*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja
Muuruvesi menun ruokakokonaisuus rakentuu läheltä saatavista ja luonnonmukaisuutta korostavista raaka-aineista. Pieksäjärven kaloista, Kivennavan luonnonyrteistä, Muuruveden kyläkaupan lihaosaamisesta sekä paikallisesta, maidon, marjojen sekä vihannesten luomutuotannosta syntyy monipuolinen ja maukas ateriakokonaisuus.
Alkupalapöytä rakentuu läheltä saatavista raaka-aineista; vihanneksista, friteeratuista nokkosista, sienistä, savukalasta sekä itseleivotusta ruisleivästä, kaikki luonnollisesti luomusta.
Alkuruokien erikoisuutena on suutari-kalasta puristettu suutarinmäti sekä kylmäsavustettu hauki.
Porsaan ulkofile saa pekonista vivahteikkuutta sekä rasvaisuutta, ja paistuu kätevästi muurikalla.
Pekonikyljykset:
4 porsaan kyljystä ulkofileestä,
8 siivua pekonia
mausteseos, jossa suolaa, pippuria, paprikaa yms.
Kauppias Terho Vesterinen Muuruveden Terhontorilta on lihamies viimeisen päälle. Hän antaa kehittämälleen pihville toimivan paisto-ohjeen: Osta porsaan ulkofileestä tehtyjä kyljyksiä, joihin jokaiseen on krossattu kiinni kaksi pekonisiivua. Mausta pihvit tarvittaessa. Pihvin paistaminen on tarkka juttu, sillä liika paistaminen kuivattaa lihan hetkessä. Laita pihvit kuumalle, öljytylle pannulle. Paista toiselta puolelta sen verran, että liha saa vaaleahkon sävyn. Käännä sitten liha ja paista toinen puoli kauniin ruskeaksi. Näin paistettuna liha säilyy mehevänä. Paistoaika on yhteensä noin 4─5 minuuttia.
Jälkiruoan kruunaa kyyttölehmän ternimaidosta tehty uunijuusto ja sen kanssa tarjotut pensasmustikat.
Luonnonmukaisuus ja vivahteikkuus yhdistävät Muuruvesi-menua ja Chilen viinejä
Chilen viinien monipuolisuus, hedelmäisyys ja hapokkuus täydentävät menun tasapainoiseksi, maistuvaksi kokonaisuudeksi. Mayu Riesling valkoviinin aromikkuus, pehmeys ja hapokkuus käyvät hyvin eri kalaruokien kumppaneiksi. Samoin Santa Digna Rosén vivahteikkuus ja raikkaus maistuvat tasapainoisesti niin kalojen kuin vihannesten kanssa. Indómita punaviinissä vanhojen Carignan viiniköynnösten intensiiviset rypäleet antaa viinille täyteläisyyttä ja maanläheisyyttä täydentäen hyvin kypsän grilliruoan paahteisen pehmeitä aromeja.
Viinilasillinen:
Mayu Riesling. Chile, Elqui Valley 2015. Alko nro 903287. Hinta 11,90.
Vaaleanvihertävä, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva (7g/l), kypsän omenainen, hapokas, yrttinen sekä mineraalinen.
Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé. Chile, Central Valley 2015. Alko nro 7142. Hinta 9,99.
Kirkkaanpunainen, tuoksu hedelmäinen ja maku kuiva (9 g/l), mustaherukkainen, yrttinen ja hapokas.
Indómita Gran Reserva Carignan. Chile, Maule Valley 2014. Alko nro 425877. Hinta 9,99.
Tummanpunainen, tuoksu karhunvatukkainen ja maku täyteläinen, yrttinen, nuori, maanläheinen ja mausteinen.
Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com