Viinimatka viikonlopun makujen pariin

*Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja

Viikonlopulla rentoudutaan ja herkutellaan. Nyt suosikkien ja perinteisten makujen parissa. Joka tapauksessa maistuvia ruokia rennolla otteella tehden. Viinivaihtoehdot mahdollistavat pienen viinitastingin ja oman suosikkiviinin etsimisen.

Lohiburger on yksinkertaisuuden ylistys

Yksinkertainen ja maanläheinen ruoka tarjoaa nautinnollisen elämyksen niin tekemisen kuin makujenkin suhteen. Tuoreet perusraaka-aineet nostavat ruoan omat aromit keskiöön, jossa maut täydentävät hyvin toisiaan. Jauhetusta lohesta paistettu pihvi maistuu mehevältä ja kevyeltä juuri leivotun sämpylän sekä yrttisten lisukkeiden kanssa.

P1250920 pieni

Lohiburger, 8 lohipihviä:

500 jauhettua lohta

2 kananmunaa

100 g juustoraastetta

aromisuolaa

sitruunapippuria

tilkka sitruunamehua

Sekoita ainesosat keskenään, muotoile pihvit ja paista miedolla lämmöllä kypsiksi noin 8─10 minuuttia.

Kastike:

3 rkl smetanaa/ creme fraichea

1 rkl majoneesia

1 rkl sitruunamehua

tilliä ja ruohosipulia

Toscanasta tuleva Belgvardo tuo viinilasiin esille Vermentino rypäleen hedelmäisen aromikkuuden ja vivahteikkaan rakenteen. Käsin poimitut rypäleet on kypsytetty matalassa 15 asteen lämpötilassa, jolloin rypäleen aromikkuus ja raikkaus nousevat viinissä hyvin esille. Vermentinon yrttisyys ja hapokkuus tarjoavat viilennettynä hyvän makutasapainon kypsän ja pehmeän makuisen lohiburgerin kumppanina. Nosta tarjolle lisukkeeksi villisuolaheinää ja kuivattua sipulia väriä sekä makua antamaan.

Hirvihaukku on hirvimiehen välipala

Hirviburger on pieni välipala, jossa on eväitä ja makuja suureen nautintoon. Hirvenjauhelihasta paistetut mehevät pihvit maistuvat itsetehtyjen, tuoreiden sämpylöiden välissä. Pannulla paistuessaan maustetut hirven jauhelihapihvit saavat makuunsa paahteisuutta ja syvyyttä Lisukkeissa on valinnanvaraa sipulirenkaista majoneesiin ja yrtteihin!

P1260204 pieni

Hirvenlihapihvit (13‒16 kpl)

550 g hirven jauhelihaa

250 g sikanauta jauhelihaa

1 sipulikeittopussi

1 sipuli pieniksi silputtuna

1 pientä kananmunaa

suolaa

lihamaustetta

Sekoita lihat keskenään ja lisää joukkoon muut ainekset. Sekoita hyvin ja anna makujen tasaantua kaksi tuntia.

P1260205 pieni

Kaurapuuron lopusta, tilkasta vettä, palasta hiivaa, jauhoista, suolasta ja rypsiöljystä rakentuu maukas sämpylätaikina. Pienet sämpylät maistuvat välipalana tai eväinä metsästysretkellä.

P1260211 pieni

Pinotage ja riistaruoka ovat maukas yhdistelmä

Pinotagessa ja riistan aromeissa on aitoutta sekä vivahteikkuutta.  Etelä-Afrikkalaisen KWV:n Pinotagen savuinen sekä mausteinen olemus istuu hyvin hirvijauhelihan aromeihin. Rypäleet tulevat läheltä merta ja antavat viinille raikkautta. Näin viinikokonaisuudesta tulee luonnikas ja se sopii tasapainoisesti hirviburgerin täyteläiseen makuun.

Tilliliha

Tilliliha on yksinkertaisuudessaan maittava ja vivahteikas ruoka, jolla on ehdottomasti paikkansa tämän päivän ruokapöydässä. Tillilihaan sopii niin lampaan kuin naudan kuutioitu liha. Tilli on aromikkuudestaan tuttu, Persiasta ja Intiasta lähtöisin oleva ikivanha maustekasvi. Suomen kesän valoisat ja viileät kesäyöt taltioivat tillin lehtiin erityisen hienoja vivahteita ja aromeja.

P1270539 pieni

Tilliliha, 4 annosta:

700-800g lampaan ja/tai naudan lihaa

1 l vettä

1 tl suolaa

10 kokonaista valkopippuria

2 laakerinlehteä

2 pientä porkkanaa

2 pientä sipulia

tillin varsia

Huuhtele lihat ja laita, joko isoina paloina tai kuutioina, pataan kiehumaan niin että ne peittyvät hyvin veteen. Kun lihat kiehuvat ja pinnalle kertyy vaahtoa, siirrä lihat lävikköön ja huuhtele lämpimällä vedellä.

Huuhdo samalla kattila. Laita lihat uudelleen kiehumaan litraan vettä. Lisää sekaan mausteet, juurekset ja tillin varret. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä 1,5─2,0 tuntia. Kuutioi kypsä liha tarvittaessa ja siirrä takaisin kattilaan, näin ne pysyvät lämpiminä. Kastiketta varten ota talteen puoli litraa keitinlientä.

