PASSOO OTTOO GRAN APPASSOO, opasti hesalainen savolaisia

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Juankosken viini- ja ruokakurssin kevään viimeisessä kokoontumisessa maisteltiin kevään makuja, niin makupalojen kuin juomienkin kohdalla. Viinialan ammattilainen Ville Luukkanen Cisa Oy:stä oli opastamassa Kansalaisopiston kurssilaisia eri viinien taustoihin ja makuihin. Hänellä olikin paljon kerrottavaa ja maisteltavaa, kruununa kaksi Vuoden viinit 2017 – sarjan voittajaviiniä.

 

Villen viinisalkussa oli valko- ja punaviinejä, jotka hän oli valinnut makupareiksi illan ruokiin. Mielessä myös kevään juhlat ja kohta alkava kesän grillikausi.

Juankosken kurssi-illat alkavat perinteisesti illan ruokien valmistamisella. Päivi Marttila valmistelee alkupalaksi aromaattisia kikhernelusikallisia ja Pirjo Lipponen maistuvia oregano-oliivipalloja.

Raputäytteiset kananmunat maistuivat yhtenä alkupalana, haasteellisena viinivalinnalle, mutta maistuvana syöjille.

Kalaisana lautasellisena toimi maukas ja näyttävä savukalasalaatti majoneesikastikkeen ja yrttipatongin kanssa.

 

Villen kaatama alkumalja laadukkaasta cremantista sai Petri Kangasperkon, Tuija Uusitalon ja Seppo Vinnin hymyt irtoamaan ja nostamaan odotusarvoa illan tulevista makuelämyksistä.

Intensiivinen, savustettu lampaanpaisti toimi illan liharuokana ja olikin sopivan voimakas ja savuinen makupari illan pehmeän mausteisille punaviineille.

Jälkiruoan kanssa elettiin vielä Pääsiäisen jälkeisissä tunnelmissa mämmijäätelöä maisteltaessa.

Lopuksi pantiin vielä Walshiksi, ei kuitenkaan irlantilaisen rivitanssin mukaan, vaan maistelemalla tilkkanen Irlannin tuliaista sinne suuntautuneelta tislaamomatkalta.

Illan viinikavalkadi oli vivahteikas. Kroatialainen Kairos, Crljenak Kastelanski -rypäleestä toimi illan yllätysavaajana, jonka rypäletausta yhdistyi myöhemmin sattuvasti Ville Luukkasen esittelemiin italialaisiin punaviineihin. Kuohuvana oli esillä ranskalainen Louis Bouillot cremant Bourgognesta. Valkoviineinä maisteltiin eteläafrikkalainen Kleine Zalze Chenin Blanc -rypäleestä, Kleine Zalze Chardonnay -rypäleestä sekä ranskalainen Catch&Release Sauvignon Blanc -rypäleestä. Punaviineinä maistelussa oli italialainen Gran Appasso, australialainen Alfredo Shiraz-rypäleestä, Italian Z Zinfandel sekä eteläafrikkalainen Kleine Zalze Cabernet Sauvignon -rypäleestä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www.viinimies.com