Raparperi-Brita on ykköshyvää

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia.

Raparperia pidetään alkukesän ykkösherkkuna. Totta se on. Ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan ensimmäisiä nuoria raparperin varsia, varsinkin jos pakkasessa sattuu vielä olemaan edellisvuoden satoa. Siitä vaan Britan tekoon ja miettimään haasteellista viinivalintaa tälle makealle, rapealle ja kirpaisevalle herkulle.

Raparperibrita, 10 annosta
pohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunankeltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl Valion maitoa

Vaahdota voi ja sokeri, lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Levitä uunipellille ja paista uunissa noin 10 minuuttia 180 asteessa.

marenki
2 kananmunanvalkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä. Levitä seos esipaistetulle pohjalle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista uunissa 180 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea (15 min.). Anna jäähtyä.

täyte
5 dl raparperinpaloja
1 dl sokeria
1 kanelitanko
0,5 ─ 1 dl vettä
2 dl kuohukermaa

Laita vesi, raparperi, sokeri ja kanelitanko kattilaan, keitä kunnes raparperit ovat pehmenneet. Jäähdytä. Lisää kovaksi vatkattu kerma. Puolita pohja, levitä täyte toiselle puoliskolle ja nosta toisen päälle.

Raparperi tarjoaa haastetta viinivalinnalle
Raparperin kirpeys ja hapokkuus mietityttävät sopivaa viiniä etsittäessä. Perinteisesti makea tai väkevöity viini voi olla yksi toimiva ratkaisu. Rennon keväinen ote helpottaa viinivalintaa, jossa nuori ja hedelmäinen viini maistuu hyvin aromikkaan ja purevan raparperin kumppanina. Yksi tällainen voisi olla usean eri rypäleen sekoiteviini Nahen alueelta, jossa rypäleiden mix takaa hedelmäisyyden (fruchtig) ja riittävän hapokkuuden. Oleellista on myös se, että viini nautitaan tuoreena ja tarjotaan hyvin kylmänä, 6─8 asteisena.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com