Nokkospasta on luomuruokaa maukkaimmillaan

*Artikkeli sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja

Alkukesän nokkosten hennot versot tarjoavat hienonmakuisen, terveellisen ja edullisen raaka-aineen ruoanlaittoon. Nokkosen ympärille voi rakentaa luonnonmukaisuuteen pohjautuvan pasta-aterian, jossa yksinkertaisista ja luonnonmukaisista aineista rakentuu maistuva nautinto. Nokkonen on kesän ensimmäisiä luonnon ruoka-aineita ja niitä löytää helposti pihalta, kasvimaan ja ojien reunoilta. Nokkonen kerää herkästi nitraatteja, joten sitä kannattaa kerätä vain puhtailta kasvualustoilta. Kasvien aromaattisuus on parhaimmillaan, kun ne kerätään nuorena ja tuoreena. Poltinkarvojen tehon saa nokkosista pois, kun niitä keittää vedessä muutaman minuutin. Parhaiten hienot makuvivahteet säilyvät höyryttämällä. Nokkosesta saa valkuaisaineita sekä paljon erilaisia hivenaineita. Se sisältää beetakaroteenia sekä flavonoideja ja vihreän kasvin c-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä.

IMG_0175 pieni
Nuorista nokkosen versoista välittyy alkukesän vihreä elinvoima ja tuoreus.

Nokkospasta:
5 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä luomuna
5 kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
1 l pieniä nokkosen versoja (ryöpätään)
hieman basilikaa
1,5 dl ruokakermaa
100 g Koskenlaskija-sulatejuustoa
1 tl rouhittua mustapippuria
suolaa
250 g tuorepastaa luomuna

Kuumenna rypsiöljy paksupohjaisessa kasarissa. Kuullota ensin silputut valko- ja kevätsipulit, lisää ryöpätyt ja pilkotut nokkoset sekä saksittu basilika. Kaada kerma kasariin ja hauduta hetki. Lisää lopuksi sulatejuusto pieninä nokareina ja kääntele seosta puuhaarukalla. Mausta vastarouhitulla mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Keitä pasta ja valuta hyvin. Sekoita kastike valmiiseen pastaan. Tarjoile vaalean leivän ja kuohuviinin kanssa.

Luonnonmukaisuus maistuu luomuaterian maanläheisissä aromeissa
Nokkospasta valmistuu tuoreista, juuri poimituista nuorista nokkosen versoista ja tuoreesta luomupastasta. Kuohuva viinikumppani rakentaa yksikertaisesta ateriasta vivahteikkaan ja hienostuneen makukokonaisuuden. Viini tulee Chilen pohjoisosasta Limarin laaksosta, jossa rypäleet kypsyvät viileässä, vähäsateisella ja aurinkoisella alueella hitaasti täyteen aromikkuutta ja raikkautta. Rypäleet poimitaan käsin, ja osaa rypäleistä puristetusta viinistä on kypsytetty tammitynnyreissä lähes puolivuotta. Kuohuviinikäyminen on tapahtunut terästankeissa 6─8 kuukautta. Kasvupaikan maaperän mineraalisuus sekä rypäleisiin taltioitunut raikkaus ja hapokkuus tulevat viinissä hyvin esille. Kuohuviinin hedelmäisyys ja raikkaus täydentävät hienosti kermaista pastakastiketta ja sen tuoreiden nokkosten sekä vihannesten hentoja aromeja.

P1280845 pieni
Luonnonmukaisuus, tuoreus ja aromikkuus maistuvat nokkospastassa.

Viinilasillinen:
Subercaseaux Extra Brut. Chile, Limari. Chardonnay (85%), Pinot Noir(15%). Alko 504257. Hinta 19,89.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku erittäin kuiva (6g/l), mineraalinen, hennon briossinen ja hapokas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com