Matkalla Kataloniassa

Kun viettää viikon cavan syntyseuduilla Kataloniassa, alkaa päästä perille siitä kuinka intohimoisesti paikalliset tähän kuohuvaan suhtautuvat. Minulla oli ilo vierailla kuudella viinitilalla, joista kaikki valmistavat kuohuvien lisäksi ns. still-viinejä eli kuplattomia versioita. Cavaa valmistetaan samppanjamenetelmällä, pääasiassa Katalonian alueella, painopisteen ollessa Penedèsin alueella jossa kaikesta cavasta valmistetaan 95%. Muita DO Cava -laatumerkinnän sallimia alueita ovat Extremadura, […]

Lue lisää

De Buris – Valpolicellan kuningatar

Viime viikonloppuna italialainen viinitalo Tommasi julkaisi 18 vuotta sitten alkaneen projektinsa, joka kantaa nimeä De Buris. Projektin päätähtenä on upea Amarone, mutta siihen liittyy oleellisena osana myös samanniminen villa. Tommasin perhe osti vuonna 2000 Valpolicellan alueen vanhimman villan sekä 10 hehtaarin La Groletta -viinitarhan. De Buris palsta-Amarone lanseerattiin perjantaina 12.10. upeissa puitteissa vanhan villan puutarhassa. […]

Lue lisää

Alkusyksyn makuja

Tastingien pitäminen ja niihin osallistuminen on aina niin mukavaa ja antoisaa. Olen pitänyt keväästä saakka yksityisten tastingien lisäksi myös avoimia viini-iltoja. Teema vaihtuu aina satokauden mukaan ja viimeisimpänä aiheena meillä oli rapuviinit ja elokuun pimenevät illat. Tällä kertaa minulla oli kunnia saada vieraakseni viinintekijät suoraan Uudesta-Seelannista, Vicarage Lane -viinitilalta. Satu Lappalainen ja John Kennard omistavat […]

Lue lisää

Viinin yhdistäminen kesäruokiin

Tänä kesänä on helle totisesti hellinyt suomalaisia. Helteisenä kesäpäivänä maistuu kevyemmät ruoat mutta viikonloppuisin on ihana ajan kanssa grillata. Teimme taannoin herkullisia grilliburgereita mökillä, ruokajuomana maistui aina raikas rosé. Burgereiden väliin teimme herkullisia pihvejä ylämaannaudan jauhelihasta, kaverikseen ne saivat paistettua punasipulia, cheddarjuustoa, kurkkumajoneesia sekä tomaattia ja salaattia. Briossisämpylät leivoin itse tällä takuuvarmalla ohjeella Voita ja […]

Lue lisää

Kevään ja alkukesän viinit – mihin lasiin Sinä tartut?

Kevät on hyvää vauhtia taittumassa kesäksi ja sitä myötä myös viinimaailman puolella vuoden kierto etenee kuohuvista kohti valkoviinejä sekä roséviinejä. Toukokuussa vietetään jo perinteeksi muodostuneita Riesling- ja Spätburgunderviikkoja (http://www.rieslingviikot.fi/), joiden myötä useat ravintolat ympäri Suomen tarjoavat mielenkiintoisia valkoisen rieslingin ja punaisen spätburgunderin ympärille rakennettuja makunautintoja. Monet ravintolat ovat näiden viikkojen ajaksi ottaneet listoilleen myös pieniä […]

Lue lisää

Matka keväiseen Ranskaan

Olen juuri palannut upealta matkalta Champagnesta, Ranskasta. Matka kesti vain pari päivää, mutta nuo päivät käytettiin sitäkin tehokkaammin. Ensimmäisenä päivänä tutustuttiin Reimsin kaupunkiin, sekä tietenkin perehdyttiin erityisesti ruoka- ja viinikulttuuriin. Kaupunki oli sympaattisempi ja pienempi kuin olin kuvitellut, ihastuin siihen heti ensi näkemältä. Päivän aikana saimme maistella useita upeita samppanjoita sekä toinen toistaan herkullisempia ruoka-annoksia. Seura […]

