Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Kokkisota Suomi 100v. -juhlamenusta on makujen tanner, osa Kuopio

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Suomen itsenäisyyden juhlavuosi on täynnä tapahtumia jotka kunnioittavat maamme 100 vuotista taivalta ja sen taustoja. Kuopion kansalaisopiston ruoka-viinikursseilla Juankoskella ja Kuopiossa pidettiin kurssien välinen kokkisota itsenäisyyttä kunnioittavasta ruokamenusta. Ohessa kuopiolaisten toteutus.                                                                                               Suomi 100v. -juhlamenu/Kuopio                                             Valkia SUARISTON LOHLEEPEE saaristolaisleipä&kylmäsavulohi Finland 100 Champagne Brut Gisselbrecht Grand Cru Muenchberg […]

Lue lisää

Kokkisota Suomi 100v. -juhlamenusta on makujen tanner, osa Juankoski

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Suomen itsenäisyyden juhlavuosi on täynnä tapahtumia jotka kunnioittavat maamme 100 vuotista taivalta ja sen taustoja. Kuopion kansalaisopiston ruoka-viinikursseilla Juankoskella ja Kuopiossa pidettiin kurssien välinen kokkisota itsenäisyyttä kunnioittavasta ruokamenusta. Ohessa juankoskelaisten toteutus.   Suomi 100v. -juhlamenu/Juankoski                 Valkia Gustav Tilli vodka   KIRKAS MADEKEITTO jälkiuuni ruisleipää Suomi 100 Blanc de Carsin 2014 […]

Lue lisää

Uuden vuoden uudet eväät

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Vuoden vaihde on täynnä taikoja, toiveita ja lupauksia. Tänä uutena vuotena on hyvä vaihtaa Heavy Metal, tinat ja tinakauha, ja rokata kevyemmin. Se onnistuu rennosti ja kätevästi espanjalaiseen tapaan. Cava-pullo lienee valmiina vuoden vaihteen maljoja varten, joten tarvitaan vain rypäleitä ja katsotaan miltä uusi vuosi näyttää. Espanjan cavoissa on hedelmäisyyttä, […]

Lue lisää

Kuusenhakuretki on ukin ja lapsenlapsen yhteinen hetki

Joulun taika on perinteissä, tunnelmassa ja lasten silmissä. Se huipentuu joulukuusen ympärille, joka on tapahtumien keskiössä aattoiltana. Joulun ollessa jo ovella pikkuihminen saa ensikosketuksen joulun valmisteluun, kun lähtee ukin kanssa metsään joulupuun hakuun. Kuusenhakuretki talvisessa metsässä jättää parhaimmillaan mieleen lämpimän muistikuvan, joka pysyy mielessä läpi koko elämän. Joulu on kokonaisvaltainen elämys Joulupuun hankinta metsästä on […]

Lue lisää

Wilhelmiina-pulla johdattaa wanhan ajan jouluun

Joulun leivonnaiset viestittävät juhla-ajan tuoksuja, makuja ja sanomaa eri muodoissaan. Perinteinen pikkupulla saa päälleen jouluisen Wilhelmiina-koristeen, joka välittää sydämellisyyttä ja tuo esille joulun makumaailmaa. Kokonaisuudessa yhdistyvät hienostuneella tavalla tuoksun hento vaniljaisuus ja makujen rapea paahteisuus. Wilhemiinassa on joulun makuja ja mausteisuutta. Tee ensin peruspullataikina ja sen kohotessa Wilhelmiina-taikina. Wilhelmiina-taikina: 200 g voita 2 dl sokeria […]

Lue lisää

Tempranillo – jouluviini vailla vertaa

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Joulu on täynnä värejä, tuoksuja ja makuja. Joulussa on sanomaa, tunnetta, pehmeyttä ja siitä nauttii mielellään ystävien kanssa. Samaa kannattaa hakea jouluviineistäkin. Espanjan viinit ovat suomalaisille tuttuja vuosikymmenien takaa. Viinien vivahteikkuus, pehmeys ja maltilliset tanniinit tekevät niistä suosittuja. Tempranillosta tehdyt viinit sopivat joulupöytään kypsän kinkun paahteiseen makuun. Halutessaan voi joulupöytään […]

Lue lisää

Wine trip after German wines

Heikki Remes, a wineman from Finland, is working as a teacher in Community College in Kuopio and other smaller surrounding towns. He has worked as a part-time teacher over twenty years promoting wine knowledge to people interested about food and wines. Heikki sees that wine culture belongs to everyone and actually people are interested dispite […]

