VIINIMATKA ESPANJAAN TEKEE UNELMASTA TOTTA

Asturias Espanjan koillisrannikolla tarjoaa yhdistelmän luontoa, kulttuuria ja gastronomiaa.

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja

Espanjan auringon alla on viinirypäleen hyvä kasvaa
Espanja viinimaana on suomalaisille tuttu jo vuosikymmenten takaa. Alkoihan suomalaisten viini-innostus juuri Espanjaan suuntautuneiden matkojen myötä 1960- ja 1970-luvuilla. Espanjan viinien monipuolisuus, maanläheisyys ja pehmeys ovat tulleet suomalaisille tutuiksi vuosikymmenien ajan. Espanjan suuri pinta-ala sekä vaihtelevat maaperän ja luonnon olosuhteet muodostavat otolliset puitteet viinirypäleiden viljelylle sekä viinituotannolle.

P1190360 pieni Pohjois-Espanjan maisemassa Castilla y Leónissa on viinitarhoja, vaihtelevuutta ja rauhallisuutta.

Espanjassa on tällä hetkellä 69 laatuluokiteltua DO-viinialuetta (Denominación de Origen), joista kaksi, Rioja ja Priorato, on korkeimmassa DOCa-luokassa (Denominación de Origen Calificada). Alueiden luonne heijastuu viinien tyylissä ja aromeissa. Pohjois-Espanjassa sijaitsevilta Riojan ja Katalonian alueilta tulevat tunnetuimmat viinit, joiden kautta Espanja on alun perin saavuttanut maineensa viinimaana. Katalonia tunnetaan myös maanläheisen espanjalaisen kuohuviinin, cavan, tuotannosta. Lähes kaikki cava tulee läheltä Barcelonaa, Penèdesin alueelta, jossa keskuspaikkana on Sant Sadurni d´Anoian pikkukaupunki.

P1140332 (Copy)

Priorato on yksi arvostetuimmista Espanjan viinialueista. Siellä maisema on vuoristoinen ja karu.

Luonnetta haastavista olosuhteista
Espanjan luoteisosista löytyy pieniä, laadullisesti hyvin arvostettuja viinialueita, joissa valmistetaan Espanjan parhaimpia viinejä. Rías Baixas sijaitsee Galician maakunnassa Atlantin rannikolla, missä käyntikortteina ovat aromikkaat valkoviinit. Hieman etelämpänä virtaavan Duero-joen varrella sijaitsevat Ribera del Duero ja Toro tuottavat erinomaisia punaviinejä. Ylätasangon haasteelliset kasvuolosuhteet, kylmät talvet ja kuumat kesät, sekä suuret vuorokautiset lämpötilaerot taltioivat rypäleisiin luonnetta, hedelmää, ja täyteläistä aromikkuutta.

Keskellä Espanjaa sijaitsevalta Castilla-La Manchan viinialueelta tulee puolet maan koko viinituotannosta, josta pääosa on edullisia valko- ja punaviinejä. Itärannikolla on Välimereen rajoittuva Valencian viinialue. Siellä rannikon leppeästä ilmastosta mannerilmaston kuumiin olosuhteisiin tehdään hedelmäisiä ja edullisia viinejä.

Etelä-Espanjan viinituotanto on kuuluisa ennen kaikkea sherryjen ja malaga-viinien ansioista. Jerezin rantakaupunki Andaluciassa, Atlantin puoleisella rannikolla on sherrytuotannon keskus. Malagan kaupunki ja sitä ympäröivä viinialue sijaitsevat Gibraltarin toisella puolella Välimeren rannikolla. Seutu on kuuluisa väkevöidyistä ja rusinaisen makeista malaga-viineistään.

P1190208 pieniOn elämys päästä poimimaan rypäleitä viinitarhalla ja puristamaan niistä omaa viiniä. Abadia Retuertan viinitilalla puristin täyttyy rypäleistä ja pian päästään puristamaan rypälemehua.

Uuden sukupolven raikkaat viinit
Innovatiivisuus ja uuden sukupolven nuoret viinitekijät ovat onnistuneet tuomaan Espanjan viineihin hedelmäisyyttä ja raikkautta. Monipuolisuus, persoonallisuus sekä hyvä hinta-laatusuhde ovat avainsanoja espanjalaisissa viineissä. Luonnonmukaisuus on vahvasti mukana, ja toisaalta perinteet toimivat kehityksen vahvana kulmakivenä.

Riojan punaviinit ovat vuosikymmenien saatossa saavuttaneet vakaan maineen pehmeillä ja tammitetuilla punaviineillään. Tempranillo on säilyttänyt asemansa punaviinien suosikkirypäleenä, ja perinteiset Garnacha-, Cariñena- ja Monastrell-rypäleet ovat päässeet hyvin esille ja nostaneet suosiotaan.

Espanjassa valkoviinit ovat murtamassa punaviinien perinteistä ylivaltaa. Rypäleiden uudet viljelytekniikat, sekä oikeanlaisten rypälelajikkeiden kasvattaminen niille soveltuvissa maaperissä ovat nostaneet viinien laatutasoa ja kuluttajien kiinnostusta valkoviineihin. Samoin perinteiset espanjalaiset valkoiset rypälelajikkeet, kuten Albariño Rias Baixasissa, Verdejo Ruedassa ja Viura Riojassa vastaavat kuluttajan toiveisiin kotoperäisistä rypäleistä tehtyjen viinien kysyntään.

P1160301 (2)

Espanjalainen perinneruoka Segoviassa, cochinillo asado eli paahteinen pikkuporsas, kypsyy uunissa ja saa pehmeän sekä suussa sulavan paahteisen maun.

P1190772 (Copy)

Viinilasillinen nostaa esille kolme perinteistä espanjalaista viiniä:

Codorníu Selección Raventos Brut. Espanja, Katalonia. Alko nro 8914. Hinta 12,99.

Kullankeltainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva, hyvin hapokas, paahteinen, puhdas ja tasapainoinen maku.

Kuohuviini rakentuu perinteisistä espanjalaisista cavan rypäleistä, joihin Chardonnay tuo vivahteikkuutta. Campo Viejo Reserva. Espanja, Rioja 2010. Tempr., Garnacha, Mazuelo. Grac. Alko nro 6576. Hinta 14,49.

Punainen, kypsän kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen, nahkainen ja pitkä maku.

Reservaluokiteltu punaviini on kypsynyt 1,5 vuotta tammitynnyreissä ja lisäksi 1,5 vuotta pullossa.

Alvear PX 1927. Espanja, Montilla-Moriles. Pedro Ximénez. Suklaanruskea, rusinainen tuoksu ja hyvin makea (400g/l), luumuinen, kahviarominen ja paahteinen maku.Väkevöity viini edustaa sherrytyylisiä viinejä, jossa Pedro Ximenéz rypäleen aromikkuus on vahvasti esillä.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com