Juhlaillallinen ystävien kanssa

Välillä on hyvä ottaa hengähdystauko arjesta ja antaa aikaa ystäville, hyvälle ruualle ja viinille. Usein pitkän kaavan illallisia tulee järjestettyä viikonloppuisin, mutta nyt itsenäisyyspäivä antoi loistavan tilaisuuden pistää parasta pöytään keskellä viikkoa joten yhdessä ystäväpariskunnan kanssa suunnittelimme ja toteutimme viiden ruokalajin illallisen viineineen. Kaikissa ruokalajeissa kantavana teemana oli kotimaisuus ja pohjoiset maut, raaka-aineissa suosimme laadukkaita suomalaisia aineksia ja pientuottajia.

Alkuun nautimme perunablinit, muikunmätiä, kylmäsavulohta, smetanaa ja sipulia, viini Bollinger Special Cuvée Brut. Ennen pääruokaa hörpittiin maa-artisokkakeitto ja kylkeen Maalahden limppua. Pääruokana poronvasan sisäfilee, juureksia ja karpaloa, kyytipoikana Tommasi Amarone 2012. Linnan juhlia katsellessa maistui vaniljainen Crème brûlée ja sinivalkoinen Suomi 100 -cocktail. Alkumaljana ja blinien kanssa tarjotun Bollingerin elegantti arvokkuus sopii hienosti juhlapöytään korostamaan aromikkaita ruokia ja tuomaan tunnelmaa. Viini tarjoilee keltaisen luumun, aprikoosin ja sitruksen aromeja sekä hentoa paahteisuutta. Hyvä valinta alkumaljaksi sekä alkuruuan kumppaniksi, blinien ja samppanjan yhdistelmä oli erinomainen.

Täytyy nostaa esille myös huikea poron ja punaviinin liitto. Kuusamon poronvasan sisäfilee sai marinoitua rosmariinin ja karpaloiden kanssa yön yli. Kypsennys tapahtui grillissä, jätimme lihan sisältä mehukkaan mediumiksi sisälämmön ollessa 55 astetta. Ulkopinta viimeisteltiin liekittämällä. Poron herkkä mutta rehti maku tukee mainiosti Amaronen pehmeää ja tuhtia makumaailmaa, viinin luonteikas rustiikkisuus on sekin omiaan pohjolan riistan parina. Jälkiruokien suhteen luotimme varmoihin valintoihin; mummin perinnereseptillä valmistettuun raikkaaseen mustaherukkajäädykkeeseen sekä pehmeän kermaiseen Crème brûléehen jonka särkyvän sokeripinnan alta paljastuva samettinen pehmeys sulattaa sydämeni kerta toisensa jälkeen. Illan viimeisteli Suomi 100 -hengessä tehty sinivalkoinen cocktail.

Tämän kaltaiset illat ovat kerta kaikkiaan upeita ja tärkeitä paitsi juhlakaudella, niin myös kiireisen arjen keskellä. Suosittelen lämpimästi keräämään ystävät yhteen ja viettämään aikaa makunautintojen pariin! Vielä kerran myös lämpimät onnittelut satavuotiaalle Suomelle, hurraa!

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Lähetän terveiseni ystävillesi!
    (hieman kateellisena, niin komealta kaikki näyttää)

    ++ on se mukava että nuoret sukupolvet omaksuvat perinteitä … ja että osaavat … niin se elämä Suomessa jatkuu sitä 200-vuotissynttäriä lähestyen!

Kommentointi on suljettu.