Kevät on hyvää vauhtia taittumassa kesäksi ja sitä myötä myös viinimaailman puolella vuoden kierto etenee kuohuvista kohti valkoviinejä sekä roséviinejä. Toukokuussa vietetään jo perinteeksi muodostuneita Riesling- ja Spätburgunderviikkoja (http://www.rieslingviikot.fi/), joiden myötä useat ravintolat ympäri Suomen tarjoavat mielenkiintoisia valkoisen rieslingin ja punaisen spätburgunderin ympärille rakennettuja makunautintoja. Monet ravintolat ovat näiden viikkojen ajaksi ottaneet listoilleen myös pieniä erikoiseriä sekä järjestävät teemaan sopivia tastingeja. Kuopiossa tapahtumassa on mukana Ravintola Musta Lammas, joten vielä ehdit herkuttelemaan kevään makujen parissa!
Osallistuin itsekin teemaan liittyen Hyvinkään Viiniklubi ry:n järjestämään Riesling -tastingiin, jonka yhteyteen oli järjestetty myös raikas osteribaari Tukkutorin Kala Oy:n kanssa yhteistyössä. Maisteltavana oli kuusi persoonallista saksalaista rieslingiä, jotka kaikki peilasivat hienosti Saksan viinialueiden terroiria. Suosittelen tastingiin osallistumista ihan kaikille, sillä kun pääsee maistelemaan samasta rypäleestä valmistettuja viinejä rinnakkain, on huomattavasti helpompi havainnoida eri alueiden vaikutuksia viinin aromeihin. Toki myös mielipiteiden ja havaintojen jakaminen samanmielisten ihmisten kanssa on tärkeää ja erittäin viihdyttävää.
Valkoinen riesling sopii erinomaisesti suomalaiseen ruokapöytään raikkaan aromikkuutensa sekä mukavan hapokkuutensa ansiosta. Kotoisat vaalealihaiset järvikalamme kuha, siika tai ahven saavat kuivasta Rieslingistä tyylikkään kumppanin rinnalleen. Puolikuivat tai puolimakeat Rieslingit sen sijaan pehmentävät tulisten ruokien poltetta ja ovat siten oiva makupari esimerkiksi trendikkäille aasialaisille ruokalajeille. Monimuotoisuutensa vuoksi Riesling onkin monelle myös tuttu lajike seurusteluviininä.
Entäpä kesäinen Sauvignon Blanc?
Raikkaan yrttisyyden siivittämä hedelmäinen Sauvignon Blanc sopii usein keveiden kesäherkkujen kuten kala- ja kasvisruokien sekä ruokaisien salaattien kylkeen. Sauvignon Blancille tyypillisiä aromeita ovat karviaisen, herukanlehden, kiivihedelmän sekä ilmastosta riippuen joko vihreän yrttisyyden tai trooppisten hedelmien vivahteikkaat maut. Tämän mielenkiintoisen lajikkeen pariin päästiin syventymään hiljattain Kuopion Kansalaisopistolla, kun saimme vieraaksemme Keiteleeltä lähtöisin olevan Satu Lappalaisen suoraan Uudesta-Seelannista Vicarage Lane -viinitilalta. Satu omistaa tilan miehensä John Kennardin kanssa, päälajikkeenaan Sauvignon Blanc. Maisteltavana meillä oli tällä kertaa myös saman tilan Pinot Gris, Riesling sekä Pinot Noir -viinit. Sauvignon Blanc oli oikeutetusti pääroolissa ja maistelimmekin kolmea erilaista viiniä samasta lajikkeesta.
Rinnakkaistastingissa saa hienosti vertailtua kuinka ikä vaikuttaa viinin kehittymiseen. Sauvignon Blancin kohdalla tällainen tilaisuus tulee erittäin harvoin eteen, sillä tästä rypäleestä tehdyt viinit on tarkoitus nauttia nuorena. Vicarage Lanen SB oli pyöristynyt pehmeämmäksi ja hedelmäisemmäksi iän myötä, mutta tälle viinille tyypillinen upea raikkaus oli kadonnut. Näiden lisäksi maistelimme myös kuohuvan version Savignon Blancista, joka ihastutti hedelmäisyydellään ja raikkaudellaan tarjoten myös rypäleelle tyypillisiä karviaisen sekä herukan aromeita. Tämä rypäle ei ole tyypillisimpiä lajikkeita joita kuohuviineissä käytetään, mutta ainakin tämän viinitilan kellarimestari osaa tehdä siitä erittäin maistuvaa kuohuviiniä!
Eino J. (maallikkona)
(jos et kerro laajemmin, ostin innoittamanasi, tosin käytettynä, pienen viinikurssioppaan jotta paremmin ymmärtäisin alaa, kun tähän saakka on tullut ostettua lähes aina ns. kyykkyviinejä – alahyllyltä halvimpia siis)
Niina Eskola
Onpa mukava kuulla! Aiheeseen syventyminen on aina hyvästä, sillä oppii myös löytämään omat makumieltymyksensä ja sen kautta ehkä kokeilee myös rohkeammin uutta. Nautinnollisia viinihetkiä!