Piinaviikko Ardenneilla

Täristäviltä nupukiviltä Ardennien raateleviin nousuihin.

Pohjois-Euroopan kevään klassikkokausi voidaan jakaa selvästi kahteen osaan kilpailujen reitin mukaan.

Alkuosa, joka päättyi käytännössä viime sunnuntain monumenttiklassikko Pariisi-Roubaix’iin, mutta periaatteessa keskiviikon Brabantse Pijl -ajoon, sopi kilpailujen luonteen puolesta varsin erityyppisille ajajille kuin sunnuntaina alkava kevään klassikkojen viimeinen rypistys, viikko Ardenneilla.

Flanderissa ja Pohjois-Ranskassa ajetut kisat, Flanderin kierros ja Pariisi-Roubaix kirkkaimpina timantteinaan, vaativat voimaa ja sitkeyttä, mutta myös taitoa ajaa epätasaisia nupukivipätkiä.

Sunnuntaina Hollannin Limburgista käynnistyvä kolmen kisan rypäs, Ardennien viikko, vaatii puolestaan pelotonilta huomattavasti enemmän mäennousujalkaa ja -keuhkoa.

Niin sunnuntain Amstel Gold Race, keskiviikon La Fleche Wallonne kuin reilun viikon päästä sunnuntaina eteen tuleva ammattilaispyöräilykalenterin vanhin monumenttiklassikko Liege-Bastogne-Liege ovat täynnä huomattavasti Flanderin kilpailuja pidempiä nousuja.

Ardennien viikko vaatii mäennousujalkaa ja -keuhkoa

Tienpinta on huomattavasti tasaisempaa kuin viime viikkoina, mutta mäet vain jatkuvat ja jatkuvat. Jatkuvat ja jatkuvat.

La Doyennen, vanhimman rouvan, kuten Liege-Bastogne-Liegen lempinimi kuuluu, läpi ajavat kestävyysurheilun kuninkaat joutuvat kipuamaan jopa yli nelikilometrisen hirvityksen, kun reitti ylittää Col de Rosierin nousun.

Toisaalta keskiviikkoinen Fleche Wallonne päättyy kammottavaan rääkkiin. Kilpailun maalimäkenä toimii Mur de Huy, Huyn pikkukaupungin legendaarinen nousu, jolla on pituutta vain vähän reilu kilometri, mutta jyrkimmät kohdat ovat jopa 26-prosenttisia!

Valverde on ollut viime vuosien kestomenestyjä Ardenneilla

Kisakolmikon reitit pitävät huolen siitä, että ketjunpyörittäjien piinaviikko alkaa vasta pääsiäisestä jatkuen koko täyden viikon.

Merkittävä muutos reittiprofiilissa takaa samalla myös sen, että seuraavan viikon kilpailujen kärkisijoilla nähdään hieman erilainen kattaus pyöräilymaailman huippunimiä kuin viime aikoina.

Tai sitten ei.

Viime sunnuntaina uransa ensimmäistä monumenttiklassikon voittoa Roubaix’n velodromilla juhlinut Greg van Avermaet on nimittäin varteenotettava voittajakandidaatti myös minkä tahansa Ardennien klassikon piikkipaikalle. Kuten on myös Flanderin kierroksen voittaja Philippe Gilbert.

Kumpikin herroista onkin itse asiassa aikaisemmalla urallaan profiloitunut juuri tulevien kilpailujen tyyppisten reittien erikoismiehinä, mutta ovat sittemmin monipuolistaneet omaa repertuaariaan.

Toinen ajajatyyppi, joka nousee kärkisijoille jo sunnuntaina Valkenburgissa, on etappikisojen kokonaiskilpailun huippunimet.

Eräs heistä on syytä nostaa erityisesti esille.

Movistar-tallin huippukuntoinen Alejandro Valverde hakee jälleen menestystä miehelle tutuilta seuduilta. Valverde on ollut viime vuosien kestomenestyjä Ardenneilla ja saman tahdin voi odottaa jatkuvan tänäkin vuonna.