Matka keväiseen Ranskaan

Kaupallinen yhteistyö: Charles Heidsieck Champagne, Interbrands Wines & Spirits Oy

Olen juuri palannut upealta matkalta Champagnesta, Ranskasta. Matka kesti vain pari päivää, mutta nuo päivät käytettiin sitäkin tehokkaammin. Ensimmäisenä päivänä tutustuttiin Reimsin kaupunkiin, sekä tietenkin perehdyttiin erityisesti ruoka- ja viinikulttuuriin. Kaupunki oli sympaattisempi ja pienempi kuin olin kuvitellut, ihastuin siihen heti ensi näkemältä. Päivän aikana saimme maistella useita upeita samppanjoita sekä toinen toistaan herkullisempia ruoka-annoksia. Seura oli myös mitä viihdyttävintä, kuuden hengen seurueeseemme mahtui niin bloggaajaa, sommelieria kuin viinien maahantuojan edustajaakin joten keskustelut olivat pitkiä ja antoisia.
Ensimmäisen päivän myöhäisen lounaan nautimme hotellimme Hotel de la Paix’n ravintolassa. Hotellin ravintolan sekä aulabaarin samppanjavalikoima on suomalaisen silmiin hyvin vakuuttava. Nähtävyyksistä tutustuimme Reimsin upeaan katedraaliin Notre-Dame de Reimsiin, joka on Unescon maailmanperintökohde ja jossa Ranskan kuninkaat on kruunattu läpi vuosisatojen. Katedraalin kokoa saati sen tunnelmaa ei kuvista voi käsittää, se täytyy kokea itse paikan päällä! Turisteja oli hyvin vähän, joten katedraalissa oli hyvin hiljaista ja rauhallista.
Aivan Notre-Dame de Reimsin kulmilla on myös pari persoonallista samppanjapuotia, jotka tarjoavat upeita kotiintuomisia mukavin hinnoin. Valikoimista löytyy samppanjatalojen hienoja vuosikertoja, mutta myös kattava valikoima pienempien tuottajien viinejä.
Illallista menimme nauttimaan läheiseen italialaiseen ravintolaan, jossa meille tarjoiltiin upeita herkkuja.

Champagne Charlien jalanjäljillä

Toinen päivä alkoi tietenkin hotelliaamiaisella, joka maistui aivan erityisen hyvin kun tiesi että päivästä on tulossa pitkä. Pian aamiaisen jälkeen lähdimme kohti samppanjatalo Charles Heidsieckin paviljonkia, joka sijaitseekin aivan kaupungin liepeillä. Kun saapuu samppanjatalon upeaan puutarhaan, tuntuu kuin aika pysähtyisi ja olisi saapunut jonnekin kauas kaupungin hälinästä. Puutarhaa on hiljattain uudistettu kellareiden 150 -vuotisjuhlan kunniaksi ja täydessä loistossaan se tulee olemaan noin kahden vuoden kuluttua. Meidät otti vastaan sydämellinen Sophie Kutten, talon kansainvälinen Brand Ambassador. Kokoonnuimme upeaan paviljonkiin, josta pian alkoikin matka kohti tuhatvuotisia kellareita. Reimsin Saint-Nicaisen kalkkikiviluolat ovat roomalais-gallialaista alkuperää, aikoinaan roomalaiset nimittäin louhivat kalkkikiveä rakennustarpeiksi. Viinien kypsytyksen lisäksi kellareita on käytetty mm. maailmansotien aikaan suojana ja onpa niissä pidetty tuohon aikaan kouluakin. Reimsin Saint-Nicaisen vanhoissa kalkkikellareissa lepää vain viiden samppanjatalon pulloja. Yhteensä kellareita on 25km ja ne kiemurtelevat kaupungin alla. Charles Heidsieckin kellarit sijaitsevat 25m maan alla.

Portaat aarrekammioihin

Kellarikierroksen jälkeen oli aika maistella valmiita tuotteita ja eteeni katettiin viisi lasia; yksi jokaista talon samppanjaa kohden. Maisteluun pääsi vakiosamppanja ja sen rosé -versio, sekä vuosikertasamppanjat molemmissa väreissä. Kruununjalokivi Blanc des Millenaires 2004 maistettiin oikeutetusti viimeisenä. Kuten aiemminkin, totean talon tuotteet jälleen erinomaisen laadukkaiksi ja maukkaiksi. Seuraavaksi saamme kutsun aperitiiville, joka osoittautuukin upeaksi yllätykseksi. Tarjoilija kaivaa esiin pullon, josta heti ensivilkaisulla huomaa ettei kyseessä ole tällä hetkellä tuotannossa oleva viini. Pullon kyljessä lukee vuosiluku 2000 ja minua alkaa hymyilyttää; onhan kyseessä yksi hienoimmista vuosikerroista viimeaikoina. Samppanja osoittautuu kerrassaan upeaksi, aromeista löytyy kuivattua aprikoosia, briossia, mantelia ja huomattavaa hunajaisuutta. Hapokkuus, upeat kuplat ja Heidsieckille tyypillinen raikkaus ovat tallella ja viini on kuin silkkiä suussa. On myös ilo kertoa, että Charles Heidsieckin vakiosamppanja Brut Reserve valittiin Suomessa juuri vuoden samppanjaksi!
Pian aperitiivin jälkeen saimme kutsun upeaan lounassaliin. Pyöreä pöytä oli katettu kauniisti, peilit heijastivat puutarhan vehreyttä ja lounas oli ranskalaisittain pitkä ja harras. Viisi ruokalajia, kolme samppanjaa, kolme tuntia. Aika kului kuin siivillä nauttiessamme keittiön taidonnäytteistä. Tämä viinitila ei järjestä yleisiä kierroksia, tutustumaan pääsee ainoastaan kutsusta. Champagnen alue on kuitenkin täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia tuottajia ja monet järjestävät kierroksia päivittäin. Suosittelen lämpimästi Reimsia sekä sen upeita kohteita ihan jokaiselle!