Marskin makumatka juhlistaa itsenäisyyttä

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Kuopion Kansalaisopiston ruoka- ja viinikurssilaiset rakensivat itsenäisyyden juhla-aterian Marskin makujen mukaan. Menuun kuului itseoikeutetusti Marskin malja, paistettua kuhaa piparjuurivoisulalla, Vorschmakia ja Marskin mustikkapiirakka. Viinit komppasivat aterialla nautittuja ruokia.

20161118_184729-pieni

Itsenäisyyden kunniaksi kohotettiin Marskin malja.

p1030424-pieni

Marskin malja:
Mannerheimin sodanaikaisen adjutantin Ragnar Grönvallin aito Marskin ryyppy;
Eau-de Vie de la table Ronde de St. Michel: 1 l Linie-Aquavit, 2 cl vermuttia, 1 cl giniä
Tarjoillaan huurteisena, lasi piripintaan täytettynä ja nautitaan läikyttämättä. Juodaan joko kahdella siemauksella tai ”pureskellen”. Kyynärpään ollessa suoraan vartalosta ulospäin, lasi tuodaan lähelle vartaloa, katsotaan vastapäätä istuvaa silmiin ja kohotetaan lasi kohti suuta.

p1260820-pieni

Paistettua kuhaa ja piparjuurivoisulaa a’la Mannerheim, neljälle;
4 kuhaseläkettä
suolaa
valkopippuria myllystä
korppujauhetta
voita paistamisen
Mausta kuhaseläkkeet ja leivitä korppujauheessa. Paista runsaassa voissa kypsäksi.

Piparjuurivoisula;
3 rkl piparjuurta raastettuna
100g voita kirkastettuna
suolaa
sitruunan mehua
Raasta kuorittua piparjuurta karkeaksi raasteeksi. Kuumenna voi miedolla lämmöllä. Hera-proteiinin ja kiinteä ainesosan erottuessa kattilan pohjalle, kaada kirkastettu voi varovasti toiseen astiaan. Lisää kuumaan voisulaan piparjuuriraaste ja anna kiehua lempeästi 2 minuuttia. Mausta suolalla ja sitruunan mehulla, tarjoa kuhan kanssa.

Herkkusienikastike;
100 g tuoreita herkkusieniä
2 rkl voita
2 rkl jauhoja
6 dl kermaa
suolaa
valkopippuria myllystä
Leikkaa herkkusienet lohkoiksi ja ruskista pannulla, kunnes neste on haihtunut. Ripottele päälle jauhot ja sekoita.
Lisää kerma ja keitä niin että kastike alkaa saostua. Maista suolalla ja valkopippurilla. Nosta kuhan päälle lusikallinen piparjuurivoita ja tarjoa pariisinperunoiden sekä herkkusienikastikkeen kanssa.

p1300511-pieni

Vorschmak, 10 hengelle;
1 kg lampaan paistia
2-3 sipulia
voita paistamiseen
2 liotettua sillifilettä
suolaa
valkopippuria
1 dl konjakkia
1 dl korppujauhoja
3 dl kuohukermaa
Paista lihat uunissa lähes kypsäksi niin että se jää sisältä hieman roseiseksi. Jäähdytä ja jauha raakojen sipulien sekä sillifileiden kanssa hienoksi. Mausta suolalla, pippurilla ja ruskista voissa. Lisää konjakki, korppujauho ja kerma. Kaada seos uunivuokaan ja kypsennä noin 20 minuuttia 175 asteessa, niin että pinta on ruskehtava. Onnistunut vorschmak on pehmeän kosteaa ja tasaisesti sekoittunut. Nosta tarjolle lautaselle, jossa on kuutioita etikkaisia punajuuria ja suolakurkkuja, smetanaa sekä saaristolaisleipää.

p1300500-pieni

Marskin mustikkapiirakka
150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
täyte:
5 dl mustikoita
5 cl mustikkalikööriä
maizenaa
sokeria
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. lisää muna vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita likööri survottuihin muistikoihin ja levitä taikinan päälle. Ripottele pinnalle sokeria. Paista piirakka 200-asteisessa puoli tuntia. Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

p1300697-pieni

Viinilasillinen:
Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau.  Ranska, Beaujolais 2016. Gamay. Alko nro 421727. Hinta 9,99.
Georges Duboeufin mukaan Luontoäiti hymyili heille vuoden 2016 vuosikerran kautta. Beaujolaissa on rubiinin punaista värikkyyttä, mansikoiden, vadelmien ja banaanien aromimaailmaa, maukkautta, eloisuutta ja iloisuutta. Vuoden 2016 on todella maaginen vuosikerta, totea se itse!

Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz. Australia. Alko nro 911257. Hinta 17,99.
Tumman karmiininpunainen, tuoksu tumman suklainen ja maku erittäin täyteläinen, mausteinen sekä tamminen.

Marskin malja.

Rheingau/ Barth Fructus Riesling. Saksa 2015. Alko nro 527927. Hinta 13,90.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku puolimakea (20 g/l), mineraalinen, hapokas ja hennon mausteinen.

Mosel/ Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling. Saksa 2015. Alko nro 901997. Hinta 20,30.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (9g/l), hapokas sekä yrttinen.

Pfalz Dr Buerklin-Wolf Wachenheimer Altenburg P.C. Riesling. Saksa, Pfalz 2014. Hinta 25 ex-tax. VDP.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (6 g/l), sitruksinen, mineraalinen, hapokas ja pitkä.

Cigarra Shiraz Tinta Barroca. Portugali, Vinho Regional Lisboa 2014. Alko tilausvalikoima 928687. Hinta 11,89.
Rubiininpunainen, tuoksu marjaisa ja maku keskitäyteläinen, luumuinen, pehmeän tanniininen, yrttinen, mausteinen.

Cigarra Gran Passo Touriga National Cabernet Sauvignon.Portugali,Vinha Regional Lisboa2013. 935437/12,90.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku täyteläinen, aromaattinen, kompleksinen, mausteinen sekä tamminen

Lapponia Mustikka. Alko nro 288116. Hinta 13,49. Marjalikööri.
Tumman sinipunainen, tuoksu mustikkainen ja maku makea (310 g/l), keskitäyteläinen, marjahilloinen sekä pehmeä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Jätä kommentti

*