Piparikohokas nostattaa joulutunnelmaa

*Kirjoitus sisältää tuote- ja hintatietoja

Piparikohokas tarjoaa perinteisiä joulun makuja uudella tavalla. Sen suussa sulava pehmeys ja aromikas mausteisuus takaavat makunautinnon, jonka tarjoilua suorastaan odottaa. Se onkin hyvä, sillä tunnetusti kohokas nautitaan välittömästi uunista otettuna. 

Joulun makuja uudella tavalla

Joulun makuja uudella tavalla.

Piparikohokkaat (8–10 pientä annosta):
40 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kevytmaitoa
4 kananmunaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina)
0,5 dl fariinisokeria
2 rkl siirappia
2 tl hienonnettuja mausteita (kanelia, neilikkaa, pomeranssinkuorta)
halutessa ½ palaa mustapippurituorejuustoa

Voitele pienet jälkiruokavuoat ja anna voin jähmettyä kylmässä. Voitele toisen kerran ja jäähdytä. Laita siirappi ja mausteet pieneen kasariin, anna kiehahtaa ja nosta syrjään jäähtymään. Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa ja lisää jauhot huolellisesti sekoittaen. Kaada maito sekaan ja anna kiehua kevyesti muutama minuutti koko ajan sekoittaen.
Anna taikinan jäähtyä haaleaksi ja lisää fariinisokeri sekä siirappimausteseos, sekoita munankeltuaiset joukkoon yksitellen hyvin vatkaten. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, kääntele kevyesti seokseen ja kaada se vuokiin. Jätä neljännes vuoasta täyttämättä, sillä kohokas tarvitsee tilaa noustessaan.
Kypsennä uunissa 150 asteessa 45–50 minuuttia. Uunia EI SAA AVATA kypsennyksen aikana. Tarjoile välittömästi. Muista että kohokas ei odota ruokailijoita, vaan ruokailijat sitä. Mikäli maustat kohokkaat pippurijuustolla, lisää se murennettuna mausteiden yhteydessä.

Piparissa ja vermutissa yhdistyvät makujen harmoniat
Piparikohokkaan pehmeän kuoren alta löytyy viekoittelevan pehmeä sisus, jonka makeat ja mausteiset aromit vaativat viiniltä voimaa. Hieman erikoisempana, mutta tyylikkäänä sekä tasapainoisena viinivaihtoehtona voi maistella makeaa vermuttia. Antica vermutti on tehty valkoviinistä, johon on lisätty alkoholia, sokeria ja aromikkuutta kolmestakymmenestä eri yrtistä ja mausteesta. Kokonaisuudessa on intensiivisyyttä ja tasapainoisessa maussa voimaa sekä pituutta, jotka sopivat hyvin kohokkaan jouluisiin makuihin. Antica Formula vermutti valmistetaan ikivanhalla, liki 230 vuotta vanhalla reseptillä.

P1280225-crop

Viinilasillinen:
Antica Formula dal 1786 Vermouth Italia. Alko nro 311094. Hinta 15,95.
Meripihkanruskea, tuoksu kuivahedelmäinen ja maku makea (180 g/l), pomeranssinen, yrttinen ja runsas.

Teksti: Heikki Remes
Kohokaskuva: Eeva Remes
Viinikuva: Alko
www.viinimies.com

Jätä kommentti

*