Särkiselykset punasipulihöystöllä 

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja

Särki on turhaan aliarvostettu kala. Viileän veden aikana pyydettyjen särkien selkälihat käyvät erinomaisesti ruoan valmistukseen. Isommista kaloista viilletään terävällä fileointiveitsellä selkäfileet irti suomuineen ja nahkoineen. Sen jälkeen nahasta suomuinen irrotetaan selkäpuolen paksu, pitkänomainen selkäfilee. Tämä selys on pehmyt ja ruodoton, ja ruoaksi laitettuna siinä on todella hienostuneen hento maku. Miedolle särjelle riittää vähäinen maustaminen, ja hauras kala kypsyy nopeasti.

 

P1280558 pieni

Särki on tuttu kala niin talviselle pilkkijälle, kuin kesäiselle koho-onkijalle. Sen tunnistaa parhaiten punaisista silmistään. Särki on levinnyt lähes kaikkialle Suomen järviin, ainoastaan pohjoisimman Lapin vesissä sitä ei tavata.

 

P1280575 pieni

Ruisjauhoilla paneroidut särkiselykset ovat yksinkertaisimmillaan hienostunut makuelämys.

Särkiselykset(4:lle):
40 särjen tuoreet selkälihat
3 rkl ruisjauhoa leivitykseen
nokare voita
1 tl suolaa
valkopippuria
vähän sitruunamehua

Purista sitruunanmehua särjen selkälihojen päälle ja anna niiden marinoitua hetken. Sekoita ruisjauhot, suola ja valkopippuri keskenään. Leivitä selykset jauhoseoksella ja paista ne voissa kauniin vaalean ruskeiksi. Särjet kypsyvät hyvin nopeasti, joten varo ettet paista niitä liian kuiviksi. Tarjoa itse valmistetun perunamuusin kanssa, ja lisää ruohosipulia makua ja väriä antamaan. Näin ateriasta muodostuu hienoja makuelämyksiä tarjoava kokonaisuus, missä perinteisten kotimaisten tuoreiden raaka-aineiden maut ovat pääosassa. Myös aterian hinta ruokailijaa kohden jää hyvin edulliseksi, alle euron, viinienkin kanssa vain 2,5 euroon!

Punasipulihöystö:
4 punasipulia
10 cm pätkä purjoa
2 dl creme fraichea
suolaa

Leikkaa punasipulit kahtia ja viipaloi ne, samoin kuin purjo. Freesaa sipulit kattilassa voissa pehmeiksi. Lisää creme fraiche ja hauduta hiljalleen kunnes höystö on sopivan sakeaa. Mausta suolalla. Höystön lievä happamuus ja sipulin makeus maistuvat sopivassa tasapainossa.

 

P1280580 pieni

Kevyt valkoviini ei peitä särjen hienoa makua
Vähärasvaiselle ja miedolle särjelle sopii hyvin kuivahko ja kevyt valkoviini. Särkiselysten valmistuksessa käytetyt voi ja sitruunamehu sekä lisukkeena tarjottava punasipulihöystö on syytä huomioida viinivalinnoissa. Rieslingin hedelmäinen hapokkuus leikkaa hyvin ruokien lievästi sitrusmaista sekä hapanta makua ja sopii hyvin tarjottavaksi ruokakokonaisuuden kanssa. Biodynaaminen valkoviini on onnistunut valinta luonnonmukaiselle särkikalalle. Viini on usean eri rypäleen sekoitus, ja sen vivahteikkuus, hyvät hapot sekä makea ote sopivat hyvin särkiselyksille.

 

P1280586 pieni

Viinilasillinen:
Kendermanns Classic Riesling. Saksa, Pfalz 2015. Alko nro 7675. Hinta 8,48.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu hedelmäinen ja maku puolikuiva (12 g/l), sitruksinen, kukkainen sekä hapokas.

Kendermanns Organic. Saksa, Rheinhessen 2014. Müller-Thur., Silvaner, Sch., R., Alko 583347. Hinta 8,99. Bio.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku puolimakea (16g/l), makean hedelmäinen, hapokas sekä yrttinen.

Teksti: Heikki Remes
Ruokakuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com