Pirskahteleva vai tuhdin täyteläinen? Punaviinien herkullinen maailma

Lupailin viime postauksessa palata pitämäni tastingin tunnelmiin ja kertoa viinivinkkejä lähestyvään pääsiäiseen. Tasting sujuikin oikein mukavasti kuuden viinin ja kahdeksan leidin seurassa. Olin valinnut kuusi erilaista viiniä aivan kevyimmistä kaikkein tuhdeimpiin, niin että jokainen oli joko tyypillinen käytetylle rypäleelle, edustamalleen tyylille tai oli valmistustavaltaan jotenkin erityinen. Näin osallistujat saivat hyvin kattavan kuvan punaviinien eri tyyleistä ja siitä kuinka paljon ne voivat poiketa toisistaan sekä makumaailmaltaan että rakenteeltaan. Viinien kanssa kokeilimme erilaisia makuja ja niiden kautta sitä, kuinka ruuan makeus tai hapokkuus vaikuttaa viiniin. Kaikenkaikkiaan ilta oli tunnelmaltaan hyvin rento, keskusteleva ja opettavainen.

Kaikki valmiina!

Ensimmäisenä viininä meillä oli Lambrusco, kevyen pirskahteleva punaviini Italiasta. Hauska kumppani vaikkapa kevään ja kesän piknikeille, kun illat lämpenevät ja tuhdit punaviinit alkavat tuntua raskailta. Toisena tutustuimme Pinot Noir -rypäleen hapokkaaseen luonteeseen ja pohdiskelimme sen sopivuutta erilaisille ruokalajeille. Kolmantena menimme jo huomattavasti täyteläisemmän viinin pariin, chileläiseen Cabernet Sauvignoniin joka havainnoillisti hienosti miltä tanniinit tuntuvat suussa ja josta oli helppo erottaa muun muassa mustaherukan aromeja. Neljäs, australialainen Shiraz olikin ihana uutuus, joka sulatti osallistujien sydämet rotevalla, mutta pehmeällä luonteellaan. Viidentenä tarjolla oli Italialainen Zinfandel, voimakas mutta jäännössokerinen paahteisen hillomainen marjaherkku. Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä lasissa oli ”ruokapöydän kuningas” Amarone. Kuivatuista rypäleistä tehty viini joka on saanut ikääntyäkin hieman tämänkertaisen valikoiman muita viinejä pidempään. Upea viini arvokkaammille ruokalajeille, kuten vaikkapa porolle. Sopii myös lämmittämään talven pimeitä ja kylmiä iltoja.

Tastingin viinit vasemmalta oikealle

Mitä tarjolle pääsiäispöytään?

Perinteisten pääsiäisen lammasherkkujen seuraan suosittelen ehdottomasti rehevää ja maukasta, täyteläistä punaviiniä. Lampaanliha on voimakkaan makuista, joten se tarvitsee kumppanikseen täyteläisen ja tanniinisen, mausteisenkin viinin. Kevyt yrttisyys viinissä ei ole pahitteeksi, maustetaanhan lammas tai karitsakin usein rosmariinilla, timjamilla, tai tarjoillaan minttuhyytelön kera.
Sopiva valinta on usein uuden maailman, kuten Australian, Chilen tai Argentiinan Shiraz tai Cabernet Sauvignon, Italialainen Amaronen ”pikkusisko” Ripasso tai tuhti ja tammitettu, useamman rypäleen sekoiteviini Espanjasta. Näistä maista Australialla on pitkät perinteet lampaiden kasvatuksesta ja sen myötä maassa tuotetut viinit sopivatkin usein lammasruokien seuraksi.
Karitsa on aromiltaan herkempää ja sen kylkeen sopiikin paremmin kevyemmät punaviinit, kuten keskitäyteläiset Pinot Noirit. Voit myös kokeilla valkoviinien puolelta täyteläisempiä, tammitettuja Chardonnay -viinejä.
Päivien pidentyessä lisääntyvän valon myötä ajatukset kääntyvät tuhdeista punaviineistä raikkaisiin valkoviineihin, sekä erityisesti vapun ja juhlakauden myötä myös iloa pirskahteleviin kuohuviineihin.
Palatkaamme niihin keväämmällä, sitä ennen on vielä muita viinimaailman aiheita käsiteltävänä!

Viini ja tapas ne yhteen soppii! …tosin vaahtokarkit eivät liity viinien seuraan