Tervan tuoksu on kevään varma merkki

Kevät etenee vääjäämättömästi ja voimakkaat tuoksut ovat yksi merkki kevään voitosta väistyvän talven ylivallasta. Rannoilla kevään aistii parhaiten tervan tuoksusta ja veneiden kunnostustöistä. Veneen tervaamisessa on paljon tunnetta ja perinnettä, jotka ennen pitkää johdattavat veneen vesillelaskuun.

P1040433 (Copy)

Varma ja tutuntuoksuinen kevään merkki on se, kun veneen tervaaja ilmestyy rannalle.

Tervauksessa on kevättalven taikaa
Veneen tervausta on hyvä suunnitella jo syksyllä. Silloin vene nostetaan pukeille, pestään ja peitetään kevytpeitteellä. Keväthankien aikaan peite poistetaan ja annetaan veneen kuivahtaa auringossa pari päivää. Terva lämmitetään ensin juoksevaksi ja sitten vene tervataan ulkopuolelta. Kevätpäivien ja -öiden lämpötilaerot synnyttävät tervakuoren veneen pinnalle. Terva kuivuu noin parin viikon sisällä, jonka jälkeen vene käännetään ja se tervataan sisäpuolelta.

P1200584 (Copy)

Lämpöpuhallin on kätevä väline tervan kuumentamiseen metalliastiassa.

P1200590 (Copy)

Terva on perinteinen ja kestävä suoja puuveneelle.

Roslagin mahonki; terva, havupuutärpätti ja pellavaöljy suojaavat puuvenettä
Hautaterva on perinteisintä venetervaa, mutta se on hidas kuivumaan. Venemiehen seos, ns. Roslagin mahonki, on suosittu puuveneen pintakäsittelyssä. Siinä tervaan sekoitetaan yksi kolmasosa puutärpättiä ja yksi kolmasosa keitettyä pellavaöljyä eli vernissaa. Tärpätti kuivattaa tervaa ja pellavaöljy antaa pinnalle kovan sekä kiiltävän kuoren.

P1280573 pieni

Roslagin mahonkia on Suomessa käytetty perinteisesti puun suojauksessa jo 1700 luvulta lähtien.

P1170805 (Copy)

Lumi, pureva kevätahava, auringonpaiste ja kylmät yöt kovettavat puuveneelle parissa viikossa kestävän tervakuoren.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos hienosta artikkelista. T. Jari

  • Heikki Remes

   Hei Jari.
   Elämän suuret asiat ovat oikeastaan pieniä, jokapäiväisiä asioista. Ne pitää vaan huomioida.
   Veneen tervaus on yksi kevään kohokohdista.
   Heikki

 • plokkariukki

  Omakin noin 40 vuotta vanha palvelija odottaa vielä ehkä muutamana keväänä tervaa pintaansa, ennenkuin sen aika on siirtyä eläkkeelle kuin isäntänsäkin. Joskus näitä mustakylkisiä savolaismallisia oli kotikylällä kymmeniä ja tervan tuoksu oli huumaava. Hauki teki tuloaan ojien suihin kutupuuhiin. Tuskin löytyy Haapakoskelta enää montaa puuvenettä, ei ole tosin katiskanheittäjiäkään ja verkon virittäjiä. Toit Heikki tarinallasi tervantuoksun nokkaan, kiitos siitä!

Kommentointi on suljettu.