Vorschmack on makumatka historiaan

 *Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja 

Vorschmack on todellinen makujen sillisalaatti. Siinä lampaanlihasta ja sillifileestä rakentuu mielenkiintoinen ruokayhdistelmä, jonka makukokonaisuus jakaa mielipiteitä. Vorschmack on taustoiltaan itäeurooppalainen liharuoka, joka Suomessa tunnetaan erityisesti Marsalkka C.G.E.Mannerheimin lempiruokana. Vorschmack on maukas yö-, ilta- tai välipala, se maistuu hyvin uuniperunoiden kanssa, erilaisten leipien katteena tai ohukaisten täytteenä.

  p1300511-pieni

 Vorschmack, 10 hengelle
1 kg lampaan paistia
2-3 sipulia
voita paistamiseen
2 liotettua sillifilettä (150g)
suola
valkopippuria
1 dl konjakkia
1 dl korppujauhoja
3 dl kuohukermaa
hieman (2-3dl) vettä

Paista lihat uunissa lähes kypsäksi niin että se jää sisältä hieman roseiseksi. Jäähdytä ja jauha raakojen sipulien sekä sillifileiden kanssa hienoksi. Mausta suolalla, pippurilla ja ruskista voissa. Lisää konjakki, korppujauho ja kerma sekä hieman vettä. Kaada seos uunivuokaan ja kypsennä noin 20 minuuttia, niin että pinta on ruskehtava. Mitä pitempään paistos saa hautua uunissa, sitä maukkaampaa siitä tulee. Onnistunut vorschmack on pehmeän kosteaa ja tasaisesti sekoittunut. Nosta tarjolle lautaselle, jossa on kuutioita etikkaisia punajuuria ja suolakurkkuja, smetanaa sekä saaristolaisleipää.

p1300509-pieni

Hieman roseinen, kuutioitu lampaanliha ja sillifileet ovat Vorschmackin perinteisiä raaka-aineita. Tämän päivän ruoanlaittajalle lampaan paistijauhelihan on toimiva vaihtoehto.

p1300518-pieni

Mausteisuus ja pehmeys yhdistävät Vorchmackin ja Portugalin viinivalinnat
Shrirazin ja Tinta Barrocan rypäleiden mausteisuus, alkoholipitoisuus ja voima yhdistyvät tasapainoiseksi kokonaisuudeksi Cigarran kevyemmässä punaviinissä. Viinin luumuinen ja yrttinen aromikkuus sopivat vorschmackin pehmeään ja suolaiseen olemukseen. Voimakkaampia viinillisiä makuelämyksiä löytyy Touriga Nationalin ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä valmistetusta Cigarran punaviinistä.

Viinilasillinen:
Cigarra Shiraz Tinta Barroca. Portugali, Vinho Regional Lisboa 2014. Alko tilausvalikoima 928687. Hinta 11,89.
Rubiininpunainen, tuoksu marjaisa ja maku keskitäyteläinen, luumuinen, pehmeän tanniininen, yrttinen, mausteinen.

Cigarra Gran Passo Touriga National Cabernet Sauvignon.Portugali,Vinha Regional Lisboa2013. 935437/12,90.
Tummanpunainen, tuoksu kirsikkainen ja maku täyteläinen, aromaattinen, kompleksinen, mausteinen sekä tamminen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat Eeva Remes
www.viinimies.com