Viinimatka riistamiehen makumaailmaan

*Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja

Metsämies arvostaa riistaa niin metsässä kuin lautasella. Todellisen metsämiehen tuntee siitä, että hän hallitsee myös riistaruokien valmistuksen salat. Juha Luukkonen on metsämies ja ruoanlaittaja viimeisen päälle. Ase pysyy Juhan kädessä siinä kuin makulusikkakin. Syksyinen metsä on Juhalle latautumispaikka, ja luonnon antimet innoittavat Juhan tarttumaan kauhan varteen kokkamaan aitoja makuja ruoan omia raaka-aineita kunnioittaen.

P1190525 pieni

Tämän päivän metsästäjä ei enää tavoittele ensisijaisesti saalista, vaan täysipainoisia ”eräelämyksiä”, jotka koetaan tärkeiksi kiireisen arkipäivän vastapainoksi. Nokipannukahvit on oleellinen osa erästelyä, jossa saaliskin jää usein sivuosaan.

P1270841 pieni

Juha Luukkosen ruokaosaaminen pohjautuu kolmeen ruoka-alan ammattiopintoon; kokkikouluun, keittiömestarikurssiin ja restonomin tutkintoon. Tänä päivänä Juhan ammattiosaaminen on kokonaan toisella alueella, mutta ruoka on Juhalle tärkeässä roolissa. Hän tunnustautuu klassisen, ranskalaisen keittiön kannattajaksi. Siinä ruoka on pääosassa ja kuvastaa raaka-aineita, jotka ovat hyvin tunnistettavissa ja maisteltavissa lautasellakin.

P1270856 pieni

Sorsanrinta annoksessa sorsan fileet on ruskistettu ensi voissa, maustettu suolalla ja valkopippurilla. Sen jälkeen ne kypsennetään uunissa 200 asteessa ja nostettaan tarjolle kermakastikkeessa tattiohraton sekä herkkutattien kanssa.

P1270862 pieni

Coeur de filet Provencalessa hirven vasan sisäfileelle on otettu pannulla kaunis paistoväri, maustettu mustapippurilla ja suolalla. Sitten filee saa hautua uunissa, kunnes sisälämpötila on 68 astetta. Grand-Veneur kastikkeen syväpunainen, aromaattinen ja hennon makea olemus kruunaa kokonaisuuden.

P1270858 pieni

Pinot Noir on klassinen valinta lintuviiniksi. Viinin marjainen tuoksu, hyvä happorakenne sekä kiltit tanniinit maistuvat tyylikkäästi sorsanrinnasta valmistetun ruoan kanssa.

P1270869 pieni

Goeur de filet Provencale on hieno ja tyylikäs ruoka, joka saa makuvivahteita pekonilla höystetystä juuresratatoullesta sekä aromikkaasta ja voimakkaasta Grand-Veneur kastikkeesta. Italialainen Ripasso tarjoaa tasapainoisen ja riittävän voimakkaan makukumppanuuden riistaruoalle. Viinin toinen käyminen Amarone-viinien valmistuksesta jääneessä rypälemäskissä antaa viinille erityistä täyteläisyyttä ja aromaattisuutta sekä nostaa sen alkoholipitoisuutta ja vivahteikkuutta.

Viinilasillinen:

Antonin Rodet Coteaux Bourguignons Pinot Noir. Ranska, Bourgogne 2013. Alko nro 401667. Hinta 14,99.

Vaaleanpunainen, tuoksu karpaloinen ja maku kevyt, keskitanniininen sekä hennon mausteinen.

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore. Italia, Veneto 2011. Alko nro 7122. Hinta 19,97.

Punainen, tuoksu kirsikkahilloinen ja maku täyteläinen, marjainen, mausteinen sekä runsaan pehmeä.

Teksti: Heikki Remes

Kuvat: Eeva ja Heikki Remes

www.viinimies.com