Alkusyksyn makuja

Tastingien pitäminen ja niihin osallistuminen on aina niin mukavaa ja antoisaa. Olen pitänyt keväästä saakka yksityisten tastingien lisäksi myös avoimia viini-iltoja. Teema vaihtuu aina satokauden mukaan ja viimeisimpänä aiheena meillä oli rapuviinit ja elokuun pimenevät illat. Tällä kertaa minulla oli kunnia saada vieraakseni viinintekijät suoraan Uudesta-Seelannista, Vicarage Lane -viinitilalta. Satu Lappalainen ja John Kennard omistavat tilan, Satun pohjois-savolaisten sukujuurien vuoksi he olivat sopivasti täällä käymässä joten yhteisen tastingin järjestäminen onnistui hyvin mutkattomasti. Oli mukava kuulla tilan kuulumisia ja saada kansainvälisiä vieraita Kuopioon. Uskon, että monelle tastingvieraalle oli ainutlaatuinen tilaisuus päästä jututtamaan viinintekijää kotipaikkakunnalla.

Vicarage Lanelta meillä oli maisteltavana kolme viiniä, kuohuva Sauvignon Blanc Bubbly sekä valkoiset Sauvignon Blanc ja Canterbury Riesling. Tapaksina näiden parina oli vuohenjuustomoussea juureslastulla sekä jättirapua kahdella tapaa. Kaikki kolme ovatkin mitä hienoimpia rapuviinejä ja sopivat upeasti myös suomalaiseen kalapöytään. Punaviineinä tällä kertaa maisteltiin klassinen ja tyylikäs Côtes du Rhône Les Dauphins Rouge Organic, klassinen Côtes du Rhône, sekä perinteinen Ribera del Dueron Tempranillo Condado de Oriza Gran Reserva vuodelta 2007. Côtes du Rhônen tapaspari oli naudan sisäfilettä puolukkasurvoksella, Tempranillo sai rinnalleen oikeutetusti espanjalaista manchegojuustoa viikunahillolla. Makuparit saivat hymyn ihmisten huulille ja sekös lämmittää tastingin vetäjän mieltä! On mukava maistella alkusyksyn makuja hyvässä viiniseurassa.
On aina yhtä hienoa kuulla ja huomata, kun ihmiset todella oivaltavat viinin ja ruoan yhdistämisen merkityksen. Monesti tastingeissa huomaa oikein kunnollisia ahaa-elämyksiä, kun ihmiset hoksaavat että mitä viinin ja ruoan oikeanlainen parittaminen saakaan aikaan. Innostus on käsin kosketeltavaa ja monet ilmoittautuvatkin heti seuraavaan viini-iltaan.

Pimenevät illat saavat ajatukset jo kohti tuhteja punaviinejä ja pitkään haudutettuja ruokia. Syyskuun tastingissa menemmekin sitten luonnollisesti syys- ja riistaviineillä ja viereen katetaan sopivia satokauden herkkuja niin suolaisina kuin makeina versioina.