Puuhastelua pallon perässä

Amatöörimaista puuhastelua, tuhahtaisi langennut hiihtomies Kari-Pekka Kyrö. Ja näin ajatteli aika moni muukin urheilun seuraaja viikonloppuna palstamillimetrejä täyttäneestä Keke Armstrong ja Ilves -saagasta.

Seinäjoella pelattiin Veikkausliigan mestaruustaistelun kannalta tärkeä kamppailu, kun mestaruutta jahtaava kotijoukkue SJK isännöi Tampereen Ilvestä, jolla ei toki ole muuta kuin sivustaseuraajan rooli kotimaisen huippufutiksen terävimmässä kärjessä.

Itse ottelu oli mitä oli, mutta kiinnostava seikka löytyi Ilveksen vaihtopenkiltä. Tai tässä tapauksessa ei löytynyt. Ilves oli nimittäin tullut Seinäjoelle ilman päävalmentajaansa Keke Armstrongia. Miksi näin, sitä ei ottelupäivänä tuntunut tietävän kukaan. Tai jos tiesi, ei sitä ainakaan julkisesti paljastanut.

Suuremman luokan salailua, kuiskuteltiin. Oliko Armstrong saanut potkut? Oliko hän myöhästynyt kyydistä? Vai oliko ehkä sairastunut? Ilveksen tiedotuspolitiikka asian tiimoilta vain lisäsi epätietoisten kuiskuttelua, joukkue kun oli valinnut kovin hiihtoliittomaisen linjan: ei kerrota mitään. Tai ehkä joskus kerrotaan. Kerrotaan, jos kerrotaan.

Keke oli töissä, joiden vuoksi oli estynyt matkustamasta töihin.

Illan mittaan jalkapallokansalle selvisi, miksei Keke ollut matkustanut joukkueensa mukana valmentamaan joukkuetta, joka taistelee vielä, ainakin teoreettisesti, sarjapaikkansa säilyttämisestä. Se samainen joukkue muuten maksaa Armstrongille tiettävästi jonkinlaista palkkaakin valmentamisesta.

Keke oli suorittamassa työtehtävää. Kyllä. Mies oli töissä, joiden vuoksi oli estynyt matkustamasta töihin! Armstrong oli kommentoimassa Englannin valioliigaa televisiossa. Valitettavasti tuo nyt vain sattui päällekkäin Veikkausliigakierroksen kanssa.

Tänään Ilveksen operatiivinen johto oli sitten saanut mielestään riittävät hätävaleet keksittyä ja uskalsi astua median eteen. Ja millä tavalla! ”Emme tiedä oikeastaan mitään, tämä tuli meille täytenä yllätyksenä.”

Amatöörimaista puuhastelua.

Siis mikä Ilvekselle oikein tulikaan yllätyksenä? Sekö, että Armstrong oli tv:ssä eikä Seinäjoella? Vai se, että Armstrong on tehnyt jo vuosien ajan valioliigakommnetointia? Ehkä se, että näin syyskaudella valio- ja Veikkausliigan ottelut saattavat sijoittua päällekkäin, tai ainakin limittäin?

Toistaiseksi, kiitos Ilveksen neuvostohenkisen tiedottamisen, emme tiedä koko asiasta juuri mitään. Mutta on mielenkiintoista pohtia ja spekuloida, miten moinen puuhastelu on mahdollista kotimaisessa pääsarjapalloilussa.

Miten tällainen tuplabuukkaus on mahdollista? Mitä ilmeisimmin Armstrong on jo hyvissä ajoin, mahdollisesti jo ennen kauden alkua, priorisoinut kommentaattorin työt valmentajan töiden edelle. Tällä logiikalla miehen valmentajasopimuksessa on oltava klausuuli, joka korostaa tuota priorisointia. Siis että tv-keikat syrjayttävät Ilves-hommat.

Mikäli tämä tulkinta osuu likimainkaan oikeaan, nostaa se Ilves-johdon epäselvät horinat hyvin outoon valoon. Miten voi olla mahdollista, että Ilveksen johdossa ei olla luettu sopimustekstiä, joka Armstrongin eteen on aikanaan allekirjoitettavaksi annettu. ”Emme me tienneet, millaisen valmentajasopimuksen olemme laatineet.”

Varsinaista puuhastelua.

Entäpä jos Ilves-johto ei todellakaan tiennyt, missä päävalmentaja Keke ottelun aikana oli? Ei, nyt menee jo niin korkealle puuhastelun tuolle puolen, ettei yksittäinen blogisti pysty hurjalla mielikuvituksellaankaan asiaa enempää pyörittelemään.

Vaan jatkaa amatöörimäistä puuhasteluaan.