Viinimatka syksyn makuihin

*Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja

Kuopion Kansalaisopiston ruoka- ja viinikurssilaisten lokakuisessa ruoka- ja viini-illassa syksyiset luonnon ja kotipuutarhan tuotteet olivat raaka-aineina. Pääosan lunastivat kurssilaisten maukkaat ja helppotöiset toteutukset sekä porukan rento tunnelma liesien ääressä. Eri ruokalajien kanssa maisteltavat viinivaihtoehdot antoivat sopivaa haastetta kokkiporukalle. Illan lopuksi toteutettu kolmen viinin sokkomaistelu mahdollisti omakohtaisen vertailun viinien eri hintaluokissa.

WP_20151023_19_10_15-crop

Illan ensimmäisenä alkuruoka nosti ruokatarjonnan ja makumaailman heti omalle tasolleen.  Kurpitsakeitto a’la Minna sisälsi kurpitsaa, sipulia, vähän kasvislientä(jauheena), vettä, kanelia, inkivääriä, kermaa, valkosipulia, hunajaa, chiliä tuoreena, maustamatonta tuorejuustoa, mustapippuria ja suolaa. Kaneli, chili, valkosipuli, inkivääri maistuivat, mutta juuri sopivasti, ei hallitsevasti ylikävellen. Rakennetta keittoon saa perunasta ja porkkanasta. Eikä tekeminenkään vaikeaa ollut. Ensin freesattiin sipulit ja mausteet, sitten vähän kurpitsan paloja. Päälle nesteet. Lopuksi kermaa ja tuorejuustoa pehmentämään makuja. Lopputulos ajettiin sauvasekoittimella hienoksi ja koristeltiin pannulla paahdetuilla kurpitsan siemenillä!

P1270948-pieni

Toisena alkuruoka maisteltiin kuhaa uudella tavalla, jossa kalaruoan tekemiseen ei aikaa tarvinnut tuhlata. Maustettu kala marinoitui yön yli ja nostettiin tarjolle tummalle leivälle. Soija, punasipuli, sitruuna ja pippuri nostivat esille mausteisia sekä uusia vivahteita suomalaisten suosikki järvikalalle.

Maustekuha:

2 filettä nahatonta kuha (siika)
1,5 dl ruokaöljyä
0,75 dl soijakastiketta
1 punasipuli
n. 1 tl pippurisekoitetta
1/2 sitruunan mehu

Laita fileet ensin karkeaan suolaan jääkaappiin n. 3 tunniksi. Tee odotellessa marinadi edellä mainituista aineista sekoita ne hyvin. Ota fileet jääkaapista ja pyyhi enimmät suolat pois sekä kuivaa talouspaperilla fileitten pinta. Leikkaa fileet sopivan kokoisiksi paloiksi ja laita marinointiliemeen yön yli.

 P1140830 (Copy)

Wallenbergin hirvipihvit olivat ajankohtainen toteutus metsän kruunupään kunniaksi. Jo pihvin valmistuksen ensi tuoksut saivat makunystyrät hereille, sillä pannulla paahdetut kokonaiset mauste- ja valkopippurit täyttivät keittiötilan vivahteikkailla, vuosikymmenien takaisilla tutuilla aromeilla. Hirvipihvien pehmeitä makuja täydensi perunalisuke, jossa voi ja kerma olivat makujen takeina.

Wallenbergin hirvipihvit, 14 kpl:

Pihvi saa makunsa hirvestä ja mausteista. Hirvi raaka-aineena antaa suomalaisen vivahteen perinteiselle ruotsalaiselle ruoalle, jonka alkuperä on kuitenkin venäläisen keittiön Pojarskin kotletissa.

1 kg hirvenjauhelihaa

4 dl kermaa

1 tl suolaa

1 tl maustepippuria kokonaisena

1 tl valkopippuria kokonaisena

0,5 tl neilikkaa jauhettuna

ripaus muskottipähkinää

vettä, korppujauhoja

Paahda ensin kokonaisia pippureita kuivalla pannulla ja hienonna ne huhmareessa. Lisää sekaan neilikka sekä muskottipähkinä. Laita liha, mausteseos sekä suola monitoimikoneeseen ja aja raaka-aineet hyvin sekaisin. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes lihamassa on tasainen. Muotoile massata isohkoja pihvejä ja leivitä ne korppujauhossa. Paista pihvejä miedolla lämmöllä noin kaksi minuuttia molemmilta puolilta ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Tarjoile perunalisukkeen ja salaatin/vihannesten kanssa.

