Viinit komppaavat juustoja Lapinlahdella

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Viinin ja juuston liitto on maistajasta kiinni
Juusto- ja viinijuhlien viinivalikoissa on makuja ja vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Peruslähtökohtana on makujen tasapaino, joka syntyy kun hapokkaalle juustolle haetaan hapokasta viiniä ja makealle makeaa vaihtoehtoa. Viinin hapokkuushan pehmentää juuston hapokkuutta ja saa kokonaisuuden maistumaan pehmeämmältä ja tasapainoisemmalta. Samaa voi soveltaa pehmeiden juustojen ja viinien kohdalla. Poikkeuksen sääntöön tekee suolainen sinihomejuusto, jonka kumppaniksi haetaan makeaa vaihtoehtoa väkevöidyistä viineistä. Kaiken kattava ja toimiva nyrkkisääntö makunautintojen kohdalla on nauttia niitä juustoja viinejä joiden yhdistelmästä itse pitää.

P1300072 pieni

Viinivalikoiman kuohuviini on toimiva maljannostattaja vaikka porukan tervetuliaisjuomaksi juustojuhlilla. Valkoviinien hedelmäisyys ja hapokkuus maistuvat monenkin juuston kaverina. Grillo/Sauvigon Blanc, Pino Pino ja Alsacen One -viinien makuja on hyvä maistella vaikka brien tai grillijuuston kumppanina. Valkoinen Pino Pino on mielenkiintoinen viini, sillä se on tehty punaisesta Pinot Nero -rypäleestä. Viini on kuin ”kevyt leija, viileäraikas kuin tuulenpuhallus ja hedelmäinen kuin italialainen kukkula”. Raikas viini sopii rentoon menoon ja sen pehmeä hapokkuus maistuu salaattien sekä pehmeiden juustojen kumppanina.

P1300079 pieni

Punaviineissä on pehmeyttä, marjaisuutta, vähän tanniineja sekä hentoa makeutta. Ne maistuvat kermaisten, aromikkaiden sekä puolikovien juustojen kanssa. Kovat, pitempään kypsytetyt juustot kaipaavat seurakseen kypsää, vähintään keskitäyteläistä viiniä. Punainen Quinta das Setencostas on muutaman vuoden takainen Vuoden viini, ja antaa laadukkaan käsityksen Portugalin viinien runsaudesta ja aromaattisuudesta. Punaviinin lämminhenkisyys, vivahteikkuus ja ryhdikkyys käyvät hyvin yhteen voimakkaiden sekä puolikovien ja kovien juustojen kanssa.

P1300059 pieni

Valio brie on pehmeä, ranskalainen valkohomejuusto, jonka maku on nuorena mieto ja hennon pähkinäinen. Hedelmäinen ja hapokas valkoviini täydentää tasapainoisesti kermaisen ja täyteläisen brien makuja.

P1300051 pieni

Kopke on 20 vuotta vanha portviini ja laadun symboli, sekä oikea valinta jos juustolle pitää valita vain yksi viini. Port-viini maistuu sinihomejuuston kanssa. Portin makeus, täyteläisyys sekä korkeampi alkoholipitoisuus pehmentävät juuston rasvaista ja hapanta makua ja tekevät kokonaisuudesta hyvin nautinnollisen.

Viinilasillinen:
Pol Remy Brut. Ranska. Chardonnay, Ugni Blanc, Foile Blanche.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva (10 g/l), hedelmäkarkkinen ja keskihapokas.

Montalto Grillo Sauvignon Blanc. Italia, Sisilia 2015.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu viheromenainen ja maku kuiva, sitruksinen, herukkainen sekä yrttinen.

Hardys Bin 141. Australia 2015. Colombard, Chardonnay. Sokeria 7 g/l.
Vaaleankeltainen ja tuoksu sitruksinen ja maku kuiva (6 g/l), hedelmäinen, hennon yrttinen ja hapokas.                   

Montalto Pino Pino Vino Frizzante. Italia. Pinot Nero(Pinot Noir).
Vaaleanvihertävä, päärynäinen tuoksu ja puolikuiva (14 g/l), hapokas ja raikas maku.

Pierre Sparr One. Ranska, Alsace 2014. Riesling, Muscat, Pinot Gris.
Vaaleankeltainen, tuoksu hedelmäinen, aprikoosinen ja maku kuiva, sitruksinen, hapokas sekä mausteinen.

Hardys Bin 343, Cabernet Sauvignon Shiraz. Australia, South Eastern Australia 2014.
Runsaanpunainen, tuoksu makean luumuinen ja maku keskitäyteläinen, marjaisa, mausteinen sekä vaniljainen.

Montalto Nero d’Avola Passivento. Italia, Sicilia 2015. Alko nro 457867. Hinta 9,99. Sokeria 25 g/l.
Tummanpunainen, tuoksu mustikkahilloinen ja maku täyteläinen, kirsikkainen, keskitanniininen ja mausteinen.

Zensa Rosso Organic. Italia, Apulia 2014. Negroamaro, Primitivo, Cabernet Sauvignon. Sokeria 14 g/l.
Tummanpunainen, tuoksu karpalohilloinen ja maku täyteläinen, kirsikkainen, kesitanniininen, mausteinen.

Appetitoso Due Passento. Italia, Verona 2013. Corvina Veronese, Rondinella. Sokeria 5 g/l.
Punainen, tuoksu hapankirsikkainen ja maku keskitäyteläinen, mausteinen, kevyen karpaloinen sekä tanniininen.

Quinta das Setencostas. Portugali 2012. Castellão, Camarate, Tinta Miuda, Preto Martinho.
Rubiininpunainen, tuoksu karhunvatukkainen ja maku keskitäyteläinen, tanniininen ja mausteinen. Sokeria 9 g/l.

Kopke 20 Years Old Tawny. Portugali, Douro. Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca,Tinta Barocca.
Mahonkinen, tuoksussa kuivattuja hedelmiä ja maku makea (109 g/l), täyteläinen, mausteinen sekä vivahteikas.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes
www.viinimies.com

Jätä kommentti

*