Tukkipoika se lautallansa se on iso herra…

”Tukkipoika se lautallansa se on iso herra, huh, hei, ja laulamme ja se on iso herra.
Kultakello taskussa ja vitjat viiden kerran, huh, hei ja laulamme ja vitjat viiden kerran.”

P1220020 pieni

Tukkien pudotuspaikassa Akonpohjassa Juankoskella tukkilautan kokoaminen onnistuu hinaajien saumattoman yhteistyön avulla.

P1220029 (Copy)

Me tulemme taas, tukit virrassa ui. Kesä-heinäkuun vaihteessa tukkilautat ovat tuttu näky Muurutvirrassa Juankoskella. Hinaus suoritetaan linjahinaajilla, joilla on mukanaan pienempi apuhinaaja lautan ohjailuun kapeassa virrassa.

Uitto elää ajassa
Uitto on ympäristöystävällinen ja edullinen kuljetusmuoto. Se on kuulunut suomalaiseen puun kuljetukseen vesistöteitse aina 1800-luvun puolivälistä lähtien.  Yhden hinaajan vetämässä lautassa voi olla 150  – 1500 nippua eli 30 – 300 autokuormaa, ja siinä on puuta 3.000 – 25.000 kuutiometriä. Viime vuosina Saimaan reitistöllä keskimääräinen uittomäärä kaudella on noin miljoona kuutiota ja keskimääräinen uittomatka noin 300 kilometriä.

P1210896 (Copy)

Puut ajetaan autoilla metsästä pudotuslaiturille. Niput sidotaan autossa kertakäyttöisin rautalankasitein ja nostetaan suurella haarukkatrukilla autosta veteen.

P1210888 (Copy)

Yksittäiset niput yhdistetään miestyönä liittämällä ne vaijereihin, joita toisiinsa yhdistämällä saadaan muodostetuksi hinauslautta. Hinaus tehdään nk. nippu-uittona.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes