Penedèsistä Pohjois-Savoon

Valkoviinejä ja tapaksia

Viikko sitten meillä oli ainutlaatuinen viini-ilta Kuopiossa, kun saimme vieraaksemme Joan Cusinén suoraan Parés Baltà -viinitilalta. Joan kertoi meille tilan toiminnasta ja maistatti yhteensä yhdeksän upeaa viiniä heidän valikoimistaan. On aivan erityisen upea tilaisuus päästä juttelemaan viinintekijän kanssa, samalla kun maistelee juuri heidän viinejään. Juttua riittää ja tietoa saa irti aivan eri tavalla!
Parés Balta on pitkät perinteet omaava Cusinén perheen omistama viinitila Penedèsissä, Espanjassa. Tilan juuret juontavat aina vuoteen 1790 asti, mutta pitkästä historiasta huolimatta nykypäivänä viininviljelyssä noudatetaan biodynaamisia sekä luomuviljelyn periaatteita raikkaalla ja nuorekkaalla otteella. Tilalla tuotetaan kuohuviinejä, valkoviinejä, roséita sekä punaviinejä. Merkille pantavaa on se, että tila on aina ollut Cusinén perheen omistuksessa, nykyään sen toimintaa isännöivät veljekset Josep ja Joan. Kellarimestareina toimivat veljesten vaimot, enologit Maria Elena ja Marta.

Viinintekijä Joan Cusiné kertoo tilan toiminnasta

Viinit tulevat viideltä eri palstalta, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia ja maastoltaan vaihtelevia sijaiten 170-750m merenpinnan yläpuolella. Alempana, lähempänä merta kasvatetaan punaisia rypäleitä, ylempänä vuorenrinteillä valkoisia. Kaikki palstat sijaitsevat 10km säteellä merestä. Penedèsin palstojen viineistä maistoimme seitsemän; Blanca Cusiné cavan, Rosa Cusiné cavan, Cosmic, Electio ja Honeymoon valkoviinit sekä Radix rosén ja Hisenda Miret punaviinin.
Penedèsin tilan lisäksi Parés Balta aloitti vuonna 2003 punaviinien teon Prioratin alueella, tuotemerkillä Gratavinum, sekä kaksi vuotta myöhemmin Ribera del Duerossa Dominio Romano -tuotemerkillä. Näistä meillä oli maistettavana kaksi punaista; Dominio Romano sekä Gratavinum GV5. Upeita, täyteläisiä, lämpimän alueen punaviinejä kumpikin. Aikaisemmin olen maistanut myös Gratavinum 2πr viinin, joka on todella laadukas, maukas ja tuhti punaviini. Prioratin kuivassa ja kuumassa ilmastossa punaiset rypäleet kypsyvät mehevän makuisiksi ja tuottavat täyteläisiä, syvän punaisia viinejä joissa on reilusti makua.
Viinien kaverina meillä oli maisteltavana monenlaista herkkua; kasviksia, oliiveja, pähkinöitä, manteleita, täytettyjä paprikoita, manchego -juustoa, kylmäsavulohta, savustettua kassleria sekä grillattua kanaa ja inkiväärikastiketta. Ruokien ja viinien yhteen sovittelu on aina yhtä hauskaa ja antoisaa sekä makuaistia hivelevää sopivien makuparien kolahtaessa yhteen. Kotona makupareja voi hyvin etsiä kokoamalla tapaslautasen ja vertailla eri makuja esimerkiksi kuohuviinin, valkoviinin ja punaviinin kanssa.
On muuten hauskaa touhua vaikkapa kaveriporukan illanviettoon, parasta on kun mielipiteistä ja makuarvioista voi jutella ystävien kesken!