Viinimatka kalan savustuksen saloihin

*Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja.

Kalaruoat ovat suomalaisten suosikkeja arjessa ja juhlassa. Kevyt ja ravintorikas kala on helppo valmistaa niin mökillä kuin pihakeittiössä. Kalan valmistaminen savustuslaatikossa on kiehtova ja palkitseva tapa tehdä ruokaa. Savustaminen on kokonaisvaltainen elämys, jossa ruokalahalu kasvaa savustuksen edetessä ja tuoksujen täyttäessä ympäröivän tienoon.

P1160796 (Copy)

Kalan savustus on liekkien tanssia ja tuoksujen juhlaa.

 

Savu verhoaa kalan aromikkaaseen huntuun

Kala valmistuu nopeasti savustamalla. Oleellista on varmistaa kalan tuoreus. Itse pyydetty saaliskala suolistetaan heti ja huuhdotaan hyvin. Kalan sisälle sekä pintaan hierotaan kourallisen verran karkeaa suolaa ja annetaan kalan suolautua kaksi tuntia. Samoin voi tehdä isohkolle kalafileelle. Ennen savustusta ylimääräinen, irtoava suola pyyhitään pois kalan pinnasta. Savustuslaatikkoon laitetaan ohutta leppälastua, pari pientä katajanoksaa tai muutama sokeripala. Ne antavat kalalle kauniin värin ja paahteisen aromikkuuden. Laatikon alle sytytetään tuli ja kalat nostetaan kypsymään. Reippaan puolen tunnin kuluttua voi savustuslaatikon luukun avata ja varmistaa kalan kypsyyden.

P1210491 (Copy)

Valmis kala on paahteisen kullanruskea ja sen selkäevä irtoaa helposti vetämällä.

P1210516 (Copy)

Savukala vaatii viiniltä voimaa ja vivahteikkuutta.

Savustetun kalan aromit kaipaavat viinikumppaniltaan paahteista voimaa. Mikäli ruokailijoita on isompi porukka, niin miellyttävin makuyhdistelmä itse kullekin löytyy parhaiten maistelemalla erilaisia viinejä.

Australialainen tammitettu chardonnay on savulohen perinteinen viinikumppani. Tammessa kypsyneessä viinissä on pehmeän vaniljainen aromikkuus, joka tasapainottaa savun maustamaa kalaa.

Chileläinen viognier on luomuviini, joka on kypsynyt ilman tammea terästankeissa. Viinin eksoottinen, mehevä ja mausteinen maku sopii savustetun kalan aromeihin. Rypäleet viljellään luonnonmukaisia työtapoja noudattaen ja siten vähentäen ympäristökuormitusta. Viinikin on nimetty tarhalla työskentelevän Rufina -muulin kunniaksi.

Italialainen valkoviini on rakennettu kolmesta eri rypälelajista, jotka ovat kasvaneet tuliperäisessä maaperässä. Viini on saanut kypsyä rypälesakan päällä, mikä lisää viinin monipuolisuutta ja aromikkuutta. Samoin osa viinistä on kypsytetty ranskalaissa tammitynnyreissä, jolloin makuyhdistelmä savulohen kanssa on tasapainoinen.

P1210481 rajaus (Copy)

Viinilasillinen:

Jacob’s Creek Classic Chardonnay. Australia, South Eastern Australia 2015. Alko nro 8164. Hinta 9,99.

Oljenkeltainen, eksoottisen hedelmäinen tuoksu ja kuiva (5 g/l), hapokas, sitruksinen sekä tamminen maku.

Torres Las Mulas Organic Viognier. Chile, Central Valley 2014. Alko nro 522207. Hinta 9,99.

Vaaleankeltainen, greippinen tuoksu ja kuiva (5,6 g/l), hapokas, yrttinen sekä kukkainen, pitkä maku.

Triade della Campania. Italia, Campania 2014. Fiano, Greco, Falanghina. Alko nro 528427. Hinta 9,99.

Vihertävänkeltainen, runsas sekä hedelmäinen tuoksu ja kuiva (6 g/l) mineraalinen sekä paahteinen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

www.viinimies.com