Tempranillo – jouluviini vailla vertaa

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Joulu on täynnä värejä, tuoksuja ja makuja. Joulussa on sanomaa, tunnetta, pehmeyttä ja siitä nauttii mielellään ystävien kanssa. Samaa kannattaa hakea jouluviineistäkin. Espanjan viinit ovat suomalaisille tuttuja vuosikymmenien takaa. Viinien vivahteikkuus, pehmeys ja maltilliset tanniinit tekevät niistä suosittuja. Tempranillosta tehdyt viinit sopivat joulupöytään kypsän kinkun paahteiseen makuun. Halutessaan voi joulupöytään nostaa manchego-juustoa, joka täydentää makukokonaisuutta tyylikkäästi. Mikäli haluaa hieman erilaista esillepanoa, niin machegosta voi kätevästi valmistaa friteerattuja juustokuutioita.

p1300838-pieni

Ilmakuivatun kinkun ja tempranillon makumaailmat, pehmeys ja vivahteikkuuden sopivat tasapainoisesti yhteen. Sääntöä vahvistavana poikkeuksena joukkoon mahtuu katalonialainen punaviini, jossa eri rypäleet rakentavat maistuvan kokonaisuuden.

Viinilasillinen:
Matsu El Recio. Toro. Tinta de Toro 2013. Alko nro 940217. Hinta 18,94.
Tummanpunainen, marjaisa tuoksu ja maku täyteläinen, runsaan hedelmäinen, paahteinen, mokkainen ja pitkä.

Torres Celeste Crianza. Ribera del Duero 2012. Alko nro 944457. Hinta 18,98.
Punainen, tuoksu marjainen ja maku täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen sekä tamminen.

Campo Viejo Reserva. Rioja 2010. Alko nro 6576. Hinta 14,49.
Punainen, tuoksu hapankirsikkainen ja maku keskitäyteläinen, keskitanniininen, kevyen mausteinen sekä puinen.

Perelada Finca Malaveina. Katalonia, Empordà 2011. Alko nro 941117. Hinta 29,90. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Garnatxa. Syvän kirsikanpunainen, tuoksu marjainen ja maku täyteläinen, kypsän tanniininen, mausteinen, sekä nahkainen.

img_3531

Friteerattu manchego on suolainen, erilainen ja kiinnostava makupala joulupöydässä.

Friteerattu Manchego
Manchego-juustoa leikattuna pieniksi kuutioiksi
1 kananmuna
hieman korppujauhoja
3-4 dl paistoöljyä

Riko kananmunat kulhoon ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Kasta juustopalat kanamunassa ja pyöräytä korppujauhoissa. Uppopaista kuumassa paistoöljyssä nopeasti, niin että saavat kullankeltaisen värin.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Jätä kommentti

*