Lue lisää

Penedèsistä Pohjois-Savoon

Viikko sitten meillä oli ainutlaatuinen viini-ilta Kuopiossa, kun saimme vieraaksemme Joan Cusinén suoraan Parés Baltà -viinitilalta. Joan kertoi meille tilan toiminnasta ja maistatti yhteensä yhdeksän upeaa viiniä heidän valikoimistaan. On aivan erityisen upea tilaisuus päästä juttelemaan viinintekijän kanssa, samalla kun maistelee juuri heidän viinejään. Juttua riittää ja tietoa saa irti aivan eri tavalla! Parés Balta on […]

Lue lisää

Hyönteisruoka & viini Kuopion Kansalaisopistolla

Hyönteisruoka – uhka vai mahdollisuus? Tiistaina 20.3. Kuopion Kansalaisopistolla järjestettiin ainutlaatuinen tilaisuus, kun pääsimme maistelemaan viinejä hyönteisruokien kumppanina. Tarjolla oli kolmen ruokalajin maistelumenu ja neljä viiniä. Viineistä oli kertomassa Kuopion oma Viinimies Heikki Remes, hyönteisistä puolestaan Jonas Aaltio espoolaisesta EntoCube Oy:sta. ”EntoCube on suomalainen, Espoossa toimiva yritys, joka on pohjoismaiden johtavia ruoaksi kelpaavien hyönteisten tuottajia. […]

Lue lisää

Pirskahteleva vai tuhdin täyteläinen? Punaviinien herkullinen maailma

Lupailin viime postauksessa palata pitämäni tastingin tunnelmiin ja kertoa viinivinkkejä lähestyvään pääsiäiseen. Tasting sujuikin oikein mukavasti kuuden viinin ja kahdeksan leidin seurassa. Olin valinnut kuusi erilaista viiniä aivan kevyimmistä kaikkein tuhdeimpiin, niin että jokainen oli joko tyypillinen käytetylle rypäleelle, edustamalleen tyylille tai oli valmistustavaltaan jotenkin erityinen. Näin osallistujat saivat hyvin kattavan kuvan punaviinien eri tyyleistä […]

Lue lisää

Miami!

Täytyy myöntää, että pieni pakomatka arjesta aurinkoon keskellä pimeintä tammikuuta tekee ihmiselle käsittämättömän hyvää. Kauniit maisemat, lempeän lämpimät tuulet ja iloiset ihmiset vaikuttavat mielialaan positiivisesti vielä pitkään matkan jälkeenkin. Vietimme viikon Yhdysvaltain aurinkoisimmassa osavaltiossa Floridassa, kohteenamme Miami ja sen ympäristö. Majoituimme Miami Beachilla, mutta tutustuimme sekä Miamin mantereen puolen downtowniin, että eteläisempiin osiin ajellessamme vuokra-autolla […]

Lue lisää

Joulun ja vuodenvaihteen tunnelmia

Vuosi vetelee viimeisiään ja uudenvuoden juhlinta alkaa hyvin pian, mutta palataan hetkeksi vielä joulunaikaan. Tänä vuonna joulupöytämme oli moderni ja raikas, mutta silti perinteinen kalapöytä. Valmistimme kotimaista kalaa monin eri tavoin; tarjolla oli konjakkigraavattua kirjolohta, perinteistä savusiikaa, paistettua muikkua, silliä, muikunmätiä sekä raikas tahna punaravunpyrstöistä saaristolaisleivän päälle. Graavilohi valmistettiin muuten perinteisesti, mutta mukaan lorautettiin reilu […]

