Vain muutaman ruusunmarjan tähden…

*Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja

Viinimies ajatteli, erheellisesti, että tähän ikään mennessä on opittu tunnistamaan upottavan lakkasuon ja hyllyvän karpalohetteen vaarat, sekä marjojen hilloksi tekemiseen vaaditut työmäärät. Ei olisi uskonut, että kotipihalta löytyy kuitenkin todellinen työnjohtaja. Kannattaa todella miettiä, ettei anna periksi pihan viekoitteleville ruusun kiulukoille ja hairahdu niitä poimimaan ruusunmarjahillo mielessä!

P1270970-crop

Vai kannattaisiko sittenkin, sillä vaniljajäätelön ja ruusunmarjahillon yhdistelmä on pehmeän mausteinen, ja siinä on todella vivahteikas sekä hienostunut maku.

P1270954 pieni

Ruusunmarjat ovat ruusun epähedelmiä. Ne ovat todellinen terveyspommi runsaan C-vitamiinipitoisuutensa vuoksi. Ruusunmarjoissa on runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Lisäksi ne sisältävät E-vitamiineja sekä antioksidantteja. Ruusunmarjat sisältävät enemmän lykopeeni-antioksidanttia kuin tomaatit. Lisäksi ruusun punaiset marjat sisältävät paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa.

P1270959 pieni

Tähän asti kaikki on helppoa ja siistiä. Ruusunmarjat on poimittu pensaista ja huuhdeltu hyvin.

P1270962 pieni

Näistä se totuus sitten paljastuu. Terävällä veitsellä halkaistut ruusunmarjat kätkevät makuaineensa hedelmälihaan kuoren ja siemenkodan väliin.  Muuta vaihtoehtoa ei ole kuin kaapia hedelmäliha talteen lusikalla tai veitsen kärjellä.

P1270963 pieni

Kahden tunnin pikkutarkan työn tulos on pieni kupillinen ruusun hedelmälihaa puolesta litrasta marjoja! Tämän tekijän tapauksessa ei voi sanoa että helppoa ja yksinkertaista, mutta sen voi todeta aidosti että kyllä on vaivan väärti!

Ruusunmarjahillo isoäidin ohjein

Poimi kiinteitä ja kypsiä ruusun­marjoja. Leikkaa marjat kahtia terävällä veitsellä ja raaputa pois siemenet. Huuhtele ruusunmarjat lävikössä kylmällä vedellä. Mittaa kattilaan sokeria marjojen painon verran ja lisää vettä niin, että saat paksun sokeriliemen. Kaada marjat kuumaan liemeen ja keitä noin 40 minuuttia, kunnes ruusunmarjat ovat läpikuultavia ja pehmeitä. Ota kattila pois levyltä ja anna seoksen hiukan jäähtyä. Sekoita ruusunmarjakeitos sauvasekoittimella hilloksi ja nosta pieniin lasitölkkeihin. Ruusunmarjat sopivat hilloksi, soseeksi, mehuksi, kiisseliksi, kastikkeeksi, teeksi tai viiniksi.

P1270972 pieni

Italialainen Brachetto-rypäleestä valmistettu kuohuviini on kuin tehty jäätelön ja ruusunmarjahillon kumppaniksi. Makujen pehmeys ja makeus sekä värimaailma tekevät kokonaisuudesta liki täydellisen.

Viinilasillinen:

Araldica Brachetto d’Acqui Dolce. Italia. Alko nro 544947. Hinta 11,99.

Punainen, tuoksu vadelmainen ja maku makea (100 g/l), kirsikkainen, ruusuinen sekä keskihapokas.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com