*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia
Viini- ja ruokamatkalla Tallinnassa
Juankosken aktiiviset ja innovatiiviset kansalaisopiston ruoka- ja viinikurssilaiset toteuttivat pitkäaikaisen haaveensa makumatkasta. Tallinna tarjosi tiiviin elämysmatkan ruokien, viinien ja kulttuurin pariin. Kurssilaiset pääsivät nauttimaan monipuolisista ruuista ja testaamaan niiden kanssa omia viinivalintojaan.
Linjuriauto on maantien ässä, jos olet viinimatkalle lähtemässä. Kättäsi heiluta auton tullen, kyydin se antaa sulle.
Merirosvohenkinen ravintola Korsaar tarjosi Tallinnassa heti matkan aluksi ruoka- ja viinikurssilaisille haasteen makujen maailmaan. Keittiötervehdyksen myötä maisteltavana oli kuusi ruokakokonaisuutta, joiden makuihin oli hyvä testata pöytäkunnittain erilaisia viinivalintoja.
Merenelävistä rakentuva alkukeitto sopi hienosti Korsaarin merihenkiseen ruokatarjontaan.
Grillattu lampaankare, jambalaya-riisikäärö ja savunmakuinen tomaattipyree rakensivat yksinkertaisen, mutta aromeiltaan monivivahteisen pääruokakokonaisuuden.
Ravintola Spot oli matkan toinen illallispaikka. Illallismenu tarjosi perinteisemmän ruokakattauksen, jossa raaka-aineiden tuoreus, maukkaat ruokatoteutukset ja rento ympäristö olivat modernin eurooppalaisen keittiön kantavana lähtökohtana. Menukokonaisuus rakentui kauden kasvissalaatista, grillatusta ankanrintafileestä ja crême brûléestä.
Slovenialainen Verus oli yksi maistelluista viineistä, jossa Riesling-rypäle esittäytyi edukseen. Viinin omenaisessa ja kukkaisessa aromikkuudessa oli eleganttia tasapainoisuutta sekä kypsyyttä. Viinissä korostuivat yrttisyys ja piristävä hedelmäisyys, ja viinin korkeahko 13 %:n alkoholipitoisuus täydensi tasapainoisesti viinin makupalettia.
Kulttuuripläjäys vailla vertaa
Viini- ja ruokamatkalla nautittiin makuja myös kulttuurin saralta, niin kaikuja menneestä maailmasta kuin tästä päivästä. KGB teatterin hauska viihdeohjelma vei katsojat miliisitär Larissan ja kuvankauniin sairaanhoitajatar Vassilissan myötä vuosikymmenien takaiseen neuvostoaikaan, mm. museokierrokselle neuvostoliittolaiseen elämäntyyliin ja humoristiseen sekä ironiseen stand up -esitykseen.
Nastrovje tervehdys perinteisellä neuvostoaikaisella puolimakealla Sovetskoje Igristoje -kuohuviinillä palautti mietteet menneeseen neuvostoaikaan.
Ruoka ja juomat olivat osa teatterin esitystä ja esityksen lomassa pääsi nauttimaan ihanista neuvostoajan herkuista tarjoiltuina aidoista neukkuastioista. Veitsetkin oli kiinnitetty ketjuilla pöytään kuten ”ennen vanhaan”.
Teatterin esityksen aikana sattumanvaraisesti valittu ”vapaaehtoinen” valittiin soveltuvuustestiin KGB-agentiksi. Ja niinhän siinä kävi, ”uhri” todettiin kaikin puolin kelvolliseksi agentin vaativaan salaiseen tehtävään.
Tallinnan kaupunkikuva muuttaa muotoaan jatkuvasti rakentamisen myötä, ja esimerkiksi satama-alue on yhtä suurta, jatkuvaa rakennustyömaata.
Tallinnan monipuolisessa kahvilatarjonnassa Gourmet Clubin täyteläinen suklaa- ganachekakku tarjosi lohdutusta makean nälkään.
Viini- ja ruokamatkaan liittyvät oleellisesti myös eestiläiset marjaliköörit, joissa maistuvat mm. kahvi, mustikka ja metsämansikat.
Juankosken ruoka- ja viinikurssilaisten täydennetty porukka otti aavistuslähdön syksyn makuihin makumatkalla Tallinnassa. Matkalaiset testasivat Tallinnan ruokatarjontaa, ja pääsivät omakohtaisesti soveltamaan viinimieltymyksiään erilaisten ruoka-annosten kanssa. Tästä on taas hyvä jatkaa syyskuussa Juankoskella jatkuvissa ruoka- ja viinitapaamisissa.
Teksti ja kuvat: Heikki Remes www.viinimies.com
Mustamies
KGB agentti näyttää olevan hyvässä hoijossa, miten sujuneen tavallisen turistin kohalla ??
Heikki Remes
Tere. Eiköhän se turistikin, kuten tuo KGB-mieskin, löyvä jottain kiinnostavvoo kun liikkuu silimät aaki ja lyöttäätyy mennoon mukkaan! H.