Lue lisää

Juhlaillallinen ystävien kanssa

Välillä on hyvä ottaa hengähdystauko arjesta ja antaa aikaa ystäville, hyvälle ruualle ja viinille. Usein pitkän kaavan illallisia tulee järjestettyä viikonloppuisin, mutta nyt itsenäisyyspäivä antoi loistavan tilaisuuden pistää parasta pöytään keskellä viikkoa joten yhdessä ystäväpariskunnan kanssa suunnittelimme ja toteutimme viiden ruokalajin illallisen viineineen. Kaikissa ruokalajeissa kantavana teemana oli kotimaisuus ja pohjoiset maut, raaka-aineissa suosimme laadukkaita […]

Lue lisää

Makujen harmoniaa holvikellarissa

Keskiviikkona 15.11. saimme nautiskella upeista mauista kotikaupunkimme helmessä, ravintola Mustassa Lampaassa. Tarjolla oli kolmen ruokalajin menu sekä neljä upeaa samppanjaa Charles Heidsieck -samppanjatalolta. Meillä oli kunnia saada illan isännäksi talon vientipäällikkö Damien Valtier, joka johdatti illallisvieraat samppanjoiden maailmaan Charlesin tyyliin. Mukana oli oikeutetusti myös maahantuojan edustus.  ”Charles Heidsieck perusti nimeään kantavan samppanjatalon vuonna 1851. Hänen […]

Lue lisää

Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

On jälleen marraskuun kolmas torstai ja aika ottaa vastaan uuden sadon ensimmäinen viini – Beaujolais Nouveau. Kyseessä on kuluvan satokauden Gamay -lajikkeen rypäleistä valmistettu viini, joka tulee maailmanlaajuisesti myyntiin marraskuun kolmantena torstaina ja ympäri maailmaa järjestetäänkin tapahtumia ja juhlia uuden satokauden kunniaksi. Viini on tarkoitettu juotavaksi nuorena, ei ikäännytettäväksi kellariin. Parhaimmillaan tämä kevyt ja huoleton […]

Lue lisää

Château Carsin – suomalaiset Bordeaux’ssa

Parin viikon takaisilla viinimessuilla pääsin tutustumaan suomalaisomisteiseen Château Carsiniin hyvin syväluotaavasti. Messuilla heillä oli upea osasto, jossa oli hyvin kattavasti tarjolla Carsinin koko repertuaari; raikkaat valkoiset, upea punaviinivalikoima sekä herkulliset jälkiruokaviinit.   Château Carsinin tarina juontaa 1990 -luvun alkuun, jolloin Juha Berglund perheineen osti viinitilan Bordeaux’sta, Ranskasta. Viinintekotyyli onkin muuttunut hurjasti alkutaipaleen uutta maailmaa henkivistä viineistä nykypäivän vivahteikkaisiin, puhtaisiin […]

Lue lisää

Viini ja Ruoka 2017

Suomen suurin ja herkullisin viini- ja ruoka-alan tapahtuma vietettiin viime viikonloppuna, 26.-29.10. Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumassa oli yli 120 näytteilleasettajaa, 700 viiniä, 11 järjestettyä tastingia ja 9 ruokarekkaa joiden valikoimissa yli 60 ruoka-annosta. Makujen ja tuoksujen määrä olikin suorastaan päätähuimaava ja messuilta löytyi varmasti jokaiselle jotakin. Itse vietin messuilla launtaipäivän, tutustuin eri  maahantuojien uutuuksiin sekä vanhoihin […]

Lue lisää

Samppanjalle!

Täällä kirjoittelee Savon Sanomien uusi viinibloggaaja, intohimoinen viiniharrastaja suoraan Kuopiosta. Kirjoitan monipuolisesti ja rennosti ruoasta ja viineistä, sekä niiden suorastaan satumaisesta liitosta. Tervetuloa lukemaan ja kenties oppimaan jotain uutta! Tänään perjantaina 20.10. vietetään kansainvälistä Samppanjapäivää, jolloin tuota upeaa juomaa on oikein lupa juhlistaa. Tiesitkö muuten, että perinteisesti samppanjaan käytetään kolmea rypälelajiketta; valkoinen Chardonnay, sekä punaiset […]

Lue lisää