Viinimatka Ranskaan vien unelmien lähteille

*Kirjoitus sisältää hinta- ja tuotetietoja

Ranskalaisella viinitarhalla ei tingitä laadusta
Ranskan yli 2000-vuotinen perinne, historia ja monipuolinen ilmasto ovat ranskalaisen viininvalmistuksen taustalla. Ranska tuottaa eniten laatuviinejä maailmassa ja tarjoaa hyvin monipuolisen viinivalikoiman. Ranskalaisten viinien valikoima ja lajikirjo on suuri. Olipa kyse kuohu-, valko-, rosé-, puna- tai väkevöidyistä viineistä, niin valikoimasta löytyy varmasti viinivaihtoehto, joka miellyttää makuja ja kukkaroa.

P1080020 (Copy)

Sommelier Bernard Nast Pfaffenheimista havainnollistaa miten kuohuviini syntyy pullossa. Käymisen toisessa vaiheessa pullo on väliaikaisesti suljettu kruunukorkilla.

Viinialueiden omat erityispiirteet ja suunnan näyttäminen toimivat viininvalmistuksen avaintekijöinä niin nyt kuin aiemminkin. Viinimaana Ranskaa pidetään eräänlaisena vertailukohtana muiden maiden viineihin. Maan kaksi perinteisintä ja arvostetuinta viinialuetta, Bordeaux ja Bourgogne, edustavat viinimaailman huippua. Bordeaux laatuluokiteltujen punaviinien osalta ja Burgundi arvostettujen chardonnay-valkoviinien sekä eleganttien pinot noir -punaviinien osalta ovat laatuviinien kärkipäätä.

Pohjois-Ranskaan sijoittuvat Alsace ja Champagne, sekä hieman etelämpänä olevat Chablis ja Loiren laakso tunnetaan ennen kaikkea laadukkaista valkoviineistään. Välimereen ulottuva Rhônen viinialue on kuuluisa voimakkaista ja mausteisista punaviineistään. Etelä-Ranskassa sijaitsevalla Languedoc-Roussillon’n alueella tuotetaan määrällisesti eniten viinejä, joilla on myös hyvä hinta-laatusuhde.

Alsacen maisema on rauhallinen, jossa kapeat kylätiet puikkelehtivat omakotitalojen välissä ja viinitarhat kuuluvat saumattomasti kylän miljööseen.

Alsacen maisema on rauhallinen, jossa kapeat kylätiet puikkelehtivat omakotitalojen välissä ja viinitarhat kuuluvat saumattomasti kylän miljööseen.

IMG_0323 pieni

Kierros Gisselbrechtin perheyhtiön viinitilalla Dambach-la-Villen alueella Alsacessa kulkee viinikellarin kautta, jossa Claude Gisselbrecht kertoo viineistä ja niiden kypsyttämisestä vanhoissa tynnyreissä.

Gigondasin viinialueella rypäleet kerätään käsin, ja poiminta alkaa heti auringon noustessa.

Gigondasin viinialueella rypäleet kerätään käsin, ja poiminta alkaa heti auringon noustessa.

P1170371 pieni

Osterilautanen ja raikas valkoviini on yhdistelmä, jossa ranskalainen rakkaus ruokanautintoihin on vahvasti läsnä.

Viinilasillisessa esittäytyvät kolme Ranskalle tyypillistä ja laadukasta viiniä:

Viinilasillisessa esittäytyvät kolme Ranskalle tyypillistä ja laadukasta viiniä:

Laurent-Perrier Ultra Brut. Ranska, Champagne. Alko nro 512787. Hinta 62,50.
Vaaleankeltainen, sitruunainen ja mineraalinen samppanja, maku on tyylikäs, erittäin kuiva ja paahteinen. Samppanjan hienostuneisuuden taustalla ovat Chardonnay ja Pinot Noir -rypäleet

Gisselbrecht Riesling Tradition. Ranska, Alsace 2010. Alko 544397. Hinta 11,99.
Vaaleankeltainen, kypsän hedelmäinen tuoksu ja kuiva, mineraalinen, mausteinen sekä hapokas maku.Riesling on yksi Alsacen alueen jaloja rypäleitä, jonka olemus perinteisessä viinissä on hyvin hedelmäinen.

Margaux. Ranska, Bordeaux 2007.Cabernet Sauvignon,Merlot, Petit Verdot. Ravintolamyynti.
Tummanpunainen, herukkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen ja hennon tamminen maku. Margaux tulee Ranskan arvostetuimmalta viinialueelta korostaen laatua ja ranskalaisuutta viinimaailmassa.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes

Viinikuva: Eeva Remes

Alsacen maisema- ja kellarikuva: Maija Remes