Kastike:

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

0,5 l lihan keitinlientä

1 tl suolaa

2 tl sitruunamehua

2 rkl creme fraichea

ripaus sokeria

1,5 dl tillisilppua

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot hyvin vispilöiden. Kaada sekaan keitinlientä vähitellen niin, että kastikkeesta tulee juoksevan sakea. Kastikkeeseen lisätty sitruunamehu sekä fraiche antavat makuun happamuutta ja sokeri hieman pehmeyttä. Anna kastikkeen hautua hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi sekaan tillisilppu ja sekoita kastike tasaiseksi. Voit tarjota lihat ja kastikkeen erikseen tai yhdistää ne kulhoon tarjolle tuotaessa. Tarjoa tillilihan kanssa keitettyjä pieniä perunoita ja pieniä porkkanoita.

Tilliliha etsii viinikumppania. Oman osansa vien ruoalle sopivan viinin valinta; valkoista vai punaista, uudesta vai vanhasta maailmasta, yrttistä vai hapokasta, kuivaa vai makeaa!

Tillilihan makumaailma on pehmeä, happaman imelä ja yrttinen. Perinteisenä juomana maistuvat vesi, maito ja olut. Viinien osalta lempeät tanniinit, hapokkuus, mausteisuus, yrttisyys ja pehmeys korostuvat. Punaisista rypäleistä viinikumppania voi etsiä esimerkiksi Pinot Noir, Gamay, Merlot ja Mencia -rypäleistä. Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Trebbiano, Garganega ovat valkoisia rypäleitä, joista tehdyistä viineistä voi hakea tillilihan makuparia.

 Suklaakahvikiisseli vie voiton

Ruoanlaitossa raaka-aineet ja maku ovat a ja o. Tekemisessä yksinkertaisuus on usein vahva valtti. Perinteinen suklaakahvikiisseli on niitä vanhoja hyviä ruokia, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Se hakkaa menen tullen nykyiset teolliset vanukkaat ja suklaahyveet. Maku on kuin lapsena äidin tai mummon tekeminä, ja hinta on hyvinkin kohdallaan.

P1260145 pieni

Suklaakahvikiisseli:

1,2 dl maitoa

3 dl vahvaa kahvia

2,0 dl sokeria

150 g suklaata/kaakaojauhetta

1,5 dl maissitärkkelystä

Laita maito, kahvi, sokeri ja suklaa kattilaan, kuumenna koko ajan sekoittaen. Suurusta maissitärkkelysjauholla, joka on sekoitettu pieneen määrään kylmää vettä. Anna kiehahtaa uudelleen, kaada pieniin astioihin jäähtymään ja tarjoile kermavaahdon kanssa.

P1270793 pieniViinilasillinen:

Cava Guilera Brut Gran Reserva. Spain, Penedes 2008. Xarel·lo, macabeu, parellada. Aging 6 years.
Pale colour with shades of gold; long and mild aftertaste, mature fruit flavour, apple flavour, toasted and cinnamon flavours. Strong character but mild to the palate, fine and persistent fizz, very well integrated.

Belgvardo Vermentino. Italia, Toscana 2013. Italia nro 513027. Hinta 14,90.

Vaaleanviherkeltainen, viheromenainen tuoksu ja keskitäyteläinen, kuiva, yrttinen, erittäin hapokas sekä mineraalinen maku.

Mayu Riesling. Chile, Elqui Valley 2013. Alko tilausvalikoimanro 903287. Hinta 10,90.

Vaaleanvihertävä, tuoksu sitruksinen ja kuiva, kypsän omenainen, hapokas sekä mineraalinen maku.

KWV Classic Collection Pinotage. Etelä-Afrikka, Western Cape 2013. Alko nro 6726. Hinta 9,98.

Tummanpunainen, marjaisa tuoksu ja täyteläinen, hennon tanniininen, savuinen ja mausteinen maku.

Pfaff Pinot Blanc. Ranska, Alsace 2013. Alko nro 579957. Hinta 11,00.

Vaaleanvihertävä, tuoksu sitruksinen ja kuiva (6 g/l), hapokas, kypsän omenainen ja mineraalinen maku.

Castillo de Molina Pinot Noir Reserva. Chile, Curicó 2009. Alko nro 455377. Hinta 11,99.

Rubiininpunainen, mansikan tuoksuinen, keskitäyteläinen viini, jonka maku on hapokas ja paahteinen.

Leo Martin. Espanja, Kastilia-Leon, Bierzo 2011.  Mencia. Alko nro 457507. Hinta 9,99.

Punainen, tuoksu kypsän kirsikkainen ja keskitäyteläinen, luumuinen sekä mausteinen maku.

Zensa Rosso Organic. Italia, Puglia 2014. Negroamaro, Primitivo, Cabernet Sauv. Alko nro 418457. Hinta 9,99.

Tummanpunainen, tuoksu karpalohilloinen ja maku täyteläinen, luumuinen ja vaniljainen. Sokeria 14 g/l.

KWV Classic Collection Tawny. Etelä-Afrikka,Western Cape.Tinta B.,Cinsault,Souz.Alko nro 307357.Hinta 13.90.

Punaruskea, aprikoosinen tuoksu ja makea (150 g/l), taatelinen, maitosuklainen ja hennon mantelinen maku.

Teksti ja kuvat: Heikki Remes                                                                                    www.viinimies.com

Jätä kommentti

*