Pyöräilyhuumaa kappelinmäellä

Samaan aikaan, kun Pohjois-Savossa voi vain uneksia maantiepyöränsä ulkoiluttamisesta, pääsee pyöräilyn ystävä viettämään laatuaikaa huippupyöräilyn parissa. Viikonloppuna koittaa lyhyen pyöräilykauden toistaiseksi suurin päivä.

Sunnuntaina ajetaan maantiepyöräilykauden toinen suurklassikko. Flanderin kierros, Ronde, Vlaanderens mooiste. Rakkaalla lapsella, ja niin edelleen.

Flanderin mäkisillä, kapeilla ja kevätsateiden liukastamilla kiviteillä ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1913, jolloin entinen pyöräilijä Karel van Wijnendaele pisti pystyyn myöhemmin koko pyöräilymaailman merkkiteoksiin kohoavan kilpailun.

Kilpailun reitti on kokenut ajan saatossa muutoksia. 2000-luvulla järjestäjät saivat aikaan kohtalaisen kohun, kun he siirsivät kilpailun maalin Ninovesta Oudenaardeen. Siirto tarkoitti samalla sitä, ettei legendaarisella, suorastaan myyttisellä, Geraardsbergenin kappelinmäellä ratkaistaisi enää kilpailun kärkisijoja.

Kansa kohisi, mutta karavaani kulki eteenpäin.

Varsin pian nimittäin valtaosa faneista ehti unohtaa pettymyksensä, kun uusi reitti koettiin varsin viihdyttäväksi. Niin ikään legendaariset Ronde-nousut Paterberg ja Oude Kwaremont, vanha myllyn tie, saivat nyt toimia ratkaisunpaikkoina.

Hyvin toimivatkin. Molemmat nousut olivat kuuluneet Ronden vakiokalustoon jo vuosia, mutta ne on aiemmin ajettu jo hyvissä ajoin ennen kisan ratkaisuvaiheita. Reitinmuutoksen jälkeen rakennettiin loppulenkki, jossa yleisö näki mainiosti suosikkejaan samoilla jalansijoilla useamman kerran, ja vieläpä kisan ratkaisuhetkillä.

Tälle vuodelle reittiä muutettiin hieman jälleen. Ja millä tavalla?! Lähtöpaikka on siirretty Bruggestä Antwerpeniin, mutta ei se niinkään.

Vaan se, että tällä kertaa peloton kohtaa jälleen pelottavan vanhan tuttunsa. Edellä mainittu myyttinen kappelinmäen nousu Geraardsbergenissä, Muur, tekee paluun osaksi Ronden-reittiä.

Takavuosina Muur toimi vuodesta toiseen eräänä kilpailun ratkaisukohtana, kun voittoisku tehtiin epätasaisella ja jyrkällä kivitiellä. Ensi sunnuntaina kappelinmäki on mukana Rondessa rivijäsenenä, sillä Geraardsbergenistä on maaliin vielä satakunta kilometriä. Joka tapauksessa nostalgistit nauttinevat Muurin paluusta Ronde-reitille.

Geraardsbergenissä pyöräilijöitä odottavat jälleen valtavat kansanjoukot, mutta ei vain siellä. Legendaariset Ronde-paikat täyttyvät taas pyöräilystä innostuneesta ihmismassasta, kun kansa janoaa huhtikuista sirkushuviaan.

Onneksi suurklassikkoa voi seurata myös helposti omalta kotisohvaltaan.

Paddestraat, Berendries, Muur.

Ja myöhemmin Koppenberg, Oude Kwaremont ja Paterberg.

Tärisyttävää kivitietä, seinäjyrkkiä nousuja, pölyä ja mutaa.

Hikeä, verta ja kyyneliä.

Onko jo sunnuntai?

Kommentit

 • Leena Raveikko

  Tylsää lukea pyöräilykertomusta noin upeissa maisemissa. Jalat alkavat jo polkea tuolin alla, hengästyttää. Oletko itse polkenut reitin, vai ihanko noin vain mielikuvissa… tai TV.n välityksellä?

 • Eino J. (maallikkona)

  laitoin pystypeukun tuossa päivällä kahvipaussilla
  – pidän kaikesta rauhalliseen pyöräilyyn liittyvästä (vaikka en oikeastaan ymmärrä mitään plogisi kuvauksessa mainituista asioista)
  – tuo rauhallisuus, siis ei kilpailullisuus, johtuu siitä että aloitin työurani viisitoistakesäisenä polkupyörälähettinä; ajoin pyörällä monta tuntia päivän aikana – sellainen kolmipyöräinen, missä edessä oli ’maitokärryn’ kaltainen tavaralaatikko;
  – myöhemmin aikuisena ajelin kesälomamatkoja retkipyörälläni kotimaassa, tavaraa oli niin, että kovin nopeisiin taipaleisiin ei yltänyt, jaksanutkaan
  – – luen noista jutuistasi netistä lähemmin

Kommentointi on suljettu.