Kaikki kaunis päättyy aikanaan.
Ruotsin ja koko Pohjois-Euroopan viime vuosien valovoimaisimman jalkapallotähden Zlatan Ibrahimovicin maajoukkueura tuli tiensä päähän, kun Ruotsi ei onnistunut saalistamaan itselleen jatkopaikkaa alkulohkostaan Ranskan EM-lopputurnauksessa.
Zlatanin ammattilaisura toki jatkuu vielä seuratasolla, hyvin todennäköisesti Unelmien Teatterissa Manchester United -paidassa, mutta sinikeltaista maajoukkuepaitaa Rosengårdin lähiöstä Malmösta maailmalle tiensä raivannut huippuhyökkääjä ei päällensä enää pue.
Zlatan on johtanut viime vuodet pariisilaisen PSG:n hyökkäystä ja jäänyt tämän johdosta Suomessa tv-näkyvyyden suhteen varjoon. Kenties osittain tämän seikan vuoksi on Zlatanin suuruutta skandinaavifutiksen suuruutena ollut kotimaassamme hieman vaikeaa ymmärtää.
Zlatan on suurempi kuin Blågult
Meneillään olevat EM-kisat osoittivat kuitenkin penkkiurheilevalle suomalaisellekin, miten valtava Zlatanin vaikutus länsinaapurimme huippujalkapallossa on.
Zlatan oli Ruotsi.
Tai turhaa asiaa on vähätellä, Zlatan oli suurempi kuin Blågult.
Eilinen Belgia-ottelu oli tästä pelitaktisesti mainio esimerkki. Joka ainoa sinikeltaisten vaarallinen tai edes näennäisesti vaarallinen hyökkäys (joita nähtiin huomattavasti enemmän kuin niitä oikeasti vaarallisia), kulki Zlatanin otsan, kantapään, reiden, rintakehän tai jalkaterän kautta. On pelottavaa ajatella, miten heikko Ruotsi olisikaan ollut ilman kuningastaan.
Sinikeltaisilla on muutoinkin edessään vaikeat ajat. Kuninkaan kanssa samaan aikaan on maajoukkueen jättämässä muutama muukin avainhenkilö.
Päävalmentaja Erik Hamrénin aika maajoukkueen peräsimessä päättyy, ja miehen tilalle nousee IFK Norrköpingin luotsina erinomaista jälkeä tehnyt Jan Andersson. 53-vuotias Andersson on kulkenut pitkähkön tien ruotsifutiksen huipulle etenemällä määrätietoisesti Halmstadin ja Örgryten kautta Norrköpingiin, josta nyt siis edelleen sinikeltaisiin.
Pekingin peräsimestä on kuitenkin vielä valtava loikkaus arvokisojen menestykseen blågultin taktikkona
Toisaalta Janne Andersson on täysin kääntämätön kortti kansainvälisillä viheriöillä. Pekingin peräsimestä on kuitenkin vielä valtava loikkaus arvokisojen menestykseen blågultin taktikkona.
Eikä maajoukkueen muutokset jää suinkaan Zlatanin ja Hamrénin lähtöihin. Muiden muassa ykkösvahti Andreas Isaksson ja keskikentän dynamo Kim Källström nähtiin todennäköisesti viimeistä kertaa sinikeltaisten kokoonpanossa eivätkä toppari Andreas Granqvist tai keskikentän Sebastian Larsson ole enää ihan nuoria poikia.
Muutokset ovat pelillisesti suuria, mutta henkisesti valtavia. Ja vaikka Ruotsilla onkin kasvamassa uusi, nuorten arvokisoissa voittajaksi jo oppinut sukupolvi, on odotettavissa tietty siirtymäaika. Huonoimmassa tapauksessa pohjoismaiden mainetta kansainvälisillä kentillä pitää lähiaikoina yllä vain piskuinen Islanti.