Matkaan taas kuljen nyt ─ lähde viinimatkalle ─ Matkamessut tammikuussa

VIINIMATKA TEKEE UNELMASTA TOTTA

Suomalaisille kaukokaipuu on usein tiedostettu haavekuva. Vuosittain miljoona suomalaista tekee unelmistaan totta, kun he matkustavat ulkomaille lomamatkalle. Viinimatka, rypäleiden poiminta ja viinien maistelu viinikellarissa välkkyy ihmisten mielikuvissa yhtenä elämän unohtumattomista elämyksistä. Matkaan, joka edelleen on tekemättä, on aika havahtua näissä mietteissä, ja tosiasiallisesti herätä joku päivä jossain päin maailmaa viinitarhalla auringon nousuun.

P1110668

Auringon nousu sumuisessa viinilaaksossa Chilessä on lumoava näky.

Kiire pilaa monta upeaa elämystä
Ajatus viinimatkasta syntyy usein kaveripiirissä viinitapaamisen tai muun viinitilaisuuden kautta. Vaihtoehtoina voisi ajatella lähtemistä valmismatkalle, jossa ohjelmaan kuuluu vierailu viinitilalla.      Syvällisen ja monipuolisen kokemuksen saa kuitenkin, jos osallistuu varta vasten matkajärjestäjän rakentamalle viinireissulle. Omatoiminen matka täyttää luonnollisesti parhaiten matkaan sisällytetyt toiveet. Tosin sen onnistuminen edellyttää hieman kokeneempaa reissaajaa ja kohtalaista kielitaitoa.

Avoin mieli, väljä matka-aikataulu sekä rennot matkavaatteet ovat viinimatkailijan varusteet. Viinimatkalla on koettavaa kerrakseen, joten muutaman päivän matkalle ei kannata täyttää kalenteria täyteen, varsinkaan muilla nähtävyyksillä. Matkapäivät vievät jo oman aikansa, joten varsinaiselle tapaamiselle viinien ja sen tekijöiden kanssa jää vain päivä tai kaksi. Siinäkin riittää sulattelemista ja maistelemista kerrakseen.

P1180108 pieni

Viinikävely on rento ja opettava tapa tutustua alueen viini- ja ruokakulttuuriin. Nîmesin viinialueella Rhônen eteläosassa ihmiset kiertävät reitin, jossa maistelevat viinituottajien viinejä paikallisten ruokien kanssa. Miellyttävä keino viettää sunnuntaipäivä ja nauttia lounas ulkosalla.

Sukellus paikalliseen kulttuuriin
Viinimatka on hyvä tiedostaa kokonaisvaltaisena kulttuurimatkana, jossa kokemusten kautta perehtyy maahan, sen maisemiin, ihmisiin ja tapoihin. Perillä on hyvä muistaa, että maassa eletään maan tavalla. On siis asennoiduttava tutkailemaan paikallisia tapoja sekä kulttuuria, ja elämään niiden mukana. Ruoka on eittämättä yksi matkailun kohokohtia. Se luo odotusarvon paikallisiin herkkuihin ja niiden yhdistelemiseen alueellisten viinien kanssa.

Kohdemaan ja maanosan valinnassa sijainti on ratkaisevaa, mikäli viinitarhoilla haluaa olla rypäleiden korjuun ja viinin valmistuksen aikoihin. Pohjoisella pallonpuoliskolla viiniköynnösten kasvukausi on keväästä syksyyn ja päiväntasaajan eteläisellä puolella kaikki on toisin päin. Vierailun ajankohtaa on myös hyvä miettiä tarkasti, sillä varsinkin pienillä tiloilla rypäleiden korjuuaikaan viinitilan väki elää sadonkorjuun sekä viinin valmistamisen ehdoilla.

P1160062 (Copy)

Ribera del Duerossa Espanjassa Tempranillo-rypäleiden korjuu on meneillään.

Kausityöntekijänä pääsee viininvalmistuksen ytimeen
Paras keino perehtyä ja päästä sisälle viinin valmistuksen saloihin on hakeutua töihin viinitilalle sadonkorjuun aikaan. Silloin työ tekijäänsä neuvoo niin tarhalla tai kuin kellarissa, ja kokemuksessa on sulattelemista pitemmäksikin aikaa.

Viinillisesti avartava kokemus on elää mukana, vaihe vaiheelta, viinin reitti tarhalta pulloon. Viinitekijät mielellään kertovat ja opastavat viinin tekemiseen ja sen taustoihin. Eräänlainen matkan huipennus on se, kun pääsee viinitekijän kanssa maistelemaan hänen luomuksiaan kellarissa suoraan tankista otettuina näytteinä. Samalla voi itse todeta kuinka kellarimestarin ajatukset toteutuvat viininäytteissä. Siinä ollaan hyvin lähellä viinin syvintä olemusta ja sen tarjoamaa elämystä.

P1140640 pieni

Marcello Papa, Concha y Toron pääviinitekijä, laskee viininäytettä tankista ja kertoo samalla viinin tekemisestä sekä valmistumassa olevan viinin olemuksesta.

TIETOLAATIKKO: Kamat kasaan ja menoksi:
Todellisella viinimatkaajalla matkatavarat ovat minimissä ja käytännöllisyys on valttia.
Varustaudu mukaviin vaihdeltaviin asusteisiin, joissa on hyvä liikkua.

Varmista että matkalaukussa on:
– lentoliput, kopioi ne kännykkään
– passi
– matkustajavakuutus ja eurooppalainen sairausvakuutuskortti
– mukavat matkavaatteet ja rennot asut perille
– rypäleiden korjuuseen lenkkarit, paita/pusero ja farkut, pois heitettäviä tai lopuksi pullonsuojiksi
– hieman tilaa suoraan tuottajalta ostetuille tuliaisviineille
– muista myös kamera ja muistikortit

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com