Rosvopaisti, muuripata ja viinit tekevät Juhannuskesän

     *Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Kesä, keskikesä Juhannuksineen ja kesäloma ovat rentoutumisen, aistien sekä makujen aikaa. Ruoan valmistus maakuopassa on ikivanha tapa, jossa rosvopaisti johdattaa ruoan kypsentämisen ja makujen alkulähteille. Parhaimmillaan se tarjoaa tekemistä ja maisteltavaa isolle porukalle mökki- tai omakotiympäristössä. Tämän ajan ”lampaansyöjille” perinteinen hiekkaan kaivettu kypsennysmonttu on vaihtunut kivillä vuoratuksi kuopaksi, tai innovatiiviseksi oivallukseksi hyödyntää ruoanvalmistuksessa vanhanajan muuripataa.

P1010002 (Copy)

Rosvopaisti on kesäruokien klassikko, joka paljastaa makunsa kun ruokanyytit avataan.

Rosvopaisti unohtaa kiireen ja korostaa makuja
Ruoan valmistus maakuopassa hauduttamalla onnistuu ensikertalaisellekin, sillä valmistus on yksinkertaista, ja ruoka kypsyy ajan kanssa vaivattomasti. Rosvopaistiin käy niin lampaanpaisti, naudan entrecôte kuin porsaan kassler, ja kokonainen broileri kypsyy hautuessaan suussa sulavan mureaksi. Lihat maustetaan marinoitumaan yön yli, aamulla ne kääritään pakettiin ja laitetaan lopuksi hautumaan esilämmitettyyn kuoppaan muutamaksi tunniksi. Kesäinen luonto antaa kattaukselle ja ruoalle uusia ulottuvuuksia sekä makuelämyksiä.

P1210978 rajaus

Perinteinen rosvopaisti:
1 lampaanpaisti 1,5‒2 kg

maustamiseen:
2 rkl karkeata suolaa
2 tl mustapippuria kokonaisina
1 tl viherpippuria kokonaisina
5 kpl valkosipulinkynsiä
tuoretta rosmariinia, salviaa, timjamia
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
voipaperia ja foliota
katiskaverkkoa

Murskaa suola ja kokonaiset pippurit huhmareessa.. Tee lampaanpaistiin veitsellä syviä koloja. Työnnä koloihin ensin mausteseosta ja sitten valkosipulinkynsi. Hiero paistin pintaan hunaja-öljyseos sekä silputut yrtit ja loput mausteet. Laita paistos muovipussin, jossa sitä on helppo käännellä, ja anna lihan marinoitua kylmässä yön yli.

Seuraavana päivänä polta kuopassa nuotiota noin kaksi tuntia. Näin hiekka ja kivet kuumenevat sekä varastoivat ruuan kypsyttämiseen tarvittavan lämmön. Nosta lihat lämpiämään tunti ennen valmistamista. Ota lihat muovipussista, kostuta voipaperi, ja kääri kaksinkertaisena paistin päälle. Lisää päällimmäiseksi kaksi kerrosta foliota. Ruokapaketin ympärille voi pyöräyttää katiskaverkkoa, niin valmiin ja polttavan ruuan pois nostaminen sujuu kätevästi. Paisti asetetaan hiilloksen päälle ja peitetään tiiviisti hiekalla. Rosvopaisti lampaasta kypsyy meheväksi noin kolmessa tunnissa. Lämmön varmistamiseksi voi haudutuskuopan päällä polttaa nuotiota.

Rosvopaisti kypsyy kuopassa tai muuripadassa
Rosvopaistin tekeminen hiekkakuopassa onnistuu vallan mainiosti. Kompakti ja siistimpi tapa on kypsentää paisti kivillä vuoratussa kolossa. Tiilikuopan saa mitoitetuksi sopivan kokoiseksi pienemmällekin paistille.

IMG_0780 (Copy)Tiilistä kasataan hiekkakuoppaan eräänlainen uuni, joka lämmitetään nuotion avulla. Paisti laitetaan kuoppaan, peitetään hiekalla ja päällä pidetään nuotiota riittävän lämmön varmistamiseksi.

Muuripata tarjoaa uudenlaisen version rosvopaistin kypsentämiseen
Pata nostetaan nuotiopaikalle, täytetään hiekalla ja lämmitetään kuumaksi. Ruokaa tehdessä padasta siirretään lämmintä hiekkaa syrjään, paistikääröt nostetaan hiekkapedille ja sitten lapioidaan hiekka takaisin paistin päälle. Rosvopaisti saa kypsyä hiekkaan hautautuneena noin kolme tuntia.

P1210975 (Copy)

Muuripata uusiokäytössä on oivallinen tapa valmistaa rosvopaistia vaikka kotipihassa.

P1150007 (Copy)Lihapaketti hautuu piilossa hiekassa. Tulikuuman paistoksen ympärillä oleva katiskaverkko helpottaa pois nostamista ja siirtelyä.

P1280939 pieni

Rosvopaistin kypsä ja pehmeän makuinen liha maistuu hedelmäisen, aromikkaan sekä vähätanniinisen punaviinin kanssa. Punaviinit ja rosvopaistit tarjoavat erilaisia ja vivahteikkaita makuelämyksiä. Tempranillo ja Shiraz maistuvat lampaan lihan kanssa. Cabernet Sauvignon maistuu salvialla maustetut porsaan kumppanina ja Pinot Noir on omimmillaan sitruunalla maustetun broilerin kanssa.

Viinilasillinen:
Mateus Sparkling Rose Brut. Portugali. Baga, Shiraz. Alko nro 543717. Hinta 8,99.
Vaaleanpunainen, tuoksu mansikkainen ja maku erittäin kuiva (9 g/l), marjainen, hapokas sekä yrttinen.

Brancott Estate Pinot Noir. Uusi-Seelanti, South Island Montana 2014. Alkoi nro 466047. Hinta 13,08.
Vaaleanpunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku keskitäyteläinen, mausteinen sekä hennon tanniininen ja tamminen.

Campo Viejo Reserva. Espanja, Rioja 2006. Tempranillo, Garnacha, Mazuelo. Alko nro 6575. Hinta 13,80. 18 kk.
Punainen, kypsän hedelmäinen tuoksu ja maku keskitäyteläinen, taatelinen, hennon yrttinen, nahkainen, tasapainoinen.

Santa Helena Seleccion del Directoria GR Cabernet Sauvignon. Chile, Colchagua 2013. Alko 4992. Hinta 10,18.
Punainen, tuoksu mustaherukkainen ja maku täyteläinen, boysenmarjahilloinen, mausteinen, tamminen ja lämmin.

Wyndham Estate Bin 555 Shiraz. Australia, South Eastern Australia 2009. Alko nro 446827. Hinta 13,99.
Tummanpunainen, hillomainen tuoksu ja täyteläinen, luumuinen, mausteinen sekä tamminen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes
www. viinimies.com