Château Carsin – suomalaiset Bordeaux’ssa

Kaupallinen yhteistyö: Château Carsin

Parin viikon takaisilla viinimessuilla pääsin tutustumaan suomalaisomisteiseen Château Carsiniin hyvin syväluotaavasti. Messuilla heillä oli upea osasto, jossa oli hyvin kattavasti tarjolla Carsinin koko repertuaari; raikkaat valkoiset, upea punaviinivalikoima sekä herkulliset jälkiruokaviinit.

 

Château Carsinin tarina juontaa 1990 -luvun alkuun, jolloin Juha Berglund perheineen osti viinitilan Bordeaux’sta, Ranskasta. Viinintekotyyli onkin muuttunut hurjasti alkutaipaleen uutta maailmaa henkivistä viineistä nykypäivän vivahteikkaisiin, puhtaisiin ja omalle alkuperälleen tyypillisiin viineihin. Tänä päivänä Château Carsinilla on yhteensä 22 hehtaaria viinitarhoja, joista 18ha tuotannossa ja talo tuottaakin niin punaviinejä, roséviinejä kuin kuivia ja makeita valkoviinejäkin.

Tänä päivänä uusimpina tulokkaina on uuden kellarimestarin, Juhan tyttären Nea Berglundin, omalla tuotemerkillään ’Charivari wines’ tekemiä hyvin lupaavia viinikokeiluja. Uusimman Charivarin, L’Aventure Nocturnen maistoin hetki sitten ja se on kerrassaan upea. 100% Merlot, luomu ja biodynaaminen, suodattamaton ja kirkastamaton punaviini. Hyvin maanläheinen, upean moniulotteinen ja persoonallinen. Hyvää työtä Nea!

Alla tällä hetkellä valikoimissa olevat viinit, jotka kaikki pääsin maistamaan ja arvioimaan. Viinit ovat saatavilla Carsinin omasta nettikaupasta (http://carsin.com/shop/), Suomi 100 -viinit, jotka ovat muuten loistava valinta Itsenäisyyspäivän juhlapöytään, myös Alkosta.

Sauvignon de Carsin 2016
100% Sauvignon Blanc. Raikkaan sitruksinen ja hedelmäinen valkoviini, jonka rypäleet on poimittu käsin ja  viini on käynyt luonnon hiivoilla tammitynnyrissä

Suomi 100 L’etiquette Grise
100% Sauvignon Gris. Itsenäisen Suomen 100 -vuotisjuhlaviini. Leveän hedelmäinen, runsastuoksuinen, eksoottisten hedelmien aromeita.

Blanc de Carsin 2012
Semillon 69%, Sauvignon Blanc 25% ja Sauvignon Gris 6%.
Hedelmäinen ja sitruksinen viini, jossa on Sauvignon Blancin tuomaa karviaista ja raparperia, sekä Semillonin tuomaa leveyttä, pehmeyttä ja runsautta.

Suomi 100 Rosé de Carsin
65% Merlot, 30% Carmenere, 5% Malbec. Kesän suosikkiviini, jonka runsaan marjaisessa maussa löytyy punaisia marjoja kuten villimansikkaa ja punaherukkaa.

Terroir 2015
100% Merlot, keskitäyteläinen luomu punaviini, josta löytyy runsaasti tummien ja kypsien hedelmien aromeita sekä hentoa paahteisuutta.

Rouge de Carsin 2015
Merlot 96%, Cabernet Franc 2% ja Cabernet Sauvignon 2%. Tilan nimikkopunaviini, joka on valmistettu Bordeaux’n perinteisistä lajikkeista. Mehevä ja hedelmäinen, keskitäyteläinen mutta silti pitkä ja monivivahteinen.

Suomi 100 Cuvée Noire 2014
Merlot 90%, Carmenere 3%, Petit Verdot 3%, Cabernet Franc 2%, Cabernet Sauvignon 1% ja Malbec 1%. Klassinen Bordeaux’n alueen punaviini, kolmas 100 -vuotiaalle Suomelle tehty viini. Täyteläisestä ja jäntevästä mausta löytyy luumua, mustaherukkaa ja kevyttä paahteisuutta, jopa kahvin ja nahan aromeita. Valmis nautittavaksi jo nyt, mutta kehittyy varastoinnin myötä.

Cuvée 2012
Merlot 80%, Malbec 10%, Cabernet Franc 5%, Carmenere 5% Carsinin punaviinien ”kruununjalokivi”. Täyteläinen, runsaan paahteinen ja tyylikäs punaviini. Tiivis ja suuntäyttävä maku, mutta silti pehmeät tanniinit. Valmis nautittavaksi, mutta valmistajan mukaan kehittyy vielä ainakin vuoteen 2025 asti.

Vertailussa Cuvée 2010 1,5l magnum -pullo vs. Cuvée 2012 0,75l normaalikokoinen pullo.

Suomi 100 Doux de Carsin 2010
100% Semillon
Juhlaviinisarjan jälkiruokaviini. Aromikas tuoksu, täynnä karamellisoidun ananaksen ja kuivattujen hedelmien aromeita. Makea maku saa ryhtiä reilusta hapokkuudesta. Hyvin tasapainoinen ja pitkä maku.

Liquoreux 2009
100% Semillon
Aprikoosia ja hillomaisuutta, mausteisuutta ja hunajaa. Upea jälkiruokaviini, jonka hunajaiseen makuun tulee hyvin ryhtiä raikkaasta hapokkuudesta. Matalampi sokeripitoisuus kuin muissa Carsinin jälkiruokaviineissä.

Liquoreux 2010
100% Semillon
ks. Suomi 100 Doux de Carsin 2010

Liquoreux 2012
100% Semillon
Kuivattua aprikoosia, sitruskukkaa, paahdettua briossia. Jälkimaussa kuivattuja hedelmiä ja karvasmantelia.

Kaikki Carsinin jälkiruokaviinit on tehty käsin poimituista jalohomeisista Semillon -rypäleistä ja ne ovat saaneet käydä ja kypsyä 18kk tammitynnyreissä. Jälkiruokaviinejä suositellaan erityisesti aromikkaille hedelmäjälkiruuille, kuten omena- tai aprikoosipiiraille, mutta ne ovat erinomainen yhdistelmä myös kermaisen ja suolaisen homejuuston kera. Makeat jälkiruokaviinit kestävät varastointia jopa vuosikymmeniä.

Makeaa mahan täydeltä…