämään
– 0,5 dl vaniljasokeria aromikuutta antamaan
– 4 rkl maun antavaa mämmiä

Tee kolme vaahtoa. Erota kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa kumpikin omaksi vaahdoksi ja lisää keltuaisvaahtoon sokerit. Vispaa kolmas vaahto kuohukermasta. Sekoita vaahdot keskenään, lisää makua tuovat mämmi-lusikalliset sekaan, laita massa muoviastiaan ja nosta pakastimeen. Sekoita massaa välillä, ensimmäisen kerran noin puolen tunnin kuluttua. Sen jälkeen sekoita massaa muutaman kerran pakastimessa olon aikana, alkupuolella hieman tiheämmin. Massan jäätymiseen menee vähintään puoli vuorokautta. Jäätyminen riippuu massan määrästä, muoviastian muodosta ja reunojen paksuudesta. Kätevä astia on ohutreunainen muovipurkki, kuten käytetty litrainen jäätelöpurkki.

Mämmiviineissä on vivahteikkuutta ja voimaa
Mämmin makupareihin voi hakea viinejä samankaltaisuuksista värien, makeuden ja aromikkuuden perusteella. Rakentaa niistä yhdessä kokonaisuuden, josta löytyy uusia, toisiaan täydentäviä makuelämyksiä.

P1200508 (Copy)

Taylorsin 10 Years Old Tawny edustaa portviiniä, jossa hedelmäisyys on taittumassa hapokkuuden ja mausteisuuden puolelle. Tawnyssa on intensiivinen aromikkuus ja pitkä, noin 10 vuoden kypsytys tammitynnyreissä näkyy jo värissä.  Punaisen portin värisävy muuttuu ajan myötä ruskeanpunaisesta ruskeankeltaiseksi ”tawnyksi”.

P1170622 (Copy)

Makeimmat sherryt ovat aurinkokuivatuista Pedro Ximénez-rypäleistä tehtyjä jälkiruokaviinejä.

Don Guido Pedro Ximénez 20 Years viinissä sherryn intensiivisyys ja makeus korostuvat uskomattoman täyteläisessä ja monivivahteisissa aromeissa. Viinin täyteläisyys ja suklainen makeus viipyvät kielellä hyvin pitkään ja sopivat hienosti suklaajälkiruokien voimakkaisiin makuihin.

P1280540 pieni

Viinilasillinen:
Taylor’s 10 Years Old Tawny Port. Portugali, Douro. Alko nro 334517. Hinta 27,90.
Tiilenpunainen, hedelmäinen sekä pähkinäinen tuoksu ja makea (100 g/l), viikunainen, runsas ja elegantti maku.

Nectar Pedro Ximénez Sherry. Espanja, Jerez. Alko tilausvalikoima nro 920287. Hinta 17,60/0,7l.L
Mahonginruskea, tuoksu runsaan hedelmäinen ja maku makea (420 g/l), taatelinen, vivahteikas, runsas sekä pitkä.

Lustau San Emilio Pedro Ximénez Sherry. Espanja, Jerez. Alko nro 351124. Hinta 18,78/0,375l.
Mahonginruskea,       tuoksu viikunainen ja maku makea (430 g/l), taatelinen, musteinen, tasapainoinen ja pitkä.

Don Guido Pedro Ximénez 20 Years. Espanja, Jerez. Alko n:ro 367104. Hinta 20,70/0,375l.
Tummanruskea, siirappisen paksu, tuoksu runsas ja luumuinen, maku täyteläisen makea (380 g/l), pehmeä ja pitkä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Jätä kommentti

*