Lue lisää

Espanjalainen joulu Kuopiossa

 *Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Kuopion kansalaisopiston ruoka- ja viinikurssilaiset valmistivat joulupöytään tietoisesti erilaiset tarjottavat. He rakensivat joulumenun espanjalaiseen tapas-tyyliin, jossa raaka-aineet, maut, värit ja esillepano tarjoavat monimuotoisen makukimaran pienille talouksille tai vaihtelua jouluruokiin kaipaaville. Espanjalaisista viineistä oli kullekin ruoalle tarjolla oma viinivaihtoehtonsa. Pienistä tapas-annoksista koottu joulupöytä on houkutteleva, näyttävä ja monipuolinen kattaus. Tarjolle on […]

Lue lisää

Marskin makumatka juhlistaa itsenäisyyttä

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Kuopion Kansalaisopiston ruoka- ja viinikurssilaiset rakensivat itsenäisyyden juhla-aterian Marskin makujen mukaan. Menuun kuului itseoikeutetusti Marskin malja, paistettua kuhaa piparjuurivoisulalla, Vorschmakia ja Marskin mustikkapiirakka. Viinit komppasivat aterialla nautittuja ruokia. Marskin malja: Mannerheimin sodanaikaisen adjutantin Ragnar Grönvallin aito Marskin ryyppy; Eau-de Vie de la table Ronde de St. Michel: 1 l Linie-Aquavit, […]

Lue lisää

Joulun ajan ruoka- ja viinikattaus

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja  Rekiretki alkaa ja makumaahan vie Joulun aika marraskuusta aina vuodenvaihteeseen on täynnä tuoksuja ja makuja. Kattaus pikkujoulujen, itsenäisyyspäivän, joulun ja uuden vuoden pöytiin on värikäs, monivivahteinen ja täynnä makuja niin kasvisten, kalan kuin lihankin ystäville. Pienemmälle porukalle voi miettiä esimerkiksi joulukinkun valmistamista niska/kasslerpalasta tai etuselästä, perinteisestä makumaailmasta tinkimättä. Näin voi […]

Lue lisää

Beaujolais Nouveau on kahden kauppa ja kolmannen makupala

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Hyvää Beaujolais Nouveau -torstaita Marraskuun kolmas torstai on päivä jolloin joka puolella maapalloa nostetaan malja uuden sadon viineille. Beaujolais Nouveau on tämän viinitapahtuman alkusysäys ja edelleen sen keskeinen ilmentymä. Tänä päivänä ympäri maailmaa korkataan liki kolmekymmentä miljoonaa pulloa primeur-viiniä juhlistamaan uuden viinisadon ensimmäisiä tunnelmia ja makuja. Nuoruus on Beaujolais Nouveaun […]

Lue lisää

eMaaseutu johdattaa maaseudulla harrastusten pariin

Kuopion kansalaisopisto järjestää eMaaseutu-hankkeen ja Pohjois-Savon kylät ry:n kanssa monipuolisen, kokeellisen harrastepäivän Pohjois-Savon kylätaloille. Lauantaina 19.11.2016 on mahdollista kokeilla miltä tuntuu harrastaa ryhmässä jumppaa, perehtyä ruoka- ja viiniasioihin, muistikouluun ja draamaan!   Opetus tapahtuu virtuaalisesti, ja se lähetetään Kuopion kansalaisopistolta, jonka etäopettajat perehdyttävät harrasteen pariin. Kuvassa viinimies Heikki Remes johdattaa netin välityksellä harrastajat ruoan ja […]

Lue lisää

Vorschmack on makumatka historiaan

 *Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja  Vorschmack on todellinen makujen sillisalaatti. Siinä lampaanlihasta ja sillifileestä rakentuu mielenkiintoinen ruokayhdistelmä, jonka makukokonaisuus jakaa mielipiteitä. Vorschmack on taustoiltaan itäeurooppalainen liharuoka, joka Suomessa tunnetaan erityisesti Marsalkka C.G.E.Mannerheimin lempiruokana. Vorschmack on maukas yö-, ilta- tai välipala, se maistuu hyvin uuniperunoiden kanssa, erilaisten leipien katteena tai ohukaisten täytteenä.     Vorschmack, 10 hengelle […]

Lue lisää

Missä on mun murusein…

Joskus tekee mieli jotain hyvää, jotain jota ei ole aiemmin maistanut, eikä odota saavansa eteensä. Tässä kahviherkussa ei kuitenkaan ole kyseessä pöydästä tippuneista murusista, vaan harkitusta herkuttelusta Aleksanterinleivoksen merkeissä! Teksti ja kuvat: Heikki Remes www.viinimies.com

