Viini ja Ruoka 2017

Suomen suurin ja herkullisin viini- ja ruoka-alan tapahtuma vietettiin viime viikonloppuna, 26.-29.10. Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumassa oli yli 120 näytteilleasettajaa, 700 viiniä, 11 järjestettyä tastingia ja 9 ruokarekkaa joiden valikoimissa yli 60 ruoka-annosta. Makujen ja tuoksujen määrä olikin suorastaan päätähuimaava ja messuilta löytyi varmasti jokaiselle jotakin. Itse vietin messuilla launtaipäivän, tutustuin eri  maahantuojien uutuuksiin sekä vanhoihin tuttuihin, tapasin ystäviä ja osallistuin kahteen tastingiin, joten reissua voi pitää hyvinkin onnistuneena. 

Oli upeaa nähdä jälleen kerran, kuinka viini ja ruoka yhdistävät ihmisiä. Paikalla oli nuorempaa ja vanhempaa väkeä, ystävyksiä, pariskuntia, perheitä, kaikki kulinarististen nautintojen äärellä, yhteisen kiinnostuksen kohteen parissa. Tapahtumassa oli kaiken kaikkiaan hyvä, lämpimän rauhallinen tunnelma vaikka vierailijoita oli paljon; samaan aikaan Messukeskuksessa järjestettyjen Kirjamessujen kanssa yhteenlaskettu kävijämäärä oli peräti 84 000! Tämä kokonaisuus on kävijämäärältään suurin Messukeskuksen yleisötapahtuma.

 

Alla messujen antia juomapuolella…

 

… ja ruokapuolella. Tässä kuvassa valmistuu Parmesanrisotto Jyrki Sukulan reseptillä suoraan suureen Parmesankiekkoon.

Tastingit ovat erinomainen keino tutustua eri maiden ja alueiden viineihin. Niissä maistellaan usein 4-6 eri viiniä ja yhdistävänä tekijänä voi olla esimerkiksi maa, alue, rypälelajike tai valmistustapa. Messulauantaina aamuisen tastingin aiheena oli ranskalaiset Rhônen alueen viinit, vertailimme pohjois- ja etelä-Rhônen punaviinien eroja ja yhtäläisyyksiä. Luennoimassa oli viinitalo Gabriel Meffreltä Anthony Taylor ja kuten arvata saattaa, tunnin tasting oli hyvin antoisa ja tietoa täynnä.

Iltapäivän tastingissä maistelimme Saksan jokilaaksojen viinejä; niin punaisia, valkoisia kuin kuohuviakin helsinkiläisen Ravintola Vinkkelin sommelierin Antti Uusitalon johdolla. Tuostakin tastingista löytyi erinomaisia makupareja muunmuassa tulevan joulukauden ruuille sekä vuodenvaihteen juhliin, niistä myöhemmin lisää.

Suosittelen lämpimästi tastingeihin osallistumista, sillä niistä saa huimasti lisää tietoa ja vinkkejä viinien ja ruokien yhdistämiseen, pääsee kehittämään omia aisteja sekä tutkiskelemaan erilaisia makumaailmoja. Maistelutilaisuudet ovat usein avoimia aivan aloittelijoillekin, joten rohkeasti mukaan mikäli tilaisuus osuu kohdalle! Tasting ei ole vain viinimaailman juttu, vaan nykyään on tarjolla hienoja tilaisuuksia myös oluiden ja viskien ystäville.

Mikä on mielenkiintoisin tai antoisin tasting, johon kenties juuri Sinä olet päässyt osallistumaan?