Perunalisuke:

12 kiinteää perunaa

2 sipulia

2 rkl voita

3 dl ruokakermaa

2 tl suolaa

3 rkl persiljasilppua

Hienonna sipuli. Kuori perunat ja kuutio ne. Kuullota perunakuutiot ja sipuli voissa miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää kerma ja anna seoksen hautua noin 30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta perunalisuke suolalla ja lisää lopuksi persiljasilppu.

WP_20151023_005-crop

Puolukkatuoremehu nautittiin jälkiruokana kuohkeassa muodossa. Kypsän syksyisen marjan maku oli puolukkavaahdossa raikkaana ja marjaisena hienostuneesti esillä. Kermavaahto, pakastepuolukat ja suklaarouhe kruunasivat esillepanon.

Puolukkavaahto, 14 annosta:

3 dl laimentamatonta puolukkatuoremehua

0,7 dl vettä

3 liivatelehteä

raikasteeksi tilkka sitruunamehua

koristeluun vispikermaa, suklaarouhetta ja pakastepuolukoita

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Purista kuiviksi ja liota 0,7 dl kuumaa vettä. Sekoita sitruunamehu mehuun ja lisää liivatevesi sekaan, jäähdytä hyvin ja vatkaa vaahdoksi. Koristele kermavaahdolla, suklaahipuilla ja pakastepuolukoilla.

P1270933-crop

Viinivalikoima tarjosi makuvaihtoehtoja ruokien kumppaneiksi ja lopuksi sokkotastingin.

Viinilasillinen:

Jules Bernolin Beaujolais.  Ranska, Beaujolais 2013. Alko nro 6341. Hinta 9,97. Maceration carbonique.

Punainen, tuoksu karpaloinen ja maku kevyt, vadelmainen, keskitanniininen sekä hennon mausteinen.

Val de Rance Cidre de Bretagne. Ranska. Alko nro 778507. Hinta 5,59.

Vaaleankeltainen, tuoksu kypsän omenainen, ja maku kuiva (30 g/l), tamminen ja mausteinen

Feiler-Artiger Zweigelt. Itävalta, Burgenland  2014. Alko nro 463937. Hinta 14,99.

Tummanpunainen, tuoksu punaherukkainen ja maku keskitäyteläinen, hennon tanniininen ja mausteinen.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg. Ranska, Alsace 2012. Alko nro 591987. Hinta 19,99.

Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva (7g/l), kevyen petrolinen, mineraalinen, hienostunut sekä pitkä.

Indomita Gran Reserva Carignan. Chile, Maule 2014. Alko nro 425877. Hinta 9,99. Maceration carbonique.

Tummanpunainen, tuoksu mustaherukkahilloinen ja maku täyteläinen, yrttinen (minttu) ja mausteinen.

Estelado Torres Santa Digna Estelado Rosé Brut. Chile, Curico Valley. Pais. Alko nro 561157. Hinta 13,94.

Vaaleanpunainen, marjaisa tuoksu ja erittäin kuiva(7g/l), pienikuplainen raikas, kukkainen ja vivahteikas maku.

S Hinta   6,99.

S Hinta 10,18.

S Hinta 29,90.

WP_20151023_001-crop

Hinta-laatuvertailun viinit olivat Cabernet Sauvignon -rypäleistä tehtyjä yhden rypälelajikkeen viinejä.

Teksti: Heikki Remes

Kurpitsakeittokuva: Sami Gråsten

Puolukkavaahtokuva: Minna Laakkonen

Viinikuva CS: Mari Karjalainen

Muut kuvat: Eeva ja Heikki Remes

www.viinimies.com

Kommentit

  • Ilse

    Kiitos taas Heikki päivän piristyksestä.
    Harmoninen kokonaisuus , taiten tehty
    ja herkullisesti esillä ….viinejä täytyy kokeilla.

    Syksyä :)

    Ilse

Jätä kommentti

*