Lue lisää

Parila pitää pintansa

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Yksinkertaiset eväät ovat usein parhaita ja maistuvia, varsinkin lomalla. Lomallakin ruoka on välttämättömyys, eikä aikaa haluta käyttää liialliseen kokkailuun. Siksi perinteinen purilainen sopii hyvin vapaa-ajan ruokanautintoihin. Tästä se syysloman välipala syntyy, voileipäparilan puristuksesta. Näin helposti syntyy maukasta, täyttävää ja aitoa ruokaa hyvistä raaka-aineista. Hot dog nakilla on maukasta ja täyttävää väliruokaa nuorisolle […]

Lue lisää

Maalla on makoisaa

‘Tämä artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja  Maaseudulla voi nauttia luonnosta, tilan avaruudesta ja elämänrytmin rauhallisuudesta. Elämä maaseudulla tarjoaa myös monipuolisesti luonnonmukaisia makuelämyksiä. Ruoasta, sen raaka-aineista ja alkuperästä kiinnostuneelle maalta löytää parhaimmillaan ehtymättömän raaka-ainepohjan. Jokaisena vuodenaikana on luontaisesti tarjolla ajankohtaiset eväät, niin kotipuutarhasta kuin luonnosta. Nyt, juuri ennen sorsien syysmuuttoa, on oikea aika niiden metsästykselle. Linnussa […]

Lue lisää

Mamma mia – salvia soikoon

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Ruoka saa makunsa, ei niinkään raaka-aineista, kuin valmistustavasta, mausteista ja lisukkeista. Miedot ja pehmeät broilerinfileet saavat sitruunassa ja salviassa marinoimalla hienostuneen ja pikantin, puraisevan makuvivahteen. Parsakaali al dente ja voissa paistetut pienet perunalohkot tekevät ateriasta nautinnollisen kokonaisuuden. Argentiinalainen Cabernet Sauvignon yllättää Pinot Noirimaisella olemuksellaan, jossa marjaisuus, hento tanniinisuus ja mausteisuus […]

Lue lisää

Syysaterian tuoreus ja aromikkuus hellivät makuaisteja

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Ruoanlaitto lähtee raaka-aineista. Syksyinen sienisaalis jalostuu maukkaaksi lautasmatkaksi syksyn muiden vihannesten kanssa. Kotiviljelijä nauttia luonnonmukaisista raaka-aineista, jossa kestävä kehitys on avainsanana.     Kotipuutarhurin lautasaterian vihanneksissa on esillä tämän ajan kulttipapu ”Nassau”, joka säikeettömänä ja satoisana tarjoaa kasvuvoimaa sekä vitamiineja. Keltainen Early Nantes –porkkana on miedon makea, murea, terveellinen ja […]

Lue lisää

Viinillinen tervehdys Tallinnasta

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia Viini- ja ruokamatkalla Tallinnassa Juankosken aktiiviset ja innovatiiviset kansalaisopiston ruoka- ja viinikurssilaiset toteuttivat pitkäaikaisen haaveensa makumatkasta. Tallinna tarjosi tiiviin elämysmatkan ruokien, viinien ja kulttuurin pariin. Kurssilaiset pääsivät nauttimaan monipuolisista ruuista ja testaamaan niiden kanssa omia viinivalintojaan. Linjuriauto on maantien ässä, jos olet viinimatkalle lähtemässä. Kättäsi heiluta auton tullen, kyydin se antaa sulle. Merirosvohenkinen […]

Lue lisää

Viinit komppaavat juustoja Lapinlahdella

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Viinin ja juuston liitto on maistajasta kiinni Juusto- ja viinijuhlien viinivalikoissa on makuja ja vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Peruslähtökohtana on makujen tasapaino, joka syntyy kun hapokkaalle juustolle haetaan hapokasta viiniä ja makealle makeaa vaihtoehtoa. Viinin hapokkuushan pehmentää juuston hapokkuutta ja saa kokonaisuuden maistumaan pehmeämmältä ja tasapainoisemmalta. Samaa voi soveltaa pehmeiden juustojen […]

Lue lisää

Juustot ovat keskiössä Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlilla

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia Juustopöydän kattaus on verraton makuelämys Lapinlahden Juustonystävät ry. haluaa ja osaa todella opastaa suomalaiset juustojen makuihin ja saloihin. Sen aistii ja kokee parhaiten Juusto- ja viinijuhlien ylitsepursuavan juustopöydän ääressä. Maisteltavana on mahdollisimman erityyppisiä sekä erimakuisia Valion juustoja, niin klassikkoja kuin uutuuksia. Esillepanoon ja kattaukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Osaavasti juustojen kääreet avataan ennen […]

Lue lisää