Lupailin viime postauksessa palata pitämäni tastingin tunnelmiin ja kertoa viinivinkkejä lähestyvään pääsiäiseen. Tasting sujuikin oikein mukavasti kuuden viinin ja kahdeksan leidin seurassa. Olin valinnut kuusi erilaista viiniä aivan kevyimmistä kaikkein tuhdeimpiin, niin että jokainen oli joko tyypillinen käytetylle rypäleelle, edustamalleen tyylille tai oli valmistustavaltaan jotenkin erityinen. Näin osallistujat saivat hyvin kattavan kuvan punaviinien eri tyyleistä ja siitä kuinka paljon ne voivat poiketa toisistaan sekä makumaailmaltaan että rakenteeltaan. Viinien kanssa kokeilimme erilaisia makuja ja niiden kautta sitä, kuinka ruuan makeus tai hapokkuus vaikuttaa viiniin. Kaikenkaikkiaan ilta oli tunnelmaltaan hyvin rento, keskusteleva ja opettavainen.
Ensimmäisenä viininä meillä oli Lambrusco, kevyen pirskahteleva punaviini Italiasta. Hauska kumppani vaikkapa kevään ja kesän piknikeille, kun illat lämpenevät ja tuhdit punaviinit alkavat tuntua raskailta. Toisena tutustuimme Pinot Noir -rypäleen hapokkaaseen luonteeseen ja pohdiskelimme sen sopivuutta erilaisille ruokalajeille. Kolmantena menimme jo huomattavasti täyteläisemmän viinin pariin, chileläiseen Cabernet Sauvignoniin joka havainnoillisti hienosti miltä tanniinit tuntuvat suussa ja josta oli helppo erottaa muun muassa mustaherukan aromeja. Neljäs, australialainen Shiraz olikin ihana uutuus, joka sulatti osallistujien sydämet rotevalla, mutta pehmeällä luonteellaan. Viidentenä tarjolla oli Italialainen Zinfandel, voimakas mutta jäännössokerinen paahteisen hillomainen marjaherkku. Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä lasissa oli ”ruokapöydän kuningas” Amarone. Kuivatuista rypäleistä tehty viini joka on saanut ikääntyäkin hieman tämänkertaisen valikoiman muita viinejä pidempään. Upea viini arvokkaammille ruokalajeille, kuten vaikkapa porolle. Sopii myös lämmittämään talven pimeitä ja kylmiä iltoja.