Paella on kesäkeittiön suosikki ja kaikkien kaveri

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Kesällä ruoanlaitto saa uusia ulottuvuuksia, kun ruoka tehdään ulkona. Kesäkeittiö ympärillä pyöriminen sekä osallistuminen ruoan valmistamiseen ja pöydän kattamiseen ovat osa ruokailun sosiaalisuutta. Helppotekoinen, värikäs ja maukas paella on täsmävalinta kesän ruokasuosikiksi. Ruokajuomaksikin on helppo poimia mikä tahansa kesäviini.

Hyvä paella on paahteista sekä kosteaa ja tarjoillaan suoraan pannusta.

Paella on perinteinen espanjalainen riisiruoka, joka on saanut nimensä matalasta ja pyöreästä paistopannusta, paellasta.  Suomalainen versio ruoasta valmistuu mieleisistä raaka-aineista kotoisasti muurinpohjapannulla. Paellan makujen salaisuus on avotulella valmistaminen, jolloin erilaiset aromit yhdistyvät pannulla mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Paella sopii kesämökille kesäiltaan tai puutarhajuhlaan helppouden, makujen sekä sosiaalisen luonteen takia!

Paella, 6‒8 annosta:
250 g meren eläviä, kuten katkarapuja, kampasimpukoita ja tiikeriravun pyrstöjä
8 dl kanalientä
3 maustamatonta broilerin filettä suikaleina
1 sipuli hienonnettuna
punainen paprika suikaloituna
3 tomaattia paloiteltuna
3,0 dl risottoriisiä
2 dl keitettyjä papuja paloina tai ohutta vihreätä parsaa paloina
2 dl valkoviiniä
oliiviöljyä
valkosipulirouhetta
kurkumaa tai sahramia
1 lime lohkoina
suolaa, cayennepippuria

Valmista kanaliemi. Ota erilleen 2 dl kanalientä ja keitä risottoriisi lopussa liemessä. Suikaloi ja paloittele raaka-aineet. Paella kypsyy nopeasti, joten nosta kaikki raaka-aineet paistopisteen lähelle. Kuullota sipuli ja valkosipulirouhe öljyssä muurinpohjapannulla. Lisää ja kypsennä broileri- ja paprikasuikaleet. Kaada joukkoon tomaatin palat, kurkuma ja valkoviiniä. Sekoita usein ja lisää tarvittaessa kanaliemeä tai valkoviiniä. Näin paella pysyy riittävän kosteana. Lisää sekaan kypsä riisi ja anna niiden saada pannulla väriä. Lisää lopuksi pavut/parsa ja meren elävät. Anna makujen tasoittua hetken, mausta suolalla ja pippurilla. Laita koristeeksi limen lohkoja ja tarjoile paella suoraan pannulta.

Nosta kaikki raaka-aineet lähelle paistopistettä, jolloin paellan valmistaminen on vaivatonta.

Kanaliemi ja valkoviini pitävät paellan sopivan kosteana.

Paellan kanssa maistuvat espanjalaiset viinit
Vivahteikkuus yhdistää paellaa ja sen viinikumppaneita. Viinien hedelmäisyys, hapokkuus ja paistoksen kypsät aromit rakentavat tasapainoisen kokonaisuuden. Raikas sekä hedelmäinen cava antaa tyylikkään lisäsävyn ateriaan, ja kuohuviinin paahteinen jälkimaku sopii paellan vastaaviin aromeihin. Luomuviinit ovat tämän ajan viinisuosikkeja, joten luonnonmukaisesti tuotetut valko- ja punaviinit käyvät hyvin paellan viinikumppaneiksi. Valkoviinin hedelmäisyys ja raikkaus täydentävät hyvin paistoksen meren elävien sekä mausteiden kokonaisuutta. Monastrell-rypäleestä valmistetun punaviinin vaniljaiset sävyt sopivat paellan pehmeän kokonaisuuden kaveriksi. Amontillado sherry on hapettuessaan saanut väriinsä ruskehtavan sävyn ja makuunsa lisää voimaa. Puolimakean sherryn pähkinäinen paahteisuus on itseoikeutettu valinta paellan juomaksi. Espanjalainen olut on sopiva juoma kesäiseen ruokailuun, niin janon sammuttajaksi kuin paellan kumppaniksi.

Viinilasillinen:
Marqués de Monistrol Winemakers Select Cava Brut. Espanja, Cava 2009. Alko nro 8972. Hinta 10,48.
Kullankeltainen, hedelmäinen tuoksu sekä erittäin kuiva (10g/l), sitruksinen, mineraalinen ja paahteinen maku.

Blanc de Pacs. Espanja, Katalonia 2011. Alko tilausvalikoima nro 933887. Hinta 9,96. Luomuviini.
Vihertävänkeltainen, trooppinen hedelmäinen tuoksu ja kuiva (8,9g/l), raikkaan hapokas ja yrttinen maku.

Casa de la Ermita Crianza. Espanja, Jumilla 2013. Monastrell. Alko nro 455467. Hinta 14,99. Luomuviini.
Tummanpunainen, kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, yrttinen, nahkainen sekä marjaisan mehevä maku.

Cuesta Medium Dry Sherry. Espanja, Jerez, Amontillado. Alko 307184. Hinta 7,62/0,375L.
Meripihkanruskea, viikunainen tuoksu ja kuivahko (35 g/l), taatelinen, pähkinäinen ja mineraalinen maku.

 

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com