Hyönteisruoka & viini Kuopion Kansalaisopistolla

Hyönteisruoka – uhka vai mahdollisuus?
Tiistaina 20.3. Kuopion Kansalaisopistolla järjestettiin ainutlaatuinen tilaisuus, kun pääsimme maistelemaan viinejä hyönteisruokien kumppanina. Tarjolla oli kolmen ruokalajin maistelumenu ja neljä viiniä. Viineistä oli kertomassa Kuopion oma Viinimies Heikki Remes, hyönteisistä puolestaan Jonas Aaltio espoolaisesta EntoCube Oy:sta.
”EntoCube on suomalainen, Espoossa toimiva yritys, joka on pohjoismaiden johtavia ruoaksi kelpaavien hyönteisten tuottajia. He ovat kasvattaneet sirkkoja omalla farmilla Otaniemessä vuodesta 2014. EntoCuben tavoitteena on tuoda ekologinen, herkullinen ja monipuolinen hyönteisruoka osaksi länsimaita – muualla maailmassa hyönteisiähän jo syödään yli 2 miljardin ihmisen toimesta.”

Kolmen ruokalajin menu koostui pienistä maisteluannoksista. Ensimmäisenä tarjoiltiin sirkka Ssam, aasialaishenkinen raikas salaattitaco. 

Toinen ruokalaji oli suomalaisittain perinteisempi sirkka skagen.

Viimeisenä tarjoiltiin herkullinen jälkiruoka, omenacrumble kaurakermalla, hunajalla ja sirkoilla.

Kaikki ruoat maistuivat erinomaisesti ja oli hauska päästä tutustumaan tähän ekologiseen tulevaisuuden ruokaan. Olen aivan varma, että lähitulevaisuudessa hyönteiset tulevat yleistymään ruoanlaitossa myös Suomessa. Kyseessä on kuitenkin erittäin ekologisesti ja eettisesti tuotettava proteiininlähde joka paitsi maistuu hyvältä, myös sisältää mm. kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. Monia mietityttää hyönteisten maku tai koostumus. Itse kuvailisin paistettuja tai paahdettuja sirkkoja sekä pieniä jauhomatoja yllättävän miedoiksi, mutta niissä on erittäin miellyttävä pähkinäinen aromi ja rapea koostumus. Jos hyönteisten ulkonäkö kammottaa, voidaan ne myös jauhaa ruoan sekaan ja valmistaa esimerkiksi leipää. Myös esimerkiksi tässä meille tarjolla olleessa skagenissa hyönteiset olivat hyvin piilossa leivän päällä olleen täytteen seassa.
Viineinä meillä oli kolme valkoviiniä ja yksi rosé:
  • Australialainen Jacob’s Creek Wah, aasialaisille ruoille kehitetty valkoviini. Rypäleinä Chardonnay, Pinot Grigio ja Sauvignon Blanc
  • Thandi Sauvignon Blanc, lajikeviini Etelä-Afrikasta
  • Castillo de Molina Reserva Rosé, 100% Pinot Noir rosé Chilestä. Tämän kohdalla tuli jälleen kerran todistettua roséviinin monipuolisuus ja mukautuvuus eri ruokalajien parina!
  • Jacob’s Creek Organic Chardonnay, australialainen lajikeviini

 

Tällä hetkellä hyönteisten saatavuus kotikeittiöihin on vielä hieman haastavaa, sillä pakasteena myytävät sirkat ovat toistaiseksi saatavilla ainoastaan ravintoloille. Kukaan ei toki estä lähtemästä ensi kesänä hepokattijahtiin lähimmille niityille, myös Suomen luonnosta löytyy villejä lajeja jotka kelpaavat syötäväksi. EntoCuben Jonas suositteli erityisesti kekomuurahaisia, suoraan keosta pannun kautta salaatin päälle rapeaksi lisukkeeksi. Kokeilisitko sinä?