Huuhkaja putosi puusta

Suomalaisen huippujalkapalloilun kirkkain luomus, sen lippulaiva, miesten A-maajoukkue Huuhkajat on kohdannut viime aikoina lähestyviin EM-kisoihin valmistautuvia maita. Viime viikolla Huuhkajien kynsiin joutui Brysselissä Belgia, eilen oli vuorossa haastaa Italia Veronassa.

Jo eläkeikäisen Hans Backen luotsaama pöllöparvi on aloittanut Backen-aikansa vähintäänkin mollivoittoisesti. Omissa soi, vastustaja dominoi pelitapahtumia ja itse päävalmentaja hieroo leukaansa sivurajalla ja seuraa väistämättömän toteutumista täysin kykenemättömänä reagoimaan.

Ennen Belgia-ottelua Suomi oli Backen alaisuudessa kokenut pelkkiä tappioita. Brysselin illassa saatiin hieman balsamia kirveleviin haavoihin, kun puolustuslinjansa organisoimisen kanssa tuskaileva Belgia venyi lopulta vaivoin tasapeliin.

Brysselin ihme, hiphei!

Älkää suotta innostuko. Brysselin-ottelussa lähimpänä ihmettä oli se, miten sekaisin EM-kisoihin menestystoivein valmistautuvan Belgian peli voikin olla. Tasapeli ei ollut niinkään Suomen hyvyyttä, vaan nimenomaan Belgian huonoutta.

Suomi ei ole toistaiseksi edes yrittänyt voittaa jalkapallo-ottelua Hans Backen aikakaudella.

Eilinen veronalainen illallinen palautti sitten intomielisimmätkin suomifutisfanaatikot maan pinnalle. Italia oli Huuhkajiin verrattuna kuin eri planeetalta.

Taivaansinisten päävalmentaja, pian Chelseaan siirtyvä entinen huippupelaaja Antonio Conte marssitti kentälle kokoonpanon, jossa kokeiltiin vielä erilaisia kombinaatioita EM-kisoja ajatellen. Siitäkään huolimatta Suomella ei ollut alkuvihellyksen jälkeen minkäänlaista otetta pelistä, pallosta nyt puhumattakaan, ja Italia käveli lopulta Suomen yli pahemmin hengästymättä.

Huolestuttavinta Huuhkajien otteissa oli Conten kommentti ottelun jälkeen:

– Kohtasimme joukkueen, joka ei yrittänyt pelata. He eivät muuttaneet pelaamistaan, vaikka olivat tappiolla, Conte ihmetteli aneemista vastustajaansa.

Kokenut taktikko kiteytti samalla oivasti koko Huuhkajien Backen-ajan filosofian. Suomi ei ole toistaiseksi edes yrittänyt voittaa jalkapallo-ottelua Hans Backen aikakaudella. Se yrittää rimpuilla 90-minuuttisen läpi kuivin jaloin, vaikka pohjimmiltaan se tietää, ettei tästä tällaisenaan mitään tule. Tai sen ainakin pitäisi tietää…

Backe on raahannut huuhkajaparvea vieläkin syvemmälle umpimetsään.

Mixu Paatelaisen maajoukkueen pelitapaa haukuttiin liian positiiviseksi, mutta silloin Suomi ainakin yritti kontrolloida pelin virtauksia. Paatelaisen Suomi ei kaatunut pelitapaansa, vaan pikemminkin siihen, ettei Paatelainen ollut valmis pudottamaan avausmiehistöstään tiettyjä (Teemu Pukki, Kari Arkivuo etunenässä) alle vaatimustasojensa illasta toiseen esiintyviä yksilöitä.

Paatelaisen potkujen jälkeen Suomi teki, pitkälti olosuhteiden pakosta, pelitavallisen U-käännöksen vt. päävalmentaja Markku Kanervan johdolla kohti puolustavampaa, vastahyökkäyksiin keskittyvää jalkapalloa.

Valitettavasti Backe on raahannut huuhkajaparvea tätä tietä vieläkin syvemmälle umpimetsään. Suomi pelaa nyt tavalla, josta itse Helenio Herrerakin saattaisi innostua. Tosin Herreran Internazionale hyökkäsikin tilaisuuden tullen.

Kommentit

  • Bielsa

    tulevat karsinnat ratkaisee mikä on Backen arvo ja näiden harjoituspelienkin..Belgiankin ”huonouskin” näyttäytyy eri valossa kun katsotaan miten kisoissa peli kulkee…onko järkevää sata lasissa ennen kisoja pelatakaan tai olisi pelata edes permanentillä?
    Suomihan on ennen tehnyt sitä myös että ns. väärissäkin paikoissa onnistunut joko harjoitusotteluissa tai ilman panosta-peleissä, joten jos nyt uhrataan vaikka ilman hyökkäyspeliä nämä harkkapelit ja karsinnat onnistutaan, kuka näitä sitten muistelee?
    mikään tyyli ei kaikkia miellytä mutta lienee selvä että ainakaan kovin hyökkäävällä tyylillä jos puolustuskaan ei ole vielä nykyistä parempi siivet kovin kantaisi…Kreikan 2004 peli tavoitteena? Se voi silti olla että puolustustakaan ei saada riittävän hyväksi ja ollaan jatkossakin ulkona kisoista…

Kommentointi on suljettu.