Kun viettää viikon cavan syntyseuduilla Kataloniassa, alkaa päästä perille siitä kuinka intohimoisesti paikalliset tähän kuohuvaan suhtautuvat. Minulla oli ilo vierailla kuudella viinitilalla, joista kaikki valmistavat kuohuvien lisäksi ns. still-viinejä eli kuplattomia versioita.
Cavaa valmistetaan samppanjamenetelmällä, pääasiassa Katalonian alueella, painopisteen ollessa Penedèsin alueella jossa kaikesta cavasta valmistetaan 95%. Muita DO Cava -laatumerkinnän sallimia alueita ovat Extremadura, Rioja, Valencia ja Aragon.
Vierailemistani viinitiloista julkaisen juttusarjan, tässä ensimmäisessä osassa tutustumme Juvé & Campsiin. Viininteko alkoi Juvé & Campsilla noin 200 vuotta ja neljä sukupolvea sitten, kun Joan Juvé Mir perusti viinitilan. Tänä päivänä tuotanto käsittää useita viinejä ja 271 hehtaaria tarhoja. Talo on pysynyt ajan hengessä mukana, pitäen silti kiinni perinteistä sekä heidän omasta tyylistään ja kaikki tuotanto on ollut luomua vuodesta 2015 lähtien. Itse tutustuin Juvé & Campsiin ensimmäisen kerran Madridin matkalla vuonna 2015, kun nautimme talon kivijalkatuotetta, Reserva de La Familiaa. Cavan upea, persoonallinen tyyli, valloittava mineraalisuus sekä raikkaus ihastuttivat heti ja olihan se yksi pullo tuotava matkalaukussa Suomeenkin.
Tämä tilavierailu sai minut hyvin vakuuttuneeksi talon upeasta tyylistä sekä viinien laadukkuudesta. Vierailulla pääsin maistamaan talon kattauksesta laajan otannan vientipäällikkö Víctor Bernaben vieraanvaraisessa tastingissa.
Juvé & Camps tuottaa myös upeita punaviinejä…
Tastingissa maistoimme kuohuvat Reserva de La Familia 2015, Xarel·lo Essential 2015, Milesimé 2016, Blanc de Noirs Cava Brut 2015, Gran Juvé & Camps 2014, sekä stillien puolelta Ermita d’Espiells 2017, Brut Rosé Pinot Noir, Iohannes 2011 sekä Miranda d’Espiells 2017. Aivan erinomainen läpileikkaus tuotannosta, täytyy nostaa hattu. Erityisesti 100% Xarel·lo jätti syvän jäljen sydämeen, tätä on saatava! Myös upean muhkea punaviini Iohannes 2011 oli erityisen mieleenpainuva, eikä vähiten siksi että tämäkin talo on cavoistaan tunnettu (varsinkin meillä pohjolassa) ja pääsee siksi yllättämään tuhdilla punkulla.
Upea, upea tastinghuone!
Tastingin jälkeen nautimme lounaan talon upeassa kellarissa sekä vietimme hyvän tovin keskustellen viineistä, ruuista, sekä tietenkin niiden yhdistelmistä ja viinikulttuurista ylipäätään. On sääli, että talon tuotteiden saatavuus on Suomessa ainakin toistaiseksi heikohko. Lupaan, että tulevissa tastingeissa näihin tulette silti törmäämään!
Tästä vierailusta oli hyvä aloittaa viikko Katalonian auringon alla… Juttusarjan seuraavassa osassa vierailemme lähes ikonisella Agustí Torelló Matan cavatilalla. Loppuun vielä pieni kuvakavalkadi, koska kuvathan tunnetusti kertovat enemmän kuin tuhat sanaa!
Tarhat Montserrat -vuoren hellässä huomassa
Asun Espanjassa , en Valencian ja Murcian provinssin rajalla.
Mikä mikä katalonia?
Torresin viinitkin ovat espanjalaisia , samoin kuin poronliha , joka tulee Lapista ja myydään ulkomaille on suomalaista.
Olen matkalla viinien valloittavassa maailmassa. Intohimonani ovat viinit ja gastronomiset ilot, rakastan sitä kuinka viinit yhdistävät ihmisiä. Kirjoitan visuaalista, helposti lähestyttävää viiniblogia, josta löydät vinkkejä juomien ja ruokien yhdistämiseen, viinimaailman uutuuksia sekä viiniarvosteluita. Viinien ei tarvitse olla niin vakava asia, kippis!
Blogi saattaa sisältää tuotemerkkien esittelyä, kaupallista yhteistyötä tai mainoslinkkejä. Yhteistyöstä on merkitty erikseen *Yhteistyössä -tunnisteella.
Independista violenta
Asun Espanjassa , en Valencian ja Murcian provinssin rajalla.
Mikä mikä katalonia?
Torresin viinitkin ovat espanjalaisia , samoin kuin poronliha , joka tulee Lapista ja myydään ulkomaille on suomalaista.