Joulun ja vuodenvaihteen tunnelmia

Vuosi vetelee viimeisiään ja uudenvuoden juhlinta alkaa hyvin pian, mutta palataan hetkeksi vielä joulunaikaan. Tänä vuonna joulupöytämme oli moderni ja raikas, mutta silti perinteinen kalapöytä. Valmistimme kotimaista kalaa monin eri tavoin; tarjolla oli konjakkigraavattua kirjolohta, perinteistä savusiikaa, paistettua muikkua, silliä, muikunmätiä sekä raikas tahna punaravunpyrstöistä saaristolaisleivän päälle. Graavilohi valmistettiin muuten perinteisesti, mutta mukaan lorautettiin reilu ruokalusikallinen konjakkia, joka antaa upean aromin ja juhlavan loppusilauksen kirjolohelle. Pöydästä löytyi myös perunaa, juustoja, joululimppua ja tietenkin itse tehtyjä karjalanpiirakoita omien sukujuurieni “velvoittamana”.

Ruokien kylkeen valitsin etelä-ranskalaisen Sauvignon Blancin, joka olikin oikein raikas seuralainen kalalle. Sauvignon Blancin pirteä hapokkuus ja rypäleelle tyypilliset raikkaat karviaismarjan, herukanlehden ja limetin aromit tekevätkin näistä valkoviineistä sopivia kumppaneita kepeille kala- ja kasvisruuille. Usein tästä lajikkeesta valmistettuja viinejä nautitaankin keväisten parsaruokien kanssa sekä myöhemmin kesällä suomalaisten rapujen seurana. Tällainen kalapöytä sopii erinomaisesti myös vuodenvaihteen juhliin, jolloin kalojen kanssa voi hyvällä omallatunnolla kaataa lasiin talon parasta kuohuvaa. 

Oikein hyvää ja kuplivaa uutta vuotta! Tuokoon vuosi 2018 tullessaan upeita viinejä, ruokia ja elämyksiä!

Jätä